Marko Herak (Pomaranča): ‘S cenzuro nismo imeli težav!’

(Vir: YouTube)
(Vir: YouTube)

Na pivu z basistom skupine Pomaranča, prve slovenske heavy metal zasedbe, ki je s svojim delovanjem začela leta 1979.  Nadaljevanje je na voljo TUKAJ.

ROCKER.SI: Vaš prvenec Peklenska pomaranča (1981) je lani praznoval svoj 35. rojstni dan, kako je do njega sploh prišlo – bili ste namreč prvi slovenski heavy metal band z dolgometražnim albumom?
Marko Herak: [Mojmir] Sepe je takrat za nas oddal naročilnico, s katero smo lahko posneli delovni posnetek štirih skladb.

(Vir: Wikipedija)
(Vir: Wikipedija)

Ko je bil ta narejen, sva z Mijem [Popovičem] hodila od vrat do vrat in iskala založbo. Zanimivi smo bili le RTB, kjer je [Boris] Kovačič čez noč zadržal naše posnetke. Naslednji dan nama je povedal, da smo bili njegovemu sinu zelo všeč. In, dobili smo naročilnico za prvo ploščo.

V nadaljevanju se je vse zelo lepo pokrilo. Po zaključku ustvarjanja plošče smo na televiziji dobili termin za daljše snemanje. Takrat smo tudi posneli vse promocijske videe. Poleg tega se je tisti čas v Beogradu zgodil tudi nastop [Iana] Gillana s skupino, kamor so nas povabili zaradi odpovedi aktualne predskupine.

V Sloveniji smo postali zanimivi šele po kravalu v Beogradu. Naš prvenec je izšel dan po koncertih. Prodaja je bila odlična, saj so že prvi dan prodali 2000 plošč.

Drugače pa lahko rečem še to, da s samim snemanjem sploh nismo imeli težav. Ko smo rekli, da imamo material in da bi snemali, so nam to tudi omogočili.

 

ROCKER.SI: Kako bi opisal sam proces nastanka plošče?
Marko Herak: Uh, naj pomislim, saj je od tega minilo že vrsto let (smeh).  Kar se tiče mene, smo se imeli lepo. Je pa Zlatko [Magdalenič] med snemanjem zelo trpel, saj ga je Mijo »teral«, da je kričal kot norec. Sploh na ‘Orgia’, kjer je skoraj izpustil dušo.

Bi pa lahko s prvo postavo Pomaranče nedvomno posneli več, sploh če bi nekateri člani redno hodili na vaje. V mislih imam predvsem Zlatka, ki se je prikazal le na vsakih sedemnajstih vajah. Glasbe je bilo takrat na pretek, a ker ni bil resen, je nismo nikoli posneli.

Prva postava Pomaranče (1980) (FOTO: Marko Herak Facebook)
Prva postava Pomaranče (1980) (FOTO: Marko Herak, Facebook)

ROCKER.SI: Plošča ‘Madbringer’ (1983) je bila nato v celoti angleška, saj ste se, kot mi je v lanskem intervjuju povedal Mijo (TUKAJ), želeli prijaviti na glasbeni festival v Tokiu. Lahko kaj več o tem?
Marko Herak: Tako je. Tisti čas smo se želeli prijaviti na glasbeni festival v Tokiu, za katerega smo potrebovali angleško

(Vir: Google)
(Vir: Google)

skladbo. Po nastanku pesmi ‘Your Eyes Call Me Back To Tokyo’ smo se odločili, da bo angleška celotna plošča. Naša japonska odisejada se je končala, še preden se je sploh začela, saj so nam dan po poslovilnem koncertu vpoklicali [v vojsko] klaviaturista Žontarja. Pravila festivala so namreč dovoljevala le nastop zasedbe, ki je v originalu posnela skladbo.

Se je pa z izidom plošče začel tudi konec naše prve postave. V sklopu promocijske turneje smo koncertirali po celi Sloveniji in skoraj povsod razprodali dvorane. Po besedah takratnega managerja bi morali obogateti, na koncu pa smo dobili k***c, saj je šlo vse za ‘stroške’.

Ker nismo bili poslovneži, se nismo pretirano ‘bunili’. Po turneji nas je zapustil tudi gorenjski del ekipe.

ROCKER.SI: Bi lahko rekla, da je bil vpoklic nekakšen povračilni ukrep takratnih oblasti, zaradi skladb ‘Soldat’ in ‘Uniformiranci’?
Marko Herak: Ne, ne. Tako je pač naneslo. Če nam je usoda namenila nastop v Beogradu, nam je tu prekrižala načrte. Pri tem ni šlo za nikakršne povračilne ukrepe, saj s cenzuro sploh nismo imeli težav.

 

ROCKER.SI: Ste, glede na količino nastopov, kdaj razmišljali o koncertnem albumu?
Marko Herak: O tem nismo razmišljali nikoli. Če gledam za nazaj, mi je žal, da ga nismo posneli. Posnetkov iz tistih časov ni. Sem pa pred nekaj leti na Youtube naložil utrinke z našega koncerta v Zagrebu, ko smo leta 1990 nastopili kot gostje Alicea Cooperja.