Goran Bare & Majke: Čistokrvni rock za 20 let Orto bara

Goran Bare med skladbo Baretov blues (FOTO: Mateja Gašperin)

Pred nekaj dnevi se je v Orto baru pričel tradicionalni Orto fest. Letos še toliko bolj poseben saj praznuje 20 let obstoja in je tako še eden redkih živečih (klubskih) festivalov. Festival trajal cel mesec in bo do 27. aprila postregel s 23 domačimi in 12 tujimi glasbenimi skupinami in izvajalci. Seznam gostujočih pa že leta sestavljajo kvalitetni glasbeniki zato tudi ne preseneča, da je otvoritev pripadla kultnemu Goranu Baretu in Majkam.

Če sem povsem iskrena me kult Gorana Bareta spremlja že od majhnega. In končno sem imela tudi sama priložnost pogledat živi legendi, o kateri krožijo mnoge zgodbe, v oči. Med njimi je tudi ta, da so Majke svoj prvi koncert v Sloveniji odigrale v Rumanji vasi. Tja pa jih je pripeljal Brane Koncilja.

Koncilje žal ni več, Majke pa so v letih od takrat pridobile sloves nesmrtnosti, kar je botrovalo temu, da je Orto pokal po šivih. Poslušati so jih prišli tako stari kot mladi. In poslušalci smo komaj čakali, da na oder stopi živa legenda. Ta je seveda prispel z zamudo, oblečen v svojo klasično usnjeno jakno ter s sončnimi očali. Kot se je tudi sam pošalil, povsem v stilu Andrewa Eldritcha, frontmana nič manj kultnih Sisters of Mercy. Še pred prvim akordom si je jakno slekel ter si prižgal cigaret.

A povsem brez težav ni šlo. Načrte jim je namreč prekrižalo dejstvo, da s sabo niso vzeli pravih besedil, za kar se je Bare večkrat opravičil. A nič ne de, šov gre naprej. Bend je navkljub temu poskrbel za izjemen koncert in se niso pustili preveč motiti, čeprav je Goran v upanju, da bo našel tista prava, ves čas brskal po listih z besedili. Na koncu smo iz novega albuma slišali zgolj dve celi skladbi ”Ljubav krvavi” in ”To nije igra”, kar pa še ni pomenilo konca koncerta. Namesto zasanjanih in temačnih preostalih petih skladb iz novega ploščka ”Nuspojave” smo slišali dobre stare Majke.

Slišali smo umazani blues in čistokrvni rock & roll. Na seznamu pa so se tako znašle skladbe iz Baretove bogate glasbene zgodovine, med njimi tudi nekatere skladbe s Plaćenici. ”Nesretnik”, ”Fantastična vatra”, ”Mene ne zanima”, ”Vrijeme, da se krene”, ”Odvedi me”, ”Ništa važno”, ”Da te vidim’‘, ”Ti još plačeš”, ”Ja sam bodučnost”, ”Težke boje”, ”Mršav pas”, ”Budi ponosan”, ”Baretov blues”.

Karizmatični glasbenik je bil več kot odlično razpoložen. Koncert je popestril z anekdotami in zgodbami iz lastnega življenja. Ne samo poet, v živo je tudi odličen vokalist z občutkom za dramatičnost, pri tem pa ga spremlja tudi odličen bend. Ob boku Baretu so tako nastopili še kitarista Kruno Domaćinović in Davor Rodik, basist Mario Rašić, bobnar Alen Tibljaš in klaviaturist Berislav Blažević.

Čeprav nas je že sam uvedel  v vsako od svojih skladb, pa se nam je v nekem trenutku preprosto pustil videti. Kot popolnoma razgaljen in utrujen človek. Človek, ki s sabo nosi ogromno bolečine. In ki ima za povedati ogromno lepih a tudi težkih in žalostnih zgodb, predvsem slednje pa so navdih za njegov bogat glasbeni opus, ki nagovarja najtemnejše dno duše posameznika. Bare je pač eklektičen človek. Poet, da mu ni enakega. Človek, ki je napisal ”Težke boje”, še eno izmed mnogih skladb, ki govorijo o borbi z drogami. Ljubljenko poslušalcev katero so naglas zahtevali tudi tokrat. In za katero Bare pravi, da ne razume zakaj nam je tako všeč. Glasbenik, ki svojo glasbo zares živi in doživlja. In, ki jo ustvarja iz sebe … za nas.

Kultni Goran Bare v elementu (FOTO: Mateja Gašperin)