10 glasbenih albumov po izboru: Ognjen Zeljić (Bogunov)

Foto: Mateja Gašperin
Foto: Mateja Gašperin

Misteriozno druščino Bogunov, ki bi jo lahko opredelili kot nekakšne naslednike balkanske smeri novega vala, v katero je zasedba vpletla tudi delček sebe, si je tekom let naš kolektiv ogledal že dvakrat. Nazadnje na lanski izvedbi festivala TrNOVfest. Z bandovim pevcem in idejnim vodjem Ognjenom Zeljićem je bil izveden tudi intervju, ki je tokrat dobil nekakšno nadaljevanje. Kajti Ognjen nam je zaupal deset skladb, ki predstavljajo albume, ki so najbolj zaznamovali njegovo ustvarjanje:

  • AZRA: Balegari ne vjeruju sreći (1990)

OGNJEN ZELJIĆ:

Izpostavil sem pesem, za katero se mi zdi, da povzame celoten album. Ob poslušanju sem dobil občutek, kot da se poslavlja od vseh nas, od vsega kar je ustvaril. Album mi vzbuja prijetno melanholijo, nikakor ne depresije.

  • LED ZEPPELIN: The Song Remains the Same (1976) 

OGNJEN ZELJIĆ:

Ko poslušam ta koncert, najglobje zavidam tistim, ki so bili takrat na njem. Zeppelini na vrhuncu svoje moči, v polni kondiciji, mogočni in filigranski. Abeceda rock glasbe.

  • EINSTÜRZENDE NEUBAUTEN: Perpetuum mobile (2004)

OGNJEN ZELJIĆ:

 Ljubezen na prvo uho. Čeprav sem njihov fan že 25 let in so mi dojemanje glasbe obrnili na glavo, me je ta album še posebej navdušil. Zvenijo mi sveže, spočito in optimistično. To se posluša naglas.

  • EKATARINA VELIKA – EKV: Neko nas posmatra (1993)

OGNJEN ZELJIĆ:

Urbani rock v polni lepoti. Potovanje skozi duh časa, v katerem je nastal ta album. Zlovešč in nostalgičen, heroinsko omamen.

  • NICK CAVE & THE BAD SEEDS: Henry’s Dream (1992)

OGNJEN ZELJIĆ:

Brutalen, krvav, maščevalen in šarmanten. Album, ki ga poslušam, kot da bi bral vrhunsko knjigo ali gledal dobro predstavo.

  • ARSEN DEDIĆ – Čovjek kao ja (1969)

OGNJEN ZELJIĆ:

Obvezno čtivo. Album, ki me odpelje v čas otroštva, ki se ga sicer bledo spomnim. V čas, ko smo se pakirali v stoenko, da gremo na morje. O njegovi glasbi in poeziji so veliko povedali že drugi, lahko le potrdim vse superlative.

  • BULDOŽER – Pljuni istini u oči (1975)

OGNJEN ZELJIĆ:

Ko v srednji šoli odkriješ nekaj takega in veš, da se ti bo odpeljalo! Kakšni norci! Satira, burleska, avantgarda in družbena kritika na kupu. Ta album me vsakič popolnoma prevzame in ob poslušanju dobim neverjetno potrebo po pivu in glasnem petju.

  • BJÖRK: Homogenic (1997)

OGNJEN ZELJIĆ:

Kadar koli si zaželim mentalne sprostitve in potovanja na nek drug planet, si zavrtim ta album. Kot da bi obiskal visokotehnološko družbo, kjer živijo vilinska bitja v sozvočju z vesoljem.

  • TINDERSTICKS: Curtains (1997)

OGNJEN ZELJIĆ:

Mračna romantika, noč, sveče, vino in dolgi pogovori v dvoje, ki se neizogibno zaključijo v postelji.

  • QUEENSRŸCHE – Promised Land (1994)

OGNJEN ZELJIĆ:

Tehnično dovršeno, mojstrovina rock glasbe. To je album, ki si ga vedno z veseljem zavrtim, ko si zaželim vrhunskega hard rocka.