Koncertni triumf zasedbe Bogunov

Bogunov (FOTO: Mateja Gašperin)

V sklopu predzadnjega večera letošnje edicije festivala TrNOVfest smo lahko prisluhnili zasedbama Bogunov in Brigand, ki sta poskrbeli za prijeten zaključek poslednjega avgustovskega petka.

Kot prvim smo lahko na velikem odru prisluhnili skrivnostnim Bogunov. Misteriozni druščini, ki je pred kratkim, kot nam je v junijskem intervjuju zaupal njen idejni vodja Ognjen, vstopila v novo dobo ustvarjanja. V ero, v kateri bodo intimna prizorišča zamenjali za večje odre in se predstavili širši publiki:

Bogunov je organska tvorba, ki se redefinira približno vsakih pet let. Sedaj smo prišli v fazo, ko se obračamo k širši publiki. Postajamo del njihovega vsakdana – zato se tudi nočemo žanrsko omejevati.

Kar se tiče samega nastopa, nam je zasedba pripravila točno to, kar smo od nje pravzaprav tudi pričakovali. Sprehod v danes nekoliko pozabljen svet balkanske smeri novega vala, podprt z odlično spremljavo. Odlično spremljevalno petje, bobnarski solo in karizmatičen ter zabaven pevec je le nekaj lastnosti, ki spremljajo bend; gre za entiteto, ki funkcionira kot dobro naoljen stroj, kjer vsaka enota pozna svoje zadolžitve in kjer ni prostora za napake. Morda še opomba, da gre pri opredelitvi bendove glasbe zgolj za približen opis, saj ta nenehno prehaja med številni zvrstmi in podzvrstmi. Pa naj si bo to jazz, rock, šansoni ali kaj četrtega. Najbolj natančno in smiselno opredelitev bendove glasbe je v junijskem intervjuju postavil Ognjen sam:

Sam se zmeraj šalim, a v vsaki šali je tudi nekaj resnice, da igramo pop-rock. Vendar je potrebno pri tem poudariti, da so znotraj zadnje skrite še marsikatere druge stvari. Predvsem gre pri tem za poezijo, za besedila, ki govorijo o tematikah, ki so zaradi množične histerije, s katero se zadnje čase sooča človeštvo, zdrsnile v ozadje.

Skušamo se osredotočiti na stvari, ki se dogajajo v svetu, ki nas obdajajo. Na množično nezadovoljstvo, ki konstantno kroži med nami in ki vpliva na celotno okolico. S svojimi besedili skušam razumeti posameznika. Zdi se mi, da je v današnjih časih postalo to, da si prijazen in iskren, nekakšno revolucionarno dejanje.

Kar se tiče same glasbe, smo kot zasedba zelo organski. Smo tvar, ki nima definicije. Bogunov je lahko šanson, rock, heavy metal … ne omejujemo se.

Kot vrhunec večera velja izpostaviti izvedbo aktualnega hita ‘Nočna zgodba’, s katero je bend napovedal izid svoje tretje, hkrati pa tudi prve plošče More bijesa. Drugače ena redkih slovenskih skladb iz njihovega kataloga, a zato nič manj kvalitetna. Zakaj se mi je ob poslušanju skladbe v spomin prikradla pesem ‘Jadro’, stvaritev ruskega pesnika Mihaila Lermontova. Le da ‘Nočna zgodba’ namesto medmeta “ah” vsebuje “hej”, ki (nekoliko posplošeno) izvaja podobno vlogo. In da o značilnostih romantike, ki se pojavljajo v skladbi, o vsej čustvenosti in hrepenenju, niti ne začenjam. Resnična mojstrovina, ki v živo izpade še boljše!

Tako kot nazadnje, fantje, hvala za še en čudovit večer. Če bosta kvaliteta in kemija, doživeti na koncertu, ujeti tudi v studiu, potem nas prihajajoči album zagotovo ne bo razočaral. Tudi zaradi dejstva, ker bomo lahko na njem med drugim slišali tudi Mija Popoviča, ustanovitelja domačih heavy metal legend Pomaranča, ki je z zasedbo združil moči pri pripravi prihajajočega singla ‘Jedini sin’.

Po zaključku nastopa se je dogajanje preselilo na manjši oder, na katerem so nastopili srbski Brigand. Zasedba, ki zase pravi, da izvaja nekakšen hibrid med alternativnim in noise rockom, doom metalom in shoegazeom, je nastala leta 2011. Bend je do danes izdal dva studijska albuma. Ploščo Zaplešimo grešnici, ki je izšla leta 2015 in Daleko je vavilon, ki je luč sveta ogledala leta 2017.  Za svoje vzornike zasedba (med drugim) navaja tudi Sonic Youth, My Bloody Valentine, Jesu, The Beatles in Alice in Chains.

Zasedba Bogunov je s svojim nastopom dokazala, da gre za ime, o katerem znamo ob primernem vodstvu še slišati. Za izvajalca, ki ga lahko brez težav umestimo v rubriko »V vzponu«, saj gre za enoto, ki na domačo glasbeno sceno prinaša več kot potrebno osvežitev. Kdo ve, kaj vse (še) prinaša prihodnost. Podobno velja dodati tudi pri analizi nastopa Brigand, ki so nam s svojim nastopom dokazali, zakaj veljajo za enega najobetavnejših imen srbske glasbene scene.

FOTO: Mateja Gašperin