MATEVŽ ŠALEHAR – HAMO: ‘Vedno nekaj novega’

Matevž Šalehar - Hamo (FOTO: Marko ALPNER)
Matevž Šalehar - Hamo (FOTO: Marko ALPNER)

Pogovor z Matevžem Šaleharjem – Hamom, pevcem domače blues senzacije Hamo & Tribute 2 Love.

ROCKER.SI: Minevata dve leti od najinega zadnjega intervjuja. Kaj (vse) se je spremenilo v tem času?

MATEVŽ ŠALEHAR – HAMO: Uh, marsikaj (smeh). Za nami je približno sto koncertov, skoraj pa smo že dokončali tudi naš novi album, ki bi lahko, čeprav se sam zelo rad izogibam napovedim, izšel to jesen.

ROCKER.SI: Prihajajoči album ste že naznanili s singlom ‘Lepe stvari’. Ali skladba predstavlja smer, v katero se boste podali ali gre zgolj za eno izmed zgodb?

MATEVŽ ŠALEHAR – HAMO: Mislim, da bo to le ena izmed zgodb. Zdi se mi, da bomo z novim albumom, vsaj kar se tiče besedil, zapluli v nekoliko drugačne vode.

V svet antimaterializma in podobnih stvari, ki zelo dobro vplivajo na to, da si zaljubljen dlje časa.

ROCKER.SI: Ali nam lahko razkriješ albumov naslov?

MATEVŽ ŠALEHAR – HAMO: Končnega naslova še nismo izbrali.

ROCKER.SI: Kaj pa delovnega?

MATEVŽ ŠALEHAR – HAMO: Delovni naslov, ki mislim, da bo postal tudi dejanski, je »4ka«. Ne »4K«, ampak »4ka« (smeh).

Ne vem, zakaj smo se zaljubili v številke. A zdi se nam, da mora biti vsaka plošča nekako povezana z njimi (smeh).

ROCKER.SI: V kakšnih formatih (vse) bomo lahko poslušali prihajajoči album?

MATEVŽ ŠALEHAR – HAMO: Vinilka zagotovo pride. Gre za moje osebne želje, saj lahko potem dejansko poslušam album (smeh). Drugače pa mu boste lahko prisluhnili tudi v zgoščeni različici.

Razmišljamo tudi o vstopu na digitalni trg, saj nas tam še ni (smeh).

ROCKER.SI: Koliko skladb lahko pričakujemo na novi plošči? Se boste držali »vinilnega formata« ali bo zgoščenka vsebovala tudi nekatere dodatne skladbe?

MATEVŽ ŠALEHAR – HAMO: Vsako obdobje se spomnimo nečesa novega. Mislim, da tokrat ne bomo presegli desetih komadov. Omenjena številka se je izkazala za najboljšo, kajti nekaterim skladbam sploh ne uspe postati singel. Poznajo jih le tisti, ki imajo albume.

FOTO: Nejc Zupančič

ROCKER.SI: Dotakniva se še tvojih nastopov z Rudijem Bučarjem (TUKAJ si lahko preberete našo reportažo iz Kranja), s katerimi sta pred kratkim zaključila s koncertno turnejo. Ali se nam obeta tudi kakšno studijsko sodelovanje? Morda kaj v slogu Gibonnija in Oliverja Dragojevića, ki sta skupaj leta 2016 izdala ploščo Familija (TUKAJ si lahko preberete naše mnenje o plošči)?

MATEVŽ ŠALEHAR – HAMO: Skupna plošča je v izdelavi že zelo dolgo časa (smeh). Komadi se počasi nabirajo. Ko se nama bo zazdelo, da je napočil pravi čas, jih bova tudi izdala.

Kemija med nama je odlična, zato sva se tudi odpravila na zadnjo turnejo. Podobna serija koncertov se bo zgodila tudi letos, saj je povpraševanje po najinem pijanskem muziciranju zares veliko (smeh).

ROCKER.SI: Imaš še kakšno zaključno misel, ki bi jo rad predal našim bralkam in bralcem?

MATEVŽ ŠALEHAR – HAMO: Hm, na nek način bi se jim rad opravičil, da letos nastopamo bistveno manj kot lani. Kar so verjetno opazili tudi sami, saj nas nenehno sprašujejo zakaj.

Razloga za to sta dva. Prvič, morali smo se zapreti v studio in dokončati album. Poleg tega pa smo zamenjali tudi celoten booking in vodstvo. Ker se trenutno nahajamo v nekakšni tranziciji, se v večini posvečamo pripravi albuma.

Če pa nas kdo potrebuje, smo na voljo.