HAMO & TRIBUTE 2 LOVE: ‘3p’ (2017a)

Naslovnica albuma '3p'
Naslovnica albuma '3p' (tribute2love.si, PROMO)

Glasbeno aktivnejši izmed bratov Šalehar in tovarišija, ki sliši na ime Tribute 2 Love, se po dveh letih vračajo z novim albumom, ki nosi prikladno ime 3P. Ali pomen igre številke in črke predstavlja zgolj tretjo ploščo ali stanje, povzročeno zaradi uživanja takšnih ali drugačnih substanc, prepuščam vam, sam pa se bom raje lotil plošče, ki nam ponuja kar nekaj zanimivih trenutkov.

Pregled skladb

S 3P skupina nadaljuje tradicijo izdajanja albumov vsaki dve leti, nadaljuje pa se tudi tradicija snemanja skladb v slovenščini, saj je novi album znova v celoti posnet izključno v materinščini. In ne boste verjeli, tako kot njegov predhodnik je tudi tretji album trenutno dostopen le v vinilnem formatu. Ljubitelji CD-jev, ne skrbite, jeseni (neuradno septembra) bo album dostopen tudi v pomanjšani izdaji (TUKAJ si lahko preberete našo recenzijo), ki bo na račun svojih kapacitet vsebovala tudi nekatere dodatne skladbe.

Kot pričakovano, je tudi tretja plošča posvečena opevanju ljubezni, le da je slednje, kot bi rekel Hamo, zaradi preveč milkastega pojmovanja zadnje in priročne dvostranskosti, ki jo ponujajo vinilne plošče, razdeljeno na dva dela, na strastnega rdečega in na nekoliko bolj bluesovskega modrega.

Rdečo stran plošče ali Red 3P odpira skladba Vreme za lubezen’, ki ga več kot odlično dokazuje, da so eni glavnih predstavnikov bluesa po slovensko nazaj. In kar je še pomembnejše, tudi v drugo nam dokazujejo, da je raba materinščine mogoča tudi v skladbah, ki presegajo popularizirane okvirje poezije alkoholiziranih podvigov in osladnih ljubezenskih romanc. Hamo in druščina, kot jih poznamo, le nekoliko neprimeren ‘odpiralec’ plošče, saj bi skladbo brez težav zamenjali z živahnejšo ‘Zabluzu’ ali ‘Govori mi grdo, ki se s svojim skeletom vrača v čase svoje predhodnice PolErotični del plošče zaključuje zasanjana ‘Uspavanka, s katero nam skupina pripravi teren za otožnejše nadaljevanje.

Tudi če boste ploščo začeli z modrim delom, ne boste razočarani. Začetni ‘Gospod’ je namreč točno to, bluesovska balada, ki nam znova pokaže lirično uporabnost materinščine. Morda nekoliko pretirana uporaba besed, ki se rimajo na črko ‘o’, a ne bodimo malenkostni. Skladbi sledi Ona gre, eden vrhuncev plošče. Tako besedno kot tudi instrumentalno. ‘Nisem bil edini, jaz pa nočem v množini.’ Izzivalci?

Razočarali vas ne bosta niti Ti in mraz ter Telo. Zasanjana balada, ki kar kliče po razvlečenih kitarskih orgijah, in albumov promocijski singel, ki je že ob svojem izidu napovedoval, da nam skupina pripravlja še eno bluesovsko poslastico, v slovenskem jeziku, kakopak. V primeru, da raje najprej slišite slabše novice in šele nato boljše, vam bo skladba všeč tudi zaradi tega, ker gre za odličen vezni člen med modro in rdečo polovico albuma.

Gledan kot celota, je plošča 3P legitimen naslednik plošče Pol, saj gre za izdelek, ki zgolj ne nadaljuje zapuščine svojega predhodnika, ampak jo v določenih pogledih celo nadgrajuje, prekaša, če želite. Kar se je sprva začelo kot posledica oportunizma – človek se mora pač prilagoditi razmeram na trgu in tudi na slovenski glasbeni sceni se bije hud boj za preboj v radijski eter – se je na koncu izkazalo za zmagovalno potezo.

Skupina namreč iz plošče v ploščo postaja boljši izvajalec, hkrati pa tudi vedno pomembnejše ime na sceni.  Fantje, le tako naprej!