EMIR HOT: ‘Beyond Rock’ (2017)

Naslovnica albuma 'Beyond Rock' (samozaložba).
Naslovnica albuma 'Beyond Rock' (samozaložba).

Emir Hot se je devet let po izidu ‘Sevdah Metal’ (2008) vrnil s ploščo ‘Beyond Rock’ (2017). Album, ki še čaka na svoje fizično ovekovečenje (slednji nam je trenutno brezplačno dostopen na Youtube, iTunes in še na nekaterih drugih spletnih platformah), je nastal pod producentsko taktirko Toma Newmana (Mike Oldfield), k njegovi izdelavi pa je pripomogel tudi prvi glas slovenske hard in heavy scene, Sergej Škofljanec (ex-Requiem, San Di Ego).

Ploščo odpira ‘Pusti Grad’, kjer Škofljanec že uvodoma potrdi pravilnost prejšnje povedi.  Potrdi pa se še nekaj, Sergej je kljub vsebinski revščini besedil svoje matične zasedbe še vedno zmožen sodelovati pri ustvarjanju kvalitetne glasbe, in to ne glede na jezik zadnje – potreben je le ustrezen pisec besedil.

‘Vrijeme Bez Tebe’ poskrbi za kratek baladni predah, saj bi bil direkten prehod na ‘Sanjam’ prehud.

Naša življenja so lutke, s katerimi se poigravajo svetovne elite

S ‘Sanjam’ plošča doseže enega od vrhuncev. Odlična raba spremljevalnih glasov Klape »Linđo« Dubrovnik, ki s ‘Put Do Pekla’ dobi še boljše nadaljevanje, hkrati pa nas skupina z njo več kot jasno opomni na dejstvo, da so naša življenja le lutke, s katerimi se poigravajo svetovne elite.

Primerno tudi za radijski eter

Po visokooktanskem rohnenju je čas za nekaj mirnega, za nekaj nežnega.  Za ‘Ljubav Će Se Snaći i Bez Nas’, kjer se Sergeju za mikrofonom pridruži Maja Stojičević Kovačić, s katero skupaj ustvarita izdelek, ki bo nedvomno ugledal radijske etre. Sploh njena akustična izvedba, ki zaključuje album.

Duetu sledi ‘Čedna Gradska Lica’. Skladba, ki jo izvorno izvajajo gospodje iz puljske zasedbe Atomsko sklonište. Priredba, ki v primerjavi s preostankom albuma, zveni nedovršeno, kot nekaj, kar je bilo izbrano in posneto zadnji hip. Nedvomno, najšibkejša skladba na albumu.

A nič zato, saj je tu že ‘Synergy’. Kitarski duet Emirja Hota in Tine Hristove. Zdrs predhodnice je bil le trenutek slabosti!

Kvalitetne variacije rock glasbe

S ploščo se je Emir neizpodbitno vrnil na glasbeno sceno, saj gre za izdelek, ki ga vsekakor ne smete preskočiti. Več kot očiten dokaz, da so tla nekdanje Jugoslavije še zmeraj zmožna ustvarjati kvalitetne variacije rock glasbe!