OGNJEN ZELJIĆ (Bogunov): ‘Sveže in bistre misli’

FOTO: Primož Jereb

Pogovor s pevcem in motorjem zasedbe Bogunov, verjetno enih izmed glavnih predstavnikov zapuščine balkanske smeri novega vala v 21. stoletju.

ROCKER.SI: Začniva pri vašem imenu. Kdo in kaj ste Bogunov?

OGNJEN ZELJIĆ: Naše ime je sestavljeno iz dveh besed; ”Bogu” in ”nov”. Kajti za vse, kar počnemo, si predstavljam, da je Bogu novo.

Sam v klasičnem smislu nisem religiozen tip človeka, me pa omenjene stvari zelo zanimajo. Sploh misticizem in religija, saj gre za zelo globoke filozofske koncepte.

Ime Bogunov je povezano tudi z mojo družinsko zgodovino. Kajti po pripovedih moje pokojne babice naj bi dedkova stran sorodstva izvirala iz Like, njihov priimek pa naj bi bil Bogunović. Ime Bogunov zato predstavlja tudi nekakšen poklon prednikom, saj gre za moj največji življenjski projekt.

Trenutno postavo benda sestavljamo Peter Pavičić (kitara), Mitja E. Centrih (bas), Vladimir Zelić (kitara), Rok Skoliber (bobni) in moja malenkost.

ROCKER.SI: Kako bi opisal glasbo, ki jo izvajate. Sodeč po slišanem in informacijah s spleta gre za zanimivo mešanico vsega mogočega. Od pripovedništva, rocka, jazza in še česa četrtega. Kako bi odgovoril ljudem, ki vas skušajo žanrsko opredeliti?

OGNJEN ZELJIĆ: Sam se zmeraj šalim, a v vsaki šali je tudi nekaj resnice, da igramo pop-rock. Vendar je potrebno pri tem poudariti, da so znotraj zadnje skrite še marsikatere druge stvari. Predvsem gre pri tem za poezijo, za besedila, ki govorijo o tematikah, ki so zaradi množične histerije, s katero se zadnje čase sooča človeštvo, zdrsnile v ozadje.

Skušamo se osredotočiti na stvari, ki se dogajajo v svetu, ki nas obdajajo. Na množično nezadovoljstvo, ki konstantno kroži med nami in ki vpliva na celotno okolico. S svojimi besedili skušam razumeti posameznika. Zdi se mi, da je v današnjih časih postalo to, da si prijazen in iskren, nekakšno revolucionarno dejanje.

Kar se tiče same glasbe, smo kot zasedba zelo organski. Smo tvar, ki nima definicije. Bogunov je lahko šanson, rock, heavy metal … ne omejujemo se.

ROCKER.SI: Bi lahko (nekoliko filozofsko) rekla, da ste Bogunov pač Bogunov?

OGNJEN ZELJIĆ: Lahko rečeva tudi tako (smeh).

ROCKER.SI: Po podatkih s spleta ste na sceni prisotni že več kot 15 let, od katerih ste veliko časa preživeli na manjših, bolj intimnih prizoriščih, v zadnjem letu ali dveh pa ste začeli zahajati tudi na velike odre. Od kje ideja za takšno potezo?

OGNJEN ZELJIĆ: Bogunov je organska tvorba, ki se redefinira približno vsakih pet let. Sedaj smo prišli v fazo, ko se obračamo k širši publiki. Postajamo del njihovega vsakdana – zato se tudi nočemo žanrsko omejevati.

ROCKER.SI: Si zadovoljen z dosedanjim sprejemom publike?

OGNJEN ZELJIĆ: Brez publike tudi nas ni in je na koncu vse zaman. Cenim jo in spoštujem, tudi sam sem se dolga leta ukvarjal z  l’art pour l’artizmom, vendar to ni trenutna definicija Bogunov, zato je publika definitivno velik del naše zgodbe.

Še bolj me veseli, da poslušalci to zgodbo tudi prepoznavajo, saj so naš aktualni singel ‘Nočna zgodba’ pred kratkim na Radiu Koper izbrali za Pesem in pol. Hvala vsem, ki ste nas podprli. Zagotovo se oddolžimo!

ROCKER.SI: Ustaviva se pri singlu ‘Nočna zgodba’, ki napoveduje izid plošče More bijesa. Plošče, ki bo v bistvu vaša tretja, hkrati pa tudi vaša prva, ki jo boste izdali. Lahko kaj več o tem?

OGNJEN ZELJIĆ: Drži, gre za naš prvenec, hkrati pa tudi za naš tretji album, ki ga delamo. Januarja smo posneli zadnjo skladbo. Zadeva je sedaj v post-produkcijski fazi, kjer urejamo še zadnje malenkosti. Album bo izšel zaradi moje odločitve, da bomo stopili pred širšo publiko.

‘Nočna zgodba’ je ena izmed redkih pesmi, ki sem jih ustvaril v slovenščini. Večinoma namreč ustvarjam v hrvaškem jeziku, saj se v njem še zmeraj odražajo moje najgloblje misli in čustva. Pa ne da bi bilo s slovenskim jezikom kaj narobe. Daleč od tega, gre za krasen, zelo zahteven jezik. Vsakič, ko berem dela slovenskih avtorjev, sem zelo navdušen. Mislim, da gre tukaj bolj za nekakšno strahospoštovanje, ki ga čutim do velikih imen, da se sam s svojim delom ne bi mogel približati njihovi stopnji.

Za novi singel smo posneli tudi promocijski video, ki je izšel pred nekaj dnevi (videospot je na voljo zgoraj, op. a.). Pod mesto režiserja se je podpisal Denis Brnčič. Skladba govori o tem, da ljubezen ni vezana zgolj na drugo osebo, temveč tudi na življenje samo, na stvari, ki nas obdajajo.

Kar se tiče samega naslova albuma More bijesa, ta izvira iz delovnega naslova, saj gre za skladbo, ki najbolj povzame njegovo bistvo. Njegov izid bo predstavljal krono našega dosedanjega ustvarjanja.

ROCKER.SI: Na kakšnih formatih bomo lahko slišali prihajajoči album?

OGNJEN ZELJIĆ: Na CD-ju in na spletu, zagotovo. Kar se tiče ostalih formatov, morda, vendar je to odvisno od našega vodstva.

Prvič se je tudi zgodilo, da sem dovolil nekomu, da pride zraven, v smislu vodenja, da se uporabijo orodja, ki dandanašnji omogočajo, da nek bend obstaja na sceni.

ROCKER.SI: Ostaniva še malo pri tehnični plati Bogunov. Kje vse vam lahko naši bralci in bralke sledijo? Kako je s koncerti?

OGNJEN ZELJIĆ: Prisotni smo na številnih spletnih platformah (Twitter, Facebook, Instagram, YouTube; @bogunovmusic). Vabljeni k sledenju, saj boste tam pridobili vse informacije.

Naj izpostavim en koncert, letošnji TrNOVfest, kjer bomo nastopili 30. avgusta na velikem odru. Ko se bodo ljudje vrnili z dopustov in bodo imeli sveže ter bistre misli (smeh).

Z zasedbo Bogunov je združil moči tudi legendarni Mijo Popovič (FOTO: Primož Jereb).

ROCKER.SI: Dotakniva se še (trenutno) neizdanega singla ‘Jedini sin’, na katerem bomo lahko slišali tudi Mija Popoviča, ustanovitelja domačih heavy metal legend Pomaranča. Kako vam je uspelo prekiniti kitaristov več kot dve desetletji dolg studijski post?

OGNJEN ZELJIĆ: Drži, pri pripravi singla je sodeloval tudi Mijo. Posneli bomo tudi videospot, ki bo predvidoma izšel jeseni.

Kot mi je znano, je Mija tekom zadnjih dveh desetletij marsikdo skušal prepričati, da bi sodeloval pri tem ali onem projektu. Za sodelovanje z nami ga je prepričal material s prihajajoče plošče, nad katerim je bil Mijo zelo navdušen. Čeprav gre pri singlu za zelo težavno skladbo, jo je naš gost ponesel v novo dimenzijo.

Sicer dvomim, da bomo to zaradi njene dolžine kdaj slišali na radiju, kajti slednja je daljša od petih minut, a človek nikoli ne ve. Morda pa gre za naš ‘Bohemian Rhapsody‘ (smeh).

Kar se tiče samega sodelovanja, si tega štejemo v veliko čast, da bo na naši plošči prisotno tudi ime takšnega kova.

FOTO: Nejc Zupančič

ROCKER.SI: Glede na to, da ste žanrsko zelo neobremenjeni, se zdi naslednje vprašanje primerno: Kateri izvajalci in plošče so najbolj zaznamovale tvoje ustvarjanje ter nam bi jih rad priporočil?

OGNJEN ZELJIĆ: Kot prvega bi radi izpostavil Branimirja Džonija Štulića in ploščo Filigranski pločnici (1982), ki je izšla v časih zasedbe Azra. Gre za neverjeten izdelek, ki je nedvomno zaznamoval moje življenje. In da o samih Štulićevih vplivih niti ne začenjam, saj gre za mojega glavnega vzornika, za mojega senseia, če želiš.

Potem so tu tudi Buldožer in njihova Pljuni istini u oči (1975). Pa celoten izvorni opus zasedbe Lačni Franz.

Moje ustvarjanje ne bi bilo isto tudi brez Ekatarine Velike, enega največjih bendov s področja nekdanje Jugoslavije. Njihova glasba sicer živi naprej, a zares škoda, da so tako končali. Gre za veliko izgubo vseh nas.

Poleg tega morava omeniti tudi zasedbo Einstürzende Neubauten, ki je zelo zaznamovala mojo glasbo, čeprav nisem nikoli razumel njihovih besedil.

Ne bi rad pozabil na Queensrÿche in njihovih treh albumov Operation: Mindcrime (1988), Empire (1990) in Promised land (1994), ki so obvezno gradivo v moji fonoteki.

Pri naštevanju morava, seveda, omeniti tudi Nika Cavea, sploh njegovo interpretiranje besedil in odrsko pojavo ter prve tri plošče zasedbe Led Zeppelin. Vsekakor se tudi na ostalih albumih najde veliko vrhunskih skladb, a prvi trije albumi so neverjetni.

Na moje ustvarjanje so veliko vplivali tudi klasični skladatelji, kot so na primer Beethoven, Čajkovski, Rahmaninov ali Šostakovič.

ROCKER.SI: Imaš še kakšno zaključno misel?

OGNJEN ZELJIĆ: Malo za šalo in malo za res. Če bi nekdo posnel film o nas, sedaj ko so filmi o bendih tako popularni, bi bila to zagotovo David Lynch ali Jim Jarmusch, saj gre za zelo bizarno zgodbo (smeh).