LUSTERDAM: ‘Lepo mi godrnjaš’ (2018)

Naslovnica albuma 'Lepo mi godrnjaš' (2018)

Ker še niso veliki zvezdniki začnejo počasi, da nas vpeljejo v nov svet glasbe. V njihov svet glasbe. ‘S kolesom sem prišel’ odkrijejo z minimalistično električno kitaro. Nato pa se pridružijo nežni bobni in ostra basovska linija. Čakam, da skladba gre v naslednjo prestavo, a se lepo kontrolira in varčuje z močmi. Ne morejo že v uvodu razkriti vsega, kar imajo pripravljeno. Preveč skupin gre na vse ali nič že v štartu, medtem ko Lusterdam stavijo na melodičnost in harmonije ter spevna besedila.

Nadaljujejo z “Bele miši”, tukaj pa že naletimo na prvo veliko prijetno presečenje. Začne se dokaj tipično, nato pa skladba zavije skorajda v banjo country folk žanr. Zasuki, premori, vrtljaji; vse gre v njihovo smer, dokler se ne vkjuči električna kitara s power akordi. Zanimiva izbira inštrumentov.

“Lepo mi godrnjaš’, naslovna skladba albuma res še najbolj prepriča, tako s svojim udarnim začetkom kot lepo vodenim nadaljevanjem. Ne bomo slišali refrena na prvo žogo, ampak fantje gradijo momentum in dobro vzdušje ohranjajo skozi celoten komad. Da bi peli zraven, ni potrebno čakati dveh kitic in klišejskega bridgea. Prvi singl je ob izidu upravičeno postal Popevka tedna na Valu 202, Pesem in pol na Radiu Koper, odlične rezultate pa dosega tudi na mnogih radijskih lestvicah in rotacijskih listah, poleg tega pa je bil deležen tudi pozitivnih odzivov s strani glasbenih urednikov in slovenske javnosti.

Še ena skladba, s katero so letos opozorili nase, je ‘Moram’. Enaka formula, ampak povsem drug stil. Funky in s poudarkom na odmaknjeno noto. Zasedba je šele na začetku svoje poti, a so z glasbo, ki jo ustvarjajo, prepričali že mnoge. Takoj se pojavi zanimanje za naslednji album.

‘Mesec’, ‘Sonce’, ‘Amerika’ in ‘Brki’ so ponovno mešana torba, a nobeden ni napačen. Če je prvi še nežen, ‘Sonce’ in ‘Amerika’ izvabita tisto, čemur podobno sem mislil, da bo zvenel celoten album. Ampak sem še bolj vesel, da temu ni tako. Stvari postopoma umirijo nazaj z ‘Brki’ in končno z ‘Modro je nebo’, kjer sta pametno vključeni harmonika in akustična kitaro.

Album je nastajal in zorel mnogo let in čaka, da ugleda luč sveta. V svoj zasanjan svet romantike vabijo z desetimi skladbami, pri katerih spretno krmarijo med post-rockom in kitarskim popom z občasnimi izleti v grunge in country. Pri snemanju albuma je zasedba sodelovala s priznanimi in uveljavljenimi producenti kot so Peter Penko (Laibach, Siddharta, Torul, TerraFolk), Drago Popović (Mi2, Hamo & Tribute 2 Love, Zgrešeni Primeru) in Anej Kočevar (Lačni Franc, Adam, Anavrin, Gušti …).

Več o skupini 

Lusterdam so band, ki ga sestavljajo sami filmarji: gonilna sila Hieronim Vilar (vokal, kitara), Mirko Medved (kitara), Jure Volgemut (bobni) in Ven Jemeršič (bas). Poznajo se že leta in že dolgo prijateljujejo, saj skupaj delajo v video industriji (filmi, oglasi, tv oddaje …). Ker se vsi ukvarjajo tudi z glasbo je bila pravzaprav logična posledica njihovih druženj skupen band. Lusterdam so začeli počasi, z nekaj koncerti, na katerih so videli in slišali, da njihove skladbe in glasbene ideje delujejo tudi na odru pred občinstvom. V letošnjem letu so nato nase resno opozorili najprej z naslovno skladbo albuma ‘Lepo mi godrnjaš’ in pred poletjem še s singlom ‘Moram’. So šele na začetku svoje poti, a so z glasbo, ki jo ustvarjajo, prepričali že mnoge. Potopite se v zasanjan svet romantike, prisluhnite Lusterdam.