Lemmy Hofman: ‘Mladi bendi se obnašajo kot nekakšni ”pussyji’

Skupina Partija (foto: osebni arhiv izvajalca), promo.
Skupina Partija (foto: osebni arhiv izvajalca).

Pogovor z alfo in omego zasedbe Partija.

ROCKER.SI: Kdo ste Partija?
Lemmy Hofman:
Pri Partiji gre za star bend, saj smo s prvo postavo začeli nastopati že okrog leta 2000. Po dveh ali treh letih igranja smo prenehali, nato pa smo se leta 2014 znova vrnili med žive. V naslednjih dveh letih nam je nato končno uspelo ustvariti postavo, v kateri nastopamo danes.

Skupina Partija (foto: osebni arhiv izvajalca).
Skupina Partija (foto: osebni arhiv izvajalca).

Na začetku smo igrali avtorsko glasbo v slovenščini, nato pa smo presedlali na srbo-hrvaščino. Angleščina nam ne sede, že zaradi konkurence, saj v večini ciljamo na Balkan.

ROCKER.SI: Nedavno ste izdali istoimenski prvenec, ki vsebuje le eno slovensko skladbo. Ali lahko na podlagi tega in povedanega sklepamo, da vas domači trg sploh ne zanima?
Lemmy Hofman: Delno. Na zalogi imamo tudi skladbe, ki so bile posnete v slovenščini. Če bo povpraševanja dovolj, bomo izdali tudi te. Vendar za enkrat po tem ni potrebe, saj je sprejem publike dober.

Naslovnica albuma Partija (izdano pri Miner Recordings). Promo.

ROCKER.SI: Se obeta tudi kakšna promocijska turneja?
Lemmy Hofman: Zaradi težav z založbo je 17. maj edini termin, na katerega lahko povabim vaše bralce. Takrat bomo skupaj z zagrebškimi Kamaradi nastopili v Orto Baru.

V načrtu je bila tudi balkanska turneja, ki pa mislim, da bo zaradi opisanih težav padla v vodo.

ROCKER.SI: Vam lahko bralci sledijo tudi na spletu?
Lemmy Hofman: Da, vsekakor. Najdete nas lahko na Facebooku (TUKAJ) in na Soundcloudu (TUKAJ). Naša plošča bo kmalu dostopna tudi na platformi iTunes.

ROCKER.SI: Starejši bralci in bralke se te verjetno spominjajo še iz zasedbe Odiseja 2000. Lahko kaj več o tem?
Lemmy Hofman: Najprej smo se imenovali samo Odiseja, vendar smo se morali kmalu preimenovati. Takrat je namreč že obstajal bend z istim imenom, kasnejši Avia Band. Spomnim se nekega ‘modela’, ki nam je grozil s tožbo, če se ne bi preimenovali (smeh).

Pred premiero Železnih stopinj smo se nekaj pogovarjali tudi o združitvi, vendar do tega ni prišlo.

ROCKER.SI: Kako bi opisal rock sceno iz tistih, ‘železnih’ časov?
Lemmy Hofman: Nedvomno je bilo boljše kot danes. Scena je bila dosti bolj razvita, saj ni bilo tolikšnih komplikacij. Sploh, kar se tiče birokracije. Danes moramo skoraj vsi imeti statuse samostojnih podjetnikov.

Včasih smo nenehno nastopali v različnih mladinskih klubih in sploh ni bilo težav. Danes pa je vse zreducirano. Poglej Ljubljano. Slednja je imela včasih vsaj deset prizorišč, danes pa ima le dve.

Da o samem denarju, ki smo ga dobili zaradi predvajanj naših skladb, ne izgubljam besed. Danes se mi zdi, da nam ga pristojni sploh nočejo dati (smeh).

(FOTO: Nejc Zupančič)
(FOTO: Nejc Zupančič)

ROCKER.SI: Kakšni se ti zdijo, v primerjavi s tvojimi začetki, današnji mladi bendi?
Lemmy Hofman: Mladi bendi so premalo ambiciozni, saj se obnašajo kot nekakšni ‘pussyji’. Ko jih gledam, se mi zdi, da sploh ne vedo, kaj bi radi, kot da si ne želijo uspeti. Samo poglej, koliko jih na internetu promovira svoje nastope. Zelo malo. Pa tako preprosto je!

V mojih časih je bilo drugače. Kamorkoli smo prišli, smo se obnašali kot purani, kot da bi tudi v resnici bili rock zvezdniki (smeh).