Večer poezije z Bogunov

FOTO: Bogunov Glaszba (FB profil), PROMO

Tokratna epizoda petkovega večera nas je ponesla v prostore CSK France Prešern, kjer sta nastopili zasedbi Lusterdam, ki so zaradi bolezni v bendu nadomestili Partijo (TUKAJ si lahko preberete recenzijo bendovega prvenca, TUKAJ pa intervju z bendovim pevcem Lemmyjem Hofmanom) in Bogunov.

Čeprav sem ujel zgolj sklepni del nastopa odpiralcev večera, mladcev, združenih pod imenom Lusterdam, lahko brez dvoma trdim, da gre za zasedbo, ki spada v rubriko V vzponu. A predenj zaplujemo v samo ocenjevanje nastopa, bi rad še nekoliko bolj podrobno predstavil izvajalca.

Lusterdam so mlad bend, ki je lansko leto izdal svoj studijski prvenec Lepo mi godrnjaš (2018) (TUKAJ si lahko preberete naše mnenje o albumu, TUKAJ pa intervju z zasedbo), na katerem se, kot pravijo sami, pretakata post-rock in kitarski pop, s primesmi grungea in countryja. Plošča je nastala v sodelovanju s številnimi domačimi producenti, kot so: Peter Penko, Drago Popović in Anej Kočevar. Samo zasedbo pa sestavljajo sledeča imena: Hieronim Vilar (vokal, kitara), Mirko Medved (kitara), Jure Volgemut (bobni) in Ven Jemeršič (bas).

FOTO: Nejc Zupančič

Kot je že bilo načeto v drugem odstavku, je zasedba Lusterdam (vsaj po videnem) pripravila spodoben nastop, začinjen z zavidljivimi melodijami, ki so ob podpori svetilk, katere so spremljale nastop, v prostoru pričarale še odlično vzdušje. Bend, čigar koncerta se bom v prihodnosti vsekakor še udeležil.

Naslednji so na oder stopili Bogunov. Če ste si pred odhodom na koncert prebrali opis zasedbe, v katerem se ta predstavlja kot nekakšen hibrid glasbe izvajalcev, kot so Ekatarina velika in Azra, se pravi balkanske različice novega vala, začinjenega z vplivi punka in post-punka ter še česa četrtega, a na koncu še zmeraj niste vedeli, v kaj točno se podajate, ne skrbite. Niste bili edini. Kajti z napisanega lahko razberete vse ali pa se bo vaše razumevanje na podlagi prebranega le še poglobilo.

FOTO: Nejc Zupančič

Kakorkoli že, upam, da se vam je skok v neznano, se pravi udeležba koncerta izvajalca, o katerem niste vedeli ravno veliko, izplačal. Kajti meni se nedvomno je. Bogunov so namreč pripravili točno to, kar bi človek lahko pričakoval na podlagi zgornjega opisa. Nastop, prepojen z zapuščino poetov nekdanje skupne države, servirano na moderen način, ki pa se navkljub svoji novodobnosti ni odrekel tradiciji starejših rodov.

Nič nenavadnega, da je zasedba premamila tudi vodjo domačih heavy metal legend Pomaranča, kultnega Mija Popoviča, ki je z bendom sodeloval pri nastanku njihovega prihajajočega singla in tako prekinil svoj več kot dve desetletji dolg studijski post.

Gledana kot celoti sta nastopa obeh skupin več kot izpolnila moja pričakovanja, saj sta oba izvajalca s svojo uigranostjo in neponovljivostjo poskrbela za dva vrhunska koncerta, posledično pa tudi za odličen zaključek petkovega večera.

Če imate možnost, da katero od omenjenih imen slišite v živo, je ne zamudite!