MARKO SLOKAR: ‘Bend je mrtev’

FOTO: Marko Slokar, osebni arhiv
FOTO: Marko Slokar, osebni arhiv

Intervju z ustanoviteljem zasedbe Requiem, ki nam je zaupal številne zanimivosti, povezane z bendovim tretjim albumom, ki letos praznuje svoj dvajseti rojstni dan.

ROCKER.SI: Začniva z nečim enostavnim. Plošča Requiem III letos praznuje svoj dvajseti rojstni dan. Kako danes gledaš nanjo?

MARKO SLOKAR: Kot na otroka, ki je v času odraščanja pri sebi odkril nekaj res dobrih lastnosti, ob tem sprejel nekaj slabih odločitev in se iz njih tudi nekaj naučil.

ROCKER.SI: Kot zanimivost velja izpostaviti dejstvo, da je bila plošča izdana pod okriljem RTV Slovenija in njihovega ZKP-ja. Kako je prišlo do sodelovanja?

MARKO SLOKAR: To je zasluga takratnega basista, ki je s svojim bivšim bendom tam že izdal nekaj plošč. Poznal je direktorja založbe, in tako smo prišli do pogodbe.

ROCKER.SI: Vaš tretji album je bil v primerjavi s svojim predhodnikom, ploščo Ogenj (1996) znova deležen nekoliko bolj organske produkcije, kar se najbolj odraža pri bobnih. Je bila sprememba pristopa namenska ali je do te prišlo po naravni poti, kot posledica rasti in razvoja benda?

MARKO SLOKAR: Ne, do tega je prišlo po zaslugi nekoga, ki ga raje ne bom omenjal, ki je brez mojega soglasja in vednosti izvedel katastrofalno produkcijsko napako in uničil omenjeni album. Stvari sem zato raje vzel v svoje roke, s pomočjo Jureta Krajnika, pri katerem smo posneli tretji album.

ROCKER.SI: Na plošči se je prvič v bendovi zgodovini pojavila tudi instrumentalna skladba M.A.R.C., pod katero se je podpisal vaš takratni član Marc Kavaš. Od kje ideja za takšno potezo?

MARKO SLOKAR: Kot avtor skoraj vsega pri Requiem, sem si vedno želel, da bi tudi ostali člani znatneje prispevali k ustvarjanju. Ko se je pojavila vsaka najmanjša iniciativa s strani ostalih članov, sem z veseljem sprejel predlagane ideje. Marc je prinesel osnovo, ki sem jo potem z njegovim soglasjem aranžiral. Na moje veliko veselje se je skladba uvrstila tudi na ploščo. Sprva nisem vedel, kam naj jo umestim, a ko je dobila ime, sem jo takoj umestil na pozicijo št. 8. Skladba ima sedaj imeni, M.A.R.C. oziroma 8. marc. Odvisno kako pogledaš, ko imaš v roki ploščo.

ROCKER.SI: Poleg novega materiala se na albumu znova pojavi tudi skladba ‘Stare device’, ki ste jo nekoliko spremenili. Se za vnovično uporabo ene največjih uspešnic zasedbe skriva kakšen poseben namen?

MARKO SLOKAR:  Za ponovno snemanje in kasnejšo uvrstitev skladbe na ploščo smo se odločili, ker smo želeli posneti še verziji v srbohrvaškem in angleškem jeziku. Imeli smo načrte, da bi začeli igrati na moto zborih v tujini, za kar smo potrebovali skladbo, ki bi jo lahko priložili k promocijskemu materialu.

FOTO: Marko Slokar, osebni arhiv

ROCKER.SI: Če bi ploščo primerjal s preostankom vašega kataloga, katera bi bila ključna stvar, po kateri se ta ločuje od ostalih?

MARKO SLOKAR: Po mojem je bistvena razlika v tem, da na njej prevladujeta počasen ritem in mid-tempo ritem. Na njej ni nobene hitre stvari. To je posledica stanja, v katerem sem bil takrat. Ločitev in vse, kar je bilo pred tem, me je spravilo v fazo melanholije, izčrpanosti in razočaranja nad situacijo. Seveda se to pozna tudi pri pesmih, ki vsebinsko sicer niso depresivne, vendar je bilo moje razpoloženje bolj molovsko usmerjeno.  Čeprav se tega takrat niti nisem zavedal.

ROCKER.SI: Ste za album uporabili tudi kakšno starejšo, (takrat) neizdano skladbo? In obratno, ste kakšno skladbo uporabili tudi kasneje?

MARKO SLOKAR: Ne, vsaj kar se tiče mojega dela. Smo pa na album uvrstili dve skladbi, ki sta delo drugih avtorjev. Za to odločitev je bil najbolj »zaslužen« takratni basist. Meni to ni odgovarjalo, vendar nisem hotel biti diktator. Seveda sem odločitev kasneje obžaloval (smeh).

ROCKER.SI: Se obeta kakšen ponatis oziroma kakšna razširjena izdaja?

MARKO SLOKAR: Ni potrebe, saj se da ploščo še vedno dobiti (TUKAJ lahko naročite album). Ponatisov je bilo očitno kar nekaj, ampak nas o tem, kolikor vem, niso obvestili. Sedaj, ko Requiem ne obstaja več, vnovična izdaja ne bi imela smisla.

ROCKER.SI: Nam lahko zaupaš kakšno prigodo s snemanja?

MARKO SLOKAR: Razen tega, da me je takratni vokalist Primož [Romšak] sredi snemanja seznanil z dejstvom, da bi rad zapustil band, na kar zaradi obveznosti do založbe seveda nisem mogel pristati, kakšnih drugih zanimivosti niti ni bilo. Morda edino še to, da so vsi demo posnetki nastali v Novem mestu, kjer smo novi material tudi vadili.

V Novem mestu je namreč takrat živel in deloval Jani Lipičnik, ki smo ga želeli rekrutirati kot stalnega člana na klaviaturah. Šlo je za zelo zanimivo in koristno delo, ki pa nas na koncu ni pripeljalo do želenega cilja. Kajti »demokratično« smo se odločili, da postave ne bomo širili, posledično pa je odpadlo tudi sodelovanje z Janijem.

ROCKER.SI: Ustaviva se še pri tvojem trenutnem delovanju. Kaj počneš? Kdaj te bomo lahko spet slišali v živo?

MARKO SLOKAR: Torej, kot veš, sem v fazi ustvarjanja svojega samostojnega prvenca. Nekakšnega prereza mojega delovanja v glasbi s katerim bom zajel vsa leta svojega ustvarjanja. Vse skupaj bo precej »primorsko« obarvano, saj sem s srcem še vedno najbolj doma v Novi Gorici.

Prvi singel je že bil nared, a sem se odločil, da bom z njim raje še malce počakal. Obenem pa sem se tudi odločil, da bom začel s pripravo neke druge skladbe, ki je sedaj ravno v fazi snemanja vokalov.

Kar se tiče nastopov, se bodo ti, upam, zgodili po izdaji singla in seveda plošče. Kdaj točno bo to, ne morem reči, saj za projekt namenoma nisem določil datuma izdaje. Ni pritiska, lahko delam kadar mi ustreza, edino kar zagotovo vem, je to, da bo prvi singel izšel še letos.

ROCKER.SI: Nam pripravljaš kakšen poseben koncert, s katerim nameravaš počastiti obletnico albuma?

MARKO SLOKAR: Ne, ničesar ne bom delal. Bend je mrtev, zato stvar nima nobenega smisla. Če bi še delovali, potem bi bilo seveda vse povsem drugače. Tako pa res ne vidim nobenega smisla v obujanju spomina izpred dvajsetih let.

ROCKER.SI: Imaš še kakšno zaključno misel?

MARKO SLOKAR: V bistvu bi se ti rad zahvalil za zanimanje in ti čestital, saj si edini novinar v naši deželi, ki ve, kdaj je izšel album III.