SAN DI EGO: ‘Zdaj je čas’ (2020)

Naslovnica novega albuma (izdano pri Dallas Records, foto: San Di Ego, FB profil, PROMO)
Naslovnica novega albuma (izdano pri Dallas Records, foto: San Di Ego, FB profil, PROMO)

Domača zasedba San Di Ego si je v zadnjih letih izborila svoj prostor pod soncem. Postala tvorba, ki lahko brez težav napolni marsikatero prizorišče. In čeprav je preigravanje raznoraznih klasik, serviranih po sandiegovsko, tista stvar, ki tvori rdečo nit bandovih nastopov, zasedba ne ostaja “le še en tribute band”. Kajti v kratkem bo izšel bandov tretji studijski album Zdaj je čas, ki bo nasledil Doktor za rock ‘n’ roll (2017) in San Di Ego (2014). Izdelek bo izšel pod okriljem Dallas Records. Izid albuma bo spremljal poseben koncert, ki ga bo zasedba izvedla v ljubljanski Cvetličarni.

Pregled skladb

Namigovanja, ki jih je zasedba sprožila z naslovnim singlom, so postala realnost. Kajti plošča nam že takoj uvodoma ponudi skladbo ‘Angel usode’. Enega najtežjih komadov iz njenega celotnega kataloga. Stranski projekt z Emirjem Hotom je Škofljancu očitno koristil, saj slednji ni zvenel tako dobro že zelo dolgo. Morda celo od časov zasedbe Requiem in plošče Fallen Angel (2012). Album nadaljuje priredba ‘Anita ni nikoli’, kjer nam band pokaže svoje pravo mojstrstvo. Modernizacijo klasik, v katere zasedbi znova in znova uspe vstaviti tudi svoj genski zapis. Morda le škoda, da zasedba v projekt ni vključila tudi originalnega pevca Furlaniča. V smislu preteklega sodelovanja z Mežkom, če veste, kaj mislim.

Tretje mesto na albumu zaseda ‘Osamljeno dekle’. Akustična balada in edinstven kos bandovega kataloga, o katerem nam je ta povedal:

Nova plošča bo vsebovala vse. Naše »tradicionalne« skladbe in posebneže, kot je aktualni singel. Vse skupaj bomo še dodatno začinili z nečem povsem novim, z akustično skladbo, ki bo vsebovala zgolj kitaro in vokal.

Kar je zasedba poskušala narediti s ‘Pompin’, ji je z ‘Vse’ le uspelo. Kaj vse naredita povečanje obratov in poslušanje AC/DC (in Bijelo Dugme?). Kakorkoli že, kratko in sladko. S podobno hitrostjo nadaljuje tudi ‘Večno zaljubljeni’. Skladba, ki ne predstavlja novega odkritja smodnika. Še vedno pa ostaja izdelek, ki ne prestopi meje in postane balast. Klasična meso in krompir, ki so ju še zadnji hip rešili iz pečice, če veste, kaj mislim.

Če je na prejšnji plošči band izpustil politično naravnane skladbe, tokrat to ne drži. Kajti ‘Na rob sveta’ predstavlja točno to. Servirano skozi prizmo komedije, saj si je zasedba s skladbo “izposodila” zagovornike dandanašnji popoluarnih teorij o različnih oblikah domačega planeta. Zanimiv poskus, ki pa bi lahko vseboval nekoliko močnejše, manj “na prvo žogo” besedilo.

Začeto divjanje začne izgubljati svojo moč s ‘Ti’. S prijetno balado in nekakšno nadgradnjo ‘Brez tebe’. Šolski primer skladbe, ki je na pravem mestu. Na plošči se nahaja tudi ‘30’. Skladba, ob izvajanju katere bo band k sodelovanju zagotovo povabil tudi publiko, sploh pri refrenu. ‘Včasih jočem, ko sem sam’ sicer skazi albumov pohod do vrha, a nič ne de. Tukaj je že ’Zdaj je čas’. Poleg ‘Angel usode’ in ‘Domina’, najboljša skladba iz zasedbinega kataloga.

Album zaključuje bonus skladba ‘Dancing Queen’. Priredba kultnih pop velikanov ABBA, ki vas sicer ne bo razočarala, a bi band navkljub temu lahko izbral kakšno drugo skladbo. Morda ‘SOS’?

Zasedbi San Di Ego je z novim albumom uspelo to, kar so poskušali že od samega začetka. Izdati koherenten in resen album s skoraj brez balasta. Množico skladb, ki jo lahko poslušate brez (pretiranega) preskakovanja. Morda tudi zaradi dejstva, ker so besedila skoraj vseh skladb delo drugih avtorjev.

A ne bodimo preveč pikolovski, saj tudi Frank Sinatra ni napisal vseh svojih uspešnic!

Ocena: 4,5/5