Za poslušanje – 10 glasbenih albumov po izboru: Blaž Učakar

Blaž Učakar (Foto: Jana Šnuderl - Jana in Simon oblikovanje)

Blaž Učakar je vodilni mož skupine Čedahuči (intervju z njim si lahko preberete TUKAJ (prvi del) in TUKAJ (drugi del) ter TUKAJ (koncert v kranjskem KluBaru). Slovenski folksterji, kot so jih poimenovali novinarji, zadnja leta ustvarjajo avtorsko glasbo z besedili v slovenščini in so v tem času odigrali celo vrsto uspešnih koncertov.

Izdali so tri albume. Prvega, krajšega – »Čedahuči EP«, drugega z naslovom »Severnica« in tretjega »Svetilnik«. Glasbo in aranžmaje za svoje pesmi pišejo sami, avtor besedil je Blaž. To so njegovi glasbeni predlogi, v katerih morda kdo “najde glasbo, ki zaresonira”.

Pri izboru se je osredotočil na sodobno glasbo, ki je najbolj vplivala na njihovo ustvarjanje s skupino Čedahuči in je v smeri rock žanra. Dodaja pa, da mu je album ‘The Suburbs’ kanadske zasedbe Arcade Fire spremenil življenje in tudi način poslušanja albumov.


Čedahuči je slovenska glasbena skupina, ki deluje od januarja 2013. Že aprila istega leta so v okviru založbe in studijske produkcije Gala Gjurina izdali EP Čedahuči s 5 avtorskimi pesmimi. Gal Gjurin jih je popeljal kot posebne goste na svojo dvoletno koncertno turnejo skupaj s Simfoničnim orkestrom Cantabile, da so se tako lahko predstavili širšemu občinstvu. Avgusta 2014 je izšel album Severnica – zgodbe o odhajanju. Oba albuma so posneli v Gjurinovem Studiu HAD v zasedbi Blaž Učakar, Matjaž Jakin, Tina Javornik, Andrej Ilar, Ivan Zuliani in Žan Jurca. Junija 2013 so na Gjurinovo priporočilo direktorici Viti Mavrič nastopili tudi na prestižnem festivalu šansonov “La vie en rose”. Oktobra istega leta so v ljubljanskem etno klubu Zlati zob izvedli svoj prvi celovečerni koncert. Konec leta 2014 je bil njihov videospot za pesem “Tišina” z albuma Severnica izbran kot najboljši videospot leta 2014 s strani gledalcev in poslušalcev, med najboljše ga je uvrstila tudi spletna revija Podoba-Glasba. Video je bil plod sodelovanja z videoanimatorjem Luko Bajtom. Septembra 2018 so na Youtubu objavili novo pesem “Lahko sem srce in lahko sem kvadrat” in z njo napovedali izid nove dolgometražne plošče Svetilnik (s podnaslovom Pesmi o svetlobi), ki so jo premierno predstavili na dveh koncertih v SiTi teatru 20. in 21. septembra. Ploščo so posneli v zasedbi Blaž Učakar (vokal, kitara), Matjaž Jakin (električna kitara, bendžo; vokal), Jure Maček (bobni, perkusije), Miha Lampe (bas kitara), Romana Prosenc (vokal) in Danijel Bogataj (violina, mandolina, električna kitara); kot sedmi član v tem obdobju se navaja še Miha Nagode (klarinet, harmonika, hammond orgle). Decembra so nastopili na Izštekanih 25 v Kinu Šiška. Nato so si vzeli polletni premor, v času katerega so zaprli tudi spletno stran in družbena omrežja. Novembra 2019 so gostovali v oddaji Izštekani, tokrat samostojno, in to v prenovljeni zasedbi, ki so jo poimenovali Čedahuči 2.0, kar nakazuje, da gre za novo poglavje benda: [wiki]

10 GLASBENIH ALBUMOV ZA POSLUŠANJE


Arcade Fire – The Suburbs (2010)
Bahamas – Barchords (2012)
Jonathan Wilson – Gentle Spirit (2011)
Daniel Romano – Sleep Beneath the Willow (2011)
Fleet Foxes – Helplessness Blues (2011)
Blind Pilot – We Are The Tide (2011)
Sigur Ros – Valtari (2012)
Thomas Dybdahl – What’s Left Is Forever (2014)
Ray LaMontagne – Part Of The Light (2018)
Feist – The Reminder (2007)