HAMO & TRIBUTE 2 LOVE: ‘Pol’ (2015)

Naslovnica albuma 'Pol'
Naslovnica albuma 'Pol'

Sprejem zakona o obveznih glasbenih kvotah, saj veste, tisto, kar je (bo) vsaj približno premešalo glasbene liste nekaterih radijskih postaj. Hkrati pa omogočilo, da boste med vožnjo v službo slišali svojega soseda, ki vam je poprej s svojim veseljem do petja in/ali igranja kvaril spanec, nedvomno prinaša val sprememb na našo glasbeno sceno. Ampak, ali bo postavljanje kulturnih in jezikovnih normativov resnično dvignilo raven kvalitete slovenske glasbe ali pa bodo izvajalci, katerih družbeni vpliv je že zdavnaj prerasel njihov talent, zgolj dobili monopol?

Povratek z albumom ‘Pol’

Hamo & Tribute 2 Love so izdali nov album 'Pol'. (FOTO: Marko ALPNER)
Hamo & Tribute 2 Love so izdali nov album ‘Pol’. (FOTO: Marko ALPNER)

Kakorkoli že, Hamo in druščina so se v prvem polletju lanskega leta vrnili s ploščo Pol, ki je bila sprva izdana na vinilnem formatu, decembra pa še na CD-ju.

Čeprav Pol po obsegu ne dosega kapacitet starejšega brata, je slovenski bluz, bluz po slovensko, če smo še bolj eksaktni, zadosten razlog, da plošče ne gre preskočiti.

Bluzovska tovarišija je namreč sprejela izziv, ki so jim ga nezavedno postavile radijske postaje: »lahko te predvajamo, a ustvarjaj slovensko, saj je kvote pač treba zapolniti« in album v celoti posnela v slovenščini.

 

Album niha med temami

Vsebinsko album niha med več temami, ki bi jih lahko umestili v nekakšen trikotnik humor-cinična opolzkost-minljivost.

Če začetna ‘Urbana’  zapluje v zabavljaške vode, se Rabm tebe’ in Nazaj’ dotikata bolj tradicionalnih tem, izgubljene ljubezni in njenih posledic. Ljubezen pa ni le izgubljena, ampak je lahko tudi opolzka; v kolikor se jo začini še s ščepcem cinizma, je uspeh zagotovljen. Mar ne, Gospa Magister?

Pri ‘Tiho’ se Hamu na vokalu pridruži tudi Vlado Kreslin. Pisanje balad očitno postaja Hamovo domače igrišče in pa tudi nekakšna studijska tradicija, saj nam tako kot predhodnik tudi Pol postreže z nežno ‘Greva še mal dlje’.

Gledano kot celota album ne odstopi niti za milimeter, in kar ste želeli, ste tudi dobili – čistokrvni slovenski bluz brez odstopanj.

Deseterica stvaritev skupaj tvori koherentno celoto, ki tudi po več poslušanjih ne razkrije slabosti. Deset skladb, deset zgodb … en dokaz … slovenščina je lirični jezik!