SON LUX: ‘Brighter Wounds’ (2018)

Son Lux, veličastna vizija elektronskega popa izpod prstov ameriškega skladatelja Ryana Lotta v polni bendovski formaciji, s svežo novo ploščo in kot novopečena varovanka cenjene založbe City Slang. Lansko leto so prvič nastopili tudi pri nas, in sicer v Kinu Šiška –  reportažo s koncerta si lahko preberete tukaj.

Pod žanrsko neomejen projekt elektronske pop melodike, neobičajnih soul poudarkov in drzne zvedavosti se je več let podpisoval le Ryan Lott. V brezmejnosti digitalne zvočne krajine je namreč kot Son Lux našel odvod za utesnjenost, ki jo je čutil kot klasično šolan skladatelj, in barvite delce intimnih avtorskih idej sestavil v izjemne, orkestralno silne skladbe, ki poslušalca zagrabijo in ne izpustijo več tako zlahka. Ne verjamete? Dokaz je sila preprost.

Že od leta 2008 izdanega prvenca so Sona Luxa v višave kovali mediji (“najboljši novinec leta 2008” (NPR), “temačno, operno srečanje Owena Palletta in Radioheadov za časa plošče In Rainbows” (Consequence of Sound)), njegov talent pa je hitro pritegnil pozornost tudi njegovih stanovskih kolegov. Med drugim je sodeloval z Woodkidom, Mosesom Sumneyjem, Lorde in G-Eazyjem, s Sufjanom Stevensom in Serengetijem pa je ustanovil rap-pop-folk hibrid Sisyphus.

Zadnjih nekaj let Son Lux deluje kot trio s kitaristom Rafiqom Bhatio in bobnarjem Ianom Changom, že drugi album s to postavo, Brighter Wounds, pa je pri založbi City Slang izšel februarja. Na plošči, ki tako kot njene prednice prevzame in osupne, se je Lott soočil s smrtjo prijatelja in novopečenim očetovstvom, svojo vizijo pa bo v Sloveniji prvič predstavil oktobra.

Nekaj besed o albumu ‘Brighter Wounds’

Gre za njihov peti studijski album (At War with Walls & Mazes, We Are Rising, Lanterns, Original Music From And Inspired By: The Disappearance Of Eleanor Rigby, Bones), ki je bil izdan preko berlinske glasbene založbe City Slang, in sicer 9. februarja 2018. Na plošku najdemo deset skladb, ki so jih spisali Ryan Lott, Rafiq Bhatia in Ian Chang, skupaj so posneli tudi videospote za skladbe ‘Slowly’‘All Directions’ in ‘The Fool You Need’. 

1. “Forty Screams” 4:02
2. “Dream State” 5:02
3. “Labor” 4:09
4. “The Fool You Need” 4:25
5. “Slowly” 4:00
6. “All Directions” 6:36
7. “Aquatic” 4:38
8. “Surrounded” 5:10
9. “Young” 1:11
10. “Resurrection” 5:31
SON LUX + SK Kakraba (Foto: Nejc Ketiš/Kino Šiška)

Skupina še naprej blesti v uporabi kompozicijskih elementov, ki spominjajo na orkestralno glasbo, učinek pa je seveda dodelana elektronska pop glasba s pravo mero teatralnosti. Melodije nadgradi krhek vokal, ki izraža šibkost, a hkrati navdaja z močjo; takrat, ko je to potrebno, skladbe nepričakovano udarijo in poženejo kri po žilah, drugače pa so umirjene in spevne. Zelo so na ‘chill’, zaradi česar lahko njihovi koncerti izpadejo dokaj dolgočasno, ampak ne, če si oboževalec takšne glasbe.

Trojica si je slavo nabrala že s prejšnjimi albumi (optimistični ‘Bones’ je prejel nemalo kritičnih pohval), tokrat pa so zavili nazaj v staro in preverjeno melanholijo. Prevladuje sintetika in pa popačeni inštrumenti. Dobra izbira za takrat, ko je dovolj komerciale.