Pomaranča: vprašanja, ki spremljajo vrnitev  zveri

Napoved vrnitve pionirjev, verjetno enega najpomembnejših hard in heavy bandov, ki so kdajkoli nastali v domačem Podalpju, zasedbe Pomaranča, je bila, sodeč po reakcijah na socialnem omrežju Facebook, deležna odličnih odzivov. Kajti (trenutno?) edini nastop zasedbe, ki se bo zgodil 5. julija v Laškem, nedvomno velja za enega izmed vrhuncev letošnje koncertne sezone.

Dogodku primerno pa se (vsaj nam) porajajo tudi nekatera vprašanja, na katere smo skušali poiskati odgovore oziroma jih razčleniti do te mere, da bo lahko nanje odgovoril vsak pravoverni oboževalec zasedbe. Kajti v slogi je moč, kot pravijo.

Kdo bo prevzel pevske dolžnosti?

Ker se bo bend z nastopom poklonil svoji štiridesetletnici, bi stavili na Borisa Krmaca, s katerim je zasedba posnela svoj zadnji album in ki je mesto vokalista zasedel tudi med zadnjim nastopom. Morda bomo na odru zagledali tudi Zlatka Magdaleniča, s katerim je zasedba posnela plošči Peklenska pomaranča (1981) in Madbringer (1983). Možno, a precej manj verjetno, saj je Zlatko po zaključku turneje, posvečeni plošči Madbringer (1983), prenehal z aktivno glasbeno kariero.  Lahko se zgodi tudi, da bo bend predstavil čisto nov obraz.

Če ste ljubitelj statistike, lahko izračunate kolikšna je verjetnost, da se bo na odru pojavil Šefik Kardumović Šeki, s katerim je zasedba posnela album Orange III (1985).

Poklon preteklosti in začetek nove dobe?

Nedavno studijsko sodelovanje Mija Popoviča in zasedbe Bogunov, s katerim je prvi prekinil svoj več kot dve desetletji dolg post, odpira še eno zanimivo vprašanje: Ali tovrstni premiki pomenijo tudi upanje, da bomo dočakali nadaljevanje plošče Takoj se dava dol (1995)?  Bo poklonu preteklosti sledila tudi predstavitev novega obraza, s katerim bo zasedba vstopila v novo ero svojega obstoja?

(Vsaj) nova kompilacija, s katero bi bend zajel obdobje po Nekaj peklenskih (1993), začinjena z morebitnimi dodatnimi (novimi) skladbami, bi bila več kot dobrodošla.

Kaj bomo slišali?

Zasedba nam bo najverjetneje zaigrala material s svojega prvenca, albuma Madbringer (1983), zgoraj omenjene kompilacije in plošče Takoj se dava dol (1995).

Seveda pa obstaja verjetnost, da bomo slišali tudi kaj neizdanega oziroma material s krivično prezrte tretje plošče. Navsezadnje, gre za bendovo štiridesetletnico.

Kaj vse bo (še) spremljalo praznovanje?

Poleg še kakšnega dodatnega koncerta, ponatis bendovega studijskega kataloga zagotovo ne bi bil odveč. Kdo ve, morda bo katera izmed založniških hiš le zbrala sredstva in ponatisnila diskografijo ter poskrbela, da bo katalog dostopen tudi v novih standardih, primernih časom, v katerih živimo.

Glede na bendov kultni status povpraševanje nedvomno obstaja, verjetno tudi izven meja nekdanje skupne države.

Ustanovitelj Pomaranče Mijo Popovič je leta 2016 spregovoril za vaš najljubši glasbeni vestnik. Leto kasneje pa smo spoznali tudi njihovega basista Marka Heraka (prvi del intervjuja je na voljo TUKAJ, drugi TUKAJ).