PARAF: ‘Sabrana djela 1976. – 1987.’ (4. del)

FOTO: Shop.dallas.si, PROMO
FOTO: Shop.dallas.si, PROMO

Objavljamo četrti del recenzije almanaha, posvečenega reškim Paraf. Prvi del je na voljo TUKAJ, drugi TUKAJ, tretji TUKAJ.

Recenzija plošče Paraf Live

Almanah, posvečen zasedbi Paraf, zaključuje koncertni album, imenovan Paraf Live. Do zdaj še neobjavljen izdelek zajema posnetke koncertov, ki ju je zasedba izvedla med letoma 1985 in 1986; v reški dvorani Lovorke Kukanič in v dvorani na Humu. Izvedene skladbe po večini izvirajo z bendove druge in tretje plošče, se pa na izdelku pojavi tudi Živjela Jugoslavija, ki je izvorno izšla na prvencu A dan je tako lijepo počeo (1980).

Mnenje? Kot poslednji akt zbirke predstavlja plošček več kot spodoben zaključek našega potovanja v skrivnostni svet, imenovan Paraf. Kajti gre za izdelek, ki je z izidom Sabrana djela 1976. – 1987. prvič sploh ugledal luč sveta in bil poleg spremljajočega bonus material verjetno deležen največ pozornosti – vsi trije studijski albumi (brez dodatkov) so bili digitalno izdani že leta 2016.

Če že moram izpostaviti slabosti, bi se ustavil pri občasni »surovosti« uporabljenih posnetkov, ki bi roko na srce lahko bili deležni nekaterih lepotnih popravkov. Sploh na račun preglasnega basa in nerazločnega petja. A ne bodimo malenkostni, saj ne gre za samostojni izid, za nekakšno oportunistično praznjenje arhivov. Temveč za konkretno izveden poklon zapuščini enega najpomembnejših bendov s področja nekdanje skupne države zaradi katerega lahko ekipi, ki je bdela nad projektom, namenimo le bučen in stoječ aplavz!

Kar se tiče projekta kot celote, lahko zgolj ponovim zadnje besede in upam, da bodo podobnega poklona deležni tudi domači pionirji. Sodeč po nedavno videnih Železnih stopinjah (TUKAJ si lahko preberete naše mnenje o dokumentarnem filmu), je zgodb še veliko. Pa naj si bo to saga o Pomaranči, Junakih nočne kronike, Lenih kosteh, Odiseji 2000 ali kaj petega!

Izdelek lahko naročite TUKAJ.