HAMO & TRIBUTE 2 LOVE: ‘4K’ (2019)

Naslovnica albuma '4K'. (Avtor: Maša Bogataj)
Naslovnica albuma '4K'. (Avtor: Maša Bogataj)

Hamo & Tribute 2 Love so eno tistih imen, ki so si v zadnjih letih s serijami koncertov in kvalitetnim avtorskim materialom izborile svoj prostor pod soncem, ki je že zdavnaj prerasel meje ljubljanske kotline. In to ne z izdelki, ki jih spremljajo dolgoletni vmesni predahi ali konfekcijskimi proizvodi s petminutnim rokom trajanja. Zasedba namreč že nekaj časa sledi formuli, ki veleva, da na vsake dve leti napoči čas, da med svoje oboževalce sprosti nov in kvaliteten odmerek ljubezni. Dve leti po izidu albuma 3P (TUKAJ si lahko preberete našo recenzijo vinilne izdaje albuma. Recenzija zgoščene izdaje je na voljo TUKAJ) je namreč napočil čas za novo poglavje v sagi, ki sliši na ime 4K; album je tudi tokrat dosegljiv v obeh navedenih formatih. Novi izdelek pa ne sledi le bendovi dvoletni tradiciji, saj ta nadaljuje tudi njihovo ljubezen do uporabe številk v naslovih plošč. Pol (2015) je sledil 3P (2017), njem pa 4K.

Pregled skladb

Novi album vsebuje deset skladb, ki so znova v celoti odpete v materinščini in ki so nastale po sledeči formuli: Hamo prispeva besedilo in glasbo, pri kateri se mu pridruži Denis Horvat, celotna zasedba pa nato iz nastalega ustvari smiselno celoto. O tem, zakaj album količinsko tudi tokrat ne presega »vinilnega formata«, nam je Hamo v sklopu marčevskega intervjuja povedal:

Vsako obdobje se spomnimo nečesa novega. Mislim, da tokrat ne bomo presegli desetih komadov. Omenjena številka se je izkazala za najboljšo, kajti nekaterim skladbam sploh ne uspe postati singel. Poznajo jih le tisti, ki imajo albume.

Kar se tiče samih besedil, se ta pretežno gibljejo okrog poznanih ljubezenskih tem, ki vas znova ne bodo razočarale. Gre za nekakšno logično nadaljevanje prejšnjega albuma, le da so bolečine takratnega liričnega subjekta že nekoliko popustile. Kot da je razlog zanje začel prehajati v ozadje, da je začel izgubljati pomen v subjektovem vsakdanu. Da je nova ljubezen pozdravila rane, ki jih je povzročila njena predhodnica. Poleg tega in razmišljanj o tem, kdaj je posameznik dejansko svoboden, nam album navrže tudi nekaj kosti, povezanih s trenutnim ekološkim stanjem domačega planeta. Ali je napredek, pot naprej, zares edina pomembna stvar?

Podobno velja tudi za instrumentalno plat izdelka. Kajti s stvarjenjem novega albuma je zasedba v svet poslala koherentno celoto, ki skoraj ne vsebuje mašil oziroma so ta postavljena strateško. Tako da trenutku slabosti brž sledi odličen prehod, kitarski solo ali vokalni preobrat, zaradi česar vse skupaj izpade še boljše.

Z novim albumom so Hamo & Tribute 2 Love prepričljivo zakorakali v novo dobo svoje zgodovine in potrdili že znano. Poteza, ki je bila pred nekaj leti izvedena kot posledica kariernega oportunizma, se je spet izkazala za pravilno; trg za domači, slovenski blues še kako obstaja. Potrebna sta le talent in pogum. Naredite si uslugo in prisluhnite plošči. Kajti ta vsebuje vse, potencialne (in že uveljavljene) hite, in kar je še pomembnejše, skladbe, ki bodo na koncertih zagotovo deležne številnih podaljškov.

Povedano drugače, pred vami se nahaja resen kandidat za domači album leta.

OCENA: 4,5/5

OPOMBA: Album izide 1.10.2019.