Trbouski puntarji pozvali k uporu in obstoju

Trifail (FOTO: Vid Šteh)

Avtor besedil in fotografij: Vid Šteh

Zasavje v očeh preostale Slovenije velja za zaspano in zdolgočaseno regijo, kjer sonce zaide že ob drugi uri popoldan, njeni prebivalci pa hodijo naokoli s plinskimi maskami, da se ne bi zadušili od strupenega zraka. Te predstave so kakopak napačne; Zasavje je živo in tudi v glasbenem smislu. Ne samo, da regija premore lep izbor prepoznavnih skupin kot so Laibach, Orlek, Koala Voice in Bohem, enako razgibano je tudi na področju alternativne glasbe kot sta punk in hardcore. Da je omenjena alter scena živa, pa smo se lahko prepričali na sobotnem glasbenem večeru ob izidu prvenca trboveljskih hard core prvakov Trifail, ki so ga sicer pripravljali skoraj pet let.

Kukr Lht Ti by WHITEMAN feat. GF (FOTO: Vid Šteh)

Koncert je otvorila družinska punk rocka naveza Gajšek oz. Kuk Lhk Ti by WHITEMAN feat. GF. Skupina sicer obstaja zgolj nekaj let, vendar ima za seboj že ogromno število koncertov in kilometrina se ji na odru vsekakor pozna. Poslušalci smo v slabe tričetrt ure prisluhnili izredno udarnemu, brezkompromisnemu in celo zabavnemu nastopu jezne mlade krvi, ki se ne predaja pretirani melanholiki in obupu, ampak brezkompromisno nastavi ogledalo družbi in se pri tem požvižga na odzive širše javnosti. Skupina je enako prepričljiva z nežnimi baladami tipa Kritična, ki opisuje bednost vsakdana ljudi v gospodarsko mrtvem mestu kot tudi udarnimi himnami tipa Požeruhi, ki ugriznejo v gnilo jabolko izkoriščevalskega kapitalizma. Posebno pohvalo si zasluži tudi frontmanka Klara Gajšek, ki ni uspela zgolj izpiliti svoj imidž jezne rockerice, ampak se lahko hkrati pohvali z barvitim vokalom, ki sega vse od nežnosti do neusmiljenega kričanja.

Grable (FOTO: Vid Šteh)

Kot naslednja je nastopila skupina Grable, ki je bila tekom nastopa deležna tudi njen posebnega darila; grabelj, kakopak. Štiričlanska zasedba, ki se je formirala leta 2014, prisega na preprost in udaren zvok hardcora in punka z za omenjeni žanr značilnimi kritičnimi besedili. To, da smo imeli priložnost slišati tudi naspidirano različico »kmečke« klasike Puntarska, ne bi smelo nikogar presenetiti. Grable so postregle s hitro energijsko bombo, ki skozi ves nastop ni kazala nobene utrujenosti in je ohranjala tisti prvinski jezni zvok, ob katerem se lahko poslušalec popolnoma razdivja.

Grable so dodobra razgrele občinstvo za zvezde večera, trboveljske Trifail. Ti so v celoti predstavili svoj ploščati prvenec Resist and Exist in dokazali, da v rodnem mestu ohranjajo prav poseben status glasbenih veteranov, ki so v vseh letih obstoja uspeli ustvariti zvesto bazo oboževalcev. Skupina je kot headliner postregla z nekoliko daljšim nastopom, ki pa je kljub temu minil zelo hitro.

Pevec zasedbe Denis Lihić, sicer basist legendarnih hardcore prvakov Kreshesh Nepitash, se je izkazal kot frontman, ki lahko skoraj eno uro skače po odru in komunicira z obinstvom, zraven pa ves čas ohranja močan in jezen vokal. Da je bila plošča težko pričakovana, priča tudi dejstvo, da je dvorana ob nastopu zasedbe dobesedno ponorela, še posebej v zadnjem delu, ko so nekateri obiskovalci koncerta kar uleteli na oder in prepevali skupaj s celotno zasedbo. Ob takšnih dogodkih se vedno znova zavem, kako velik pomen igra hard core in punk glasba v Zasavju.

Kvazi Cirkus (FOTO: Vid Šteh)

Kot zadnji pa so nastopili zagorski veterani Kvazi Cirkus. Tudi ta se lahko pohvali z ogromno kilometrine ter živahnimi nastopi, na katerih ne manjka jeze in smeha. Za slednje je zaslužen predvsem pevec Nejc Kresnik – Kreso, ki je znan po tem, da ne »špara« z jezikom in s svojim odrezavim tonom večkrat nasmeji občinstvo. Toda znotraj tega hudomušnega nastopa se dejansko skrivajo prekaljeni glasbeniki z repertoarjem, ki zveni enako prepričljivo z zvokom punka, alter rocka in čistih glasbenih zafrkancij. Za vsakega nekaj, če poenostavimo. In takšen je bil tudi njihov nastop, ki je kljub »nehvaležni« vlogi nastopajočega po zvezdah večera uspel do konca razgreti občinstvo.

Če potegnemo črto; zabava ob izidu prvenca skupine Trifail je bil poseben glasbeni dogodek, ki je znova dokazal, da je Zasavje mala meka alternativne glasbe in želja po boju za boljši jutri.