ŽANIL TATAJ – ŽAK: ‘Kakovost zahteva čas’

Žanil Tataj - Žak (foto: Damir Macan, promo).
Žanil Tataj - Žak (foto: Damir Macan, promo).
S prekaljenim pevcem Žanilom Tatajem – Žakom (ex Divlje Jagode, Mary Rose, solo itd.) smo na našem portalu opravili že vrsto pogovorov. Gre namreč za glasbenika, ki je nenehno v gibanju. Vpleten v tisoč in en projekt, zaradi česar ima vedno kaj za povedati.
Z dolgega seznama podvigov sva se osredotočila predvsem na Mary Rose in prihajajoči na izid novega solo albuma Al Fine, ki bo izšel konec leta pri beograjski založbi One Records. Manjkale pa niso tudi nekatere druge teme.

Ker je izid novega albuma že skoraj tukaj, sem Žanila prosil za več informacij o prihajajočem izdelku: “Pred kratkim smo izdali tretji singel ‘Novi svijet.’ Glasbo in besedilo za pesem je prispeval moj dolgoletni sodelavec Neon Miks, mastering pa je bil opravljen v Piknik Studio Novi Sad. Za pesem smo posneli tudi video, ki je delo Neon Studia. Posneli smo ga na prelepi lokaciji Mlina v Žaklju. V delu je še en singel, ki bo izšel decembra. Pesem nosi naslov ‘Hologram,’ za katero smo ravno tako posneli spot. Računam, da bo sama plošča izšla v božičnem času. Čeprav živimo v zelo nestanovitnih časih, se mi zdi datum dosegljiv. Izidu albuma bo sledil še en singel, vendar o njem za zdaj še ne želim govoriti. Reciva le, da bo zanimiv. Drugače pa bo plošča vsebovala številne goste z različnih koncev sveta (Emir Hot, Igor Paspalj, Dejan Đurković – Englez (Srčani Udar), Eki Alilovski (Mary Rose), Imran Duraj, Nejc Vidmar, Alen Šenkovski, Ivan Pop (Jay Bow), Muris Varajić, Pavel Denisjuk, Stefan Šegulja, Sven Marenković (Grapevine Babies, Lorean Day), Aleksandar Stemberga, Nejc Vidmar, Dejan Đurković – Englez (Srčani Udar), Zoran Saulig, Damjan Deurić (Divlje Jagode), Matko Basara, Olja Dešić (Neno Belan & Fiumens), Nikola Celić, Klemen Markelj (Grega Habič Band GHB, Drift Into Black, The Vicious Head Society in mnogi drugi), Eduard Banov, Nataša Tonković (ex Elemental), Eva & Lea Rac). Glede tega sem zelo vesel, saj je vsak gost po svoje zaznamoval album. Šlo bo za zelo razgiban izdelek s skupno 12 skladbami. Nekaj bo novih, nekaj pesmi pa je iz časov Jersey (recenzija albuma), ki smo jim nadeli nove preobleke.”

Prihajajoči album predstavlja drugi del trilogije, ki jo je začel EP Da Capo (2019, recenzija): “Gre za nadaljevanje, tako da sem ga poimenoval Al Fine, kar pomeni ‘do konca.’ Ker delujem tudi v glasbeni šoli, sem se odločil za takšen naslov, saj gre za termin iz klasične glasbe. Da Capo pomeni ‘začetek,’ Al Fine pa ga nadaljuje. Temu bo sledil še en EP, saj je za kakovosten album potrebnega preveč časa. EP bo vseboval okoli pet skladb in bo predstavljal zaključek mojega samostojnega studijskega ustvarjanja. Najverjetneje bo izšel leta 2024. Njegovega naslova vam za zdaj še ne bil povedal, vendar mislim, da ga boste hitro uganili (smeh).”

Samostojnih nastopov v živo ne gre pričakovati: “Ugotovil sem, da mi je samostojno delo všeč, vendar studijsko. Nastopi zahtevajo preveč dela in energije, da so na koncu vsi zadovoljni. Sem prevelik profesionalec, da bi sebi in bendu dovolil igranje za gajbo piva. Osredotočil sem se na snemanje albumov. Kupi in uživaj ali pa ne.”

Poleg solo materiala čakajo Žaka še številna druga sodelovanja: “Tukaj je album, ki ga pripravljamo z Alenom Šenkovskim, pa projekt Ravenstein in še vrsta drugih projektov. Verjetno se bomo z obojimi odpravili tudi na kakšno turnejo.”

Žanil je aktiven tudi pri Mary Rose, ki so se oktobra (koncertopis) spektakularno poklonili 30-letnici svojega prvenca Rock Off (1990): “Pred kratkim smo dobili novega basista [Anže Stegel, op. p.], ki je nastopil na 30-letnici prvega albuma. Nastopa smo tudi posneli in ju uporabili v promocijske namene, verjetno pa bosta izdana tudi za domačo uporabo. Zdaj so za nas pomembni nastopi in promocija albuma Resničen svet (recenzija), ki je bila zaradi tako imenovane pandemije potisnjena na stranski tir. Za naslednje leto že imamo nekaj načrtov. Če nam bo uspelo opraviti vsaj 10 ali 15 nastopov na leto, bomo lahko zadovoljni. Razmere so namreč vse slabše, kar v bistvu ni nič novega.”

Izida naslednika Resničen svet trenutno ni v načrtu, kar pa ne pomeni, da bend miruje: “Nisem prepričan, kdaj bo izšel. Mislim, da si moramo kot bend najprej določiti prioritete. Kar se tiče mene, so to nastopi. Čakamo tudi, da rešimo težavo s prostorom za vaje. Da spet dobimo prostor, kjer se lahko brez težav družimo in ustvarjamo. Stvari bi se morale urediti decembra. Ne maram napovedovati stvari, vendar se mi zdi leto 2024 realna napoved. Če se vmes spet ne bo kaj zgodilo. Svet je postal zelo čuden, zato je treba takšne stvari jemati z rezervo.”

Neznan je tudi datum izida bendovega neobjavljenega albuma iz sredine devetdesetih: “Izguba studia nam je prekrižala načrte. Težko delaš, če nimaš kje. Sploh če si navajen svojega okolja. Tudi ta album je načrtu, vendar je spet vse odvisno od nas samih. Mi se moramo odločiti, v katero smer se bomo podali. Škoda, da ga nismo končali med zaprtji, a tako je naneslo.”

Vsak intervju potrebuje tudi zaključno misel: “Živimo v čudnih časih, kakršnih še ni bilo. Stvari se spreminjajo iz dneva v dan, zato nimam pojma, kaj nas čaka. Nikakor se ne morem znebiti tistega reka, da to vedo le preživeli. Ostanite zdravi in ohranite razum. Izogibajte se ekstremov in stremite k slogi ter zadovoljstvu. Uživajte v dobri glasbi in prijateljstvu. Se vidimo!”