ČEDAHUČI: ‘To je ena najlepših zgodb, kar smo jih spisali’

Čedahuči, 3.9.2020 Kranj KluBar (Foto Aleš Žnidaršič)

Slovenski folksterji Čedahuči, kot so jih poimenovali novinarji, ustvarjajo avtorsko glasbo z besedili v slovenščini. Izdali so tri albume. Prvega, krajšega – »Čedahuči EP«, drugega z naslovom »Severnica« in tretjega »Svetilnik«. Glasbo in aranžmaje za svoje pesmi pišejo sami, avtor besedil pa je Blaž Učakar. Pred koncertom v Kranju je za naš portal spregovoril o vrnitvi na glasbene odre, sodelovanju s Fed Horses, poeziji in filmu ter o načrtih za naprej. 

ROCKER.SI: Nazaj ste! Pogrešali smo vas. Vmes je bila kar velika praznina na slovenski glasbeni sceni, odkar ste najavili, da greste na premor. 

BLAŽ UČAKAR: Potrebovali smo počitek, ampak mislim, da je to zelo normalna faza v razvoju zasedbe. Skupaj smo igrali več kot tri leta in rabili smo premor – drug od drugega in od glasbe. Glasbo smo začeli delati na en in isti način, kar nas ni več izpopolnjevalo. Potem pa je prišla korona, kar je pomenilo dodatni prisiljeni dopust! Ampak je zelo dobro izpadlo, dober občutek je bil.

ROCKER.SI: Vse skupaj je izpadlo zelo načrtovano!

BLAŽ UČAKAR: Ja, ja, v bistvu smo mi začeli s tem (smeh).

ROCKER.SI: Zadnje čase vas videvamo v družbi Fed Horses. Kako se vaši zgodbi prepletata?

BLAŽ UČAKAR: To je ena najlepših zgodb, kar smo jih spisali. Fed Horses enako prihajajo iz Logatca, skupina pa je začela delovati zelo podoben čas kot mi … in prav oni so prišli predlani v naš prostor za vaje. Postali smo cimri v našem ‘čedaplacu’. Zgodbi se torej zelo prepletata, saj si zdaj delimo člane. Danijel in Jure sta v tistem času, ko smo s Čedahuči nehali igrati, šla k njim, sedaj pa smo čisto pomešani! Samo klaviaturista sta druga (smeh). Pri Fed Horses poje Urša Mihevc, pri Čedahuči pa jaz. In kar je res lepo, postali smo prijatelji ter se glasbeno dobro ujamemo.Ko smo imeli vaje, je pogosto prišel kdo iz druge skupine, pobral inštrument in se vključil. Ne potrebujemo besed, samo glasbo.  To je odlično za skupne koncerte, saj se ujamemo tudi tehnično.

Čedahuči, 3.9.2020 Kranj KluBar (Foto Aleš Žnidaršič)

ROCKER.SI: Navdušili ste na Urbanem Dejanju, vašem prvem koncertu po koroni. Občutki?

BLAŽ UČAKAR: Top. Noro imam rad te ljudi in v užitek mi je bilo igrati z njimi. Ponovno sem začel ceniti glasbo, uživati v zvoku, skratka ta manjko je ustvaril hrepenenje, kar je zelo lepo.

ROCKER.SI: Zadnjič, ko sva govorila, si mi kazal in razlagal poezijo Franceta Prešerna. Takrat si se poglobil v njegova dela. Si še vedno toliko v poeziji?

BLAŽ UČAKAR: Poezija me zanima že dolgo časa. V prvem planu kot bralca, zadnje čase pa zaradi tega, ker tudi sam veliko pišem. Kot pri glasbi – če se ukvarjaš z glasbo, jo poslušaš z nekimi drugimi ušesi – tako tudi poezijo vedno berem z drugimi očmi. Skušam razumeti, kaj je poet doživljal, kaj je želel povedati in kako je to povedal. Veliko se naučim.

Foto: Aleš Žnidaršič

ROCKER.SI: Si pred kratkim prebral kakšno dobro knjigo?

BLAŽ UČAKAR: Navdušil sem se nad soneti Williama Shakespearea. Skupno jih je izdal 154, v slovenščino pa jih je prevedel Janez Menart. Neverjetno dobri prevodi, res neverjetno. Dobil sem verziji v obeh jezik, da sem lahko primerjal, in res je čudovito prevedel. S Čedahuči smo zato uglasbili Sonet 130. Nocoj ga bomo igrali!

ROCKER.SI: Kako si pa s filmi?

BLAŽ UČAKAR: Tudi filmov veliko pogledam. Sicer v kino sedaj nismo mogli, sem bil pa v kinu pod zvezdami na gradu v Ljubljani. Gledal sem slovenski film Zgodbe iz kostanjevih gozdov, ki ga zelo priporočam. Neverjetno lep je. Ves ambient na gradu je izjemen.

ROCKER.SI: Če bi posneli film o tebi, kdo bi te igral?

BLAŽ UČAKAR: Uf, pojma nimam. Eden od znanih igralcev (smeh).

Čedahuči, 3.9.2020 Kranj KluBar (Foto Aleš Žnidaršič)

ROCKER.SI: Ne najdem več vaše spletne strani z imenom ‘Čeda Huči Muči’. Je še vedno aktualna?

BLAŽ UČAKAR: V bistvu je v prenovi, ampak smo jo na treh četrtinah opustili (smeh). Selimo se na cedahuci.si. Malo bo potrebno še počakati, ampak želja je, da bi glavno komunikacijsko orodje postala spletna stran, ne več toliko družbena omrežja. Ustvarjamo si namreč spletni dom Čedahučijev.

ROCKER.SI: Kako pa to?

BLAŽ UČAKAR: Zato, ker so nam pred dvema letoma neki Indijci vlomili v profil na Facebooku! Tudi meni osebno. Ne vem, kaj sem imel takšnega gor, da so si želeli vdreti (smeh). Potem pa smo imeli še cel kup težav, ampak tokrat ne bom o tem … (smeh).

ROCKER.SI: Se drugače izogibaš družbenim medijem? Deluješ mi kot človek, ki ga je težko najti, če se tako odločiš. Znaš se skriti in ohraniti zasebnost. Imam prav? 

BLAŽ UČAKAR: Imaš čisto prav. Ne zdi se mi, da bi živel tako zanimivo življenje, da bi ga moral javno deliti (smeh). Lahko se izmuzneš medijem, če se potrudiš.

Foto: Aleš Žnidaršič

ROCKER.SI: Če se ne motim, s Čedahuči pripravljate nekaj intimnega?

BLAŽ UČAKAR: Srčno si želimo pripraviti serijo intimnih koncertov, s katerimi bi šli naokoli po državi, koncept pa je izredno preprost; skoraj akustični koncerti do 50 ljudi. Morali bodo biti s skladu z ukrepi, varnost na prvem mestu, ampak naša želja je, da glasba gre naprej. Da ne prenehamo igrati.

ROCKER.SI: Nedvomno vas bomo videli tudi v družbi Fed Horses. Imate že izbrano skupno ime?

BLAŽ UČAKAR: Imamo (smeh). Fedahuči! Ali pa Čedahorses! Meni je Fedahuči boljši!

ROCKER.SI: Igrate prvi, vas bomo torej videli med publiko, ko bodo na odru Fed Horses?

BLAŽ UČAKAR: Ja, ja, sigurno. Seveda. Ker super igrajo in res pogrešamo koncerte v živo.