MARY ROSE: ‘Resničen svet’ (2019)

FOTO: Miha Dolenc, PROMO

Postojnska metal senzacija Mary Rose je pred kratkim v samozaložbi izdala svoj (uradno) tretji studijski album, imenovan Resničen svet.

Prvi studijski album po debelih trinajstih letih, zaznamovan s celo kopico nesreč in osebnih tragedij, je zagotovo veljal za enega najbolj pričakovanih domačih izdelkov letošnjega leta. Ali fantje še zmorejo? Ali bi bilo morda bolje, da določene stvari ostanejo oziroma postanejo stvar preteklosti, sploh glade na znana dejstva?

Končni rezultat? Hvala Bogu, da fantje niso vrgli puške v koruzo. Pred vami se namreč nahaja izdelek, ob katerem lahko postane nerodno marsikateremu, tudi pol mlajšemu bendu. Energičnost, čista produkcija in odlična besedila. Kot da bi na papir prenesli vse bolečine, ki so se v bendu nabrale tekom let. Kot da bi zasedba z izidom albuma doživela nekakšno očiščenje. Pa naj si bo v obliki visokooktanskega rohnenja, ki poganja skladbe kova ‘Stampedo’ ali ‘Paranoja’ oziroma v obliki nežnih, a izrazito samo-refleksivnih in družbenokritičnih balad, kot je na primer ‘Resničen svet’. Če bodo zadnjim naklonjene tudi radijske postaje, bodo te brez dvoma kmalu postale žanrske klasike.

V zaključku lahko zgolj ponovim že znano. Mary Rose se z novim albumom niso zgolj kot feniks vrnili med žive. Plošča Resničen svet namreč upravičeno odpira staro, že tisočkrat prežvečeno vprašanje: Kako drugačna bi bila zgodovina, če usoda zasedbi ne bi namenila ognjenih zubljev?

OCENA: 5/5

Album lahko naročite TUKAJ.