SAN DI EGO: ‘Doktor za Rock ‘n’ Roll’ (2017)

Naslovnica albuma 'Doktor za Rock 'n' Roll'
Naslovnica albuma 'Doktor za Rock 'n' Roll'

Nosilci enih izmed največjih egov slovenske rock glasbene scene združeni pod imenom San Di Ego se po treh letih studijskega predaha in po obširni promocijski turneji vračajo z novim studijskim albumom, ki bo nadomestil leta 2014 izdani istoimenski prvenec.

Čeprav bo album uradno izdan 23.  marca, ko bo skupina stresla ljubljansko Cvetličarno, Vam ga naš portal predstavlja predpremierno.

Album je radiom prijazen

Kot je že bilo nakazano v intervjuju, ki sva ga s Sergejem opravila sredi lanskega avgusta, je skupina tokrat ubrala nekoliko bolj ‘radiofriendly’ pristop.

Tako po dolžini kot tudi vsebinsko. Vse skladbe so namreč približno enake dolžine, odsoten pa je tudi kritični odnos do družbe, ki ga je bilo moč zaznati na bendovem prvencu.

A nič ne de, glasba ni le način za izražanje svojega nestrinjanja s vsakodnevnimi tegobami, ampak tudi sredstvo za sprostitev.

San Di Ego obvladajo svoje delo

Novi album odpira ‘Rock Star’, ki že uvodoma nakazuje, da gospodje še vedno obvladajo svoj posel. Vokalna in instrumentalna perfekcija, kot se za tovarišijo spodobi. A kaj, ko ima skladba tako klišejsko besedilo.

San Di Ego so se lotili tudi priredbo skladbe Samanthe Fox.
San Di Ego so se lotili tudi priredbo skladbe Samanthe Fox. (FOTO: Marko ALPNER)

‘Brez tebe’ je nedvomno eden izmed ploščinih vrhuncev, saj je skupini uspelo ustvariti legitimnega in lirično bolj dovršenega naslednika balade ‘Sonce je tam, kjer si ti’.

Po štirih letih nastopanja so se fantje več kot očitno ujeli, vsekakor pa ne smemo spregledati vpliva drugih avtorjev, saj je večina skladb tako ali drugače delo Klinarja, Ošlaka, Vasleta in Pirkoviča.

Če se po tvoji krvi pretaka rock’n’roll, je tradicijo pač težko prezreti. Naslovni ‘Doktor za rock’n’roll’ predstavlja točno to. Energično fuzijo elementov Deep Purple in njihove Strange kind of woman, Rainbow z Long live rock’n’ roll ter whitesnakeovske ‘Give all your love tonight’, interpretirano po sandiegovsko.

Tehnično dovršeno in brez milosti. Še en potencialni krivec za meglen spomin na preteklo noč.

Na albumu tudi gostje

Modernizirani izvedbi skladbe ‘That’s life’, ki jo je nekoč prepeval že Frank Sinatra, ali po domače’ Safr’, kjer se skupini pridružijo tudi članice zasedbe M.J.A.V., sledi eno glavnih presenečenj plošče ‘Gledam tvoje slike’.

Se vam zdi naslov znan? Seveda, gre za modernizirano različico Mežkove ‘Ljubav preko žice’, kjer se skupini pridruži tudi avtor sam.

San Di Ego album zagotovo ne bil isti brez priredb. Izvedenih na način, da te na koncu pohvali tudi originalni izvajalec (da ne bo pomote).

Samantha Fox je pohvalila priredbo njene skladbe 'Touch me'. (FOTO: Nejc Zupančič)
Samantha Fox je pohvalila priredbo njene skladbe ‘Touch me’. (FOTO: Nejc Zupančič)

Fantje so si namreč tokrat izposodili legendarno ‘Touch Me’, njihovo izvedbo pa je pohvalila tudi Samantha Fox osebno.

Še več, skupina naj bi na letošnjem Pivu in cvetju s Samantho celo združila moči. Balzam za oči in ušesa, nedvomno.

Če si je skupina z novo ploščo želela pridobiti vstopnico za še večjo prisotnost na radijskih valovih, ji je to nedvomno uspelo.

Sploh na račun glasbenih kvot, saj skladbe kova Doktor za rock’n’roll in Rock Star kar kličejo po vstopu v radijski eter.

Bo pa plošča zagotovo postala kost v grlu glasbenih puristov, saj z izjemo tehnične plati, slednja ne ponuja ničesar, kar bi vam ostalo v spominu dlje kot stvar, ki ste jo nazadnje jedli za večerjo.