PARAF: ‘Sabrana djela 1976. – 1987.’ (1. del)

FOTO: Shop.dallas.si, PROMO
FOTO: Shop.dallas.si, PROMO

Pojav punka na področju nekdanje Jugoslavije je skoraj tako unikaten, kot je bila država sama. Da se gibanje, posvečeno opozarjanju na tegobe, ki so pestile britansko družbo konec sedemdesetih let prejšnjega stoletja, pojavi v socialistični državi?

Na prvi pogled diametralno nasprotje, ki pa se ob vnovičnem razmisleku niti ne zdi tako izključujoče. Kajti tudi nekdanja skupna država je veljala za nekakšen socialistični hibrid, ki je odstopal od informbirojske doktrine Moskve in ki je z enim očesom vselej spremljal poteze svojih zahodnih sosed.

Dva edinstvena fenomena, združena na južnih in jugozahodnih območjih balkanskega polotoka sta kmalu razvila prav poseben odnos, ki je v prihajajočih letih močno zaznamoval glasbeno in družbeno zgodovino prostora.

Eni prvih produktov opisanega odnosa so bili tudi reški Paraf, ki so v sodelovanju s svojim rodnim mestom in založbo Dallas Records izdali štiridelen almanah, svojo prvo antologijo, znotraj katere so združili svoj ustvarjalni opus.

Povedano drugače, pred vami je izdelek, ki vsebuje vse, kar morate vedeti o eni najvplivnejših zasedb s področja nekdanje skupne države.

Izgled izdelka

Obravnavani izdelek sestavljajo štirje ploščki, ki vsebujejo bendov studijski katalog, podkrepljen z različnimi alternativnimi izvedbami skladb in podobnimi biseri. Zbrani material dopolnjujeta koncertni album s posnetki zasedbe iz let 1985 in 1986 ter bogata knjižica, ki uporabniku omogoča jasnejši pogled v čase, v katerih je delovala zasedba.

Vse skupaj spremlja lično oblikovana embalaža zaradi česar lahko izdelek uporabite tudi kot darilo za svoje bližnje.

Recenzija plošče A dan je tako lijepo počeo

Studijski prvenec zasedbe Paraf je luč sveta ogledal leta 1980. Ploščo, katere izid je spremljal val zamud, je izdal RTV Ljubljana, mesti njenega producenta pa sta zasedla Goran Lisica in Igor Vidmar. Uporabljeni posnetki so nastali marca 1980 v ljubljanskem studiu Akademik.

Posledice izida? O finančnih (za zasedbo) morda kdaj drugič, ostale pa so več kot jasne. Izid je sprožil sneženo kroglo, ki se je naslednje desetletje v različnih niansah kotalila po glasbeni sceni, pa naj si bo to v sociološkem, glasbenem ali kakšnem tretjem smislu.

Tematike? Sicer primerne časom, iz katerih prihaja album, a v veliko pogledih tudi danes nič manj aktualne.  Strah mladih pred negotovo prihodnostjo. Uporaba ideoloških in represivnih aparatov, s katerimi vladajoče elite ljudskim masam ustvarjajo navidezno zadovoljstvo, posledično pa tudi njim koristno ohranjanje statusa quo in vplivanje z rumenim tiskom, je le nekaj tem, ki jih velja izpostaviti. In seveda, kot se spodobi za pravi punk, albumu ne primanjkuje niti brezsramnega roganja glasbenim sodobnikom tistega časa.  Predvsem Bijelo Dugme, če slučajno niste razbrali iz besedila skladbe Pritanga i vaza, kjer se je zasedbi pridružil tudi Jani Kovačič (tudi pri skladbi Paralelne linije).

Pri obravnavi vsebine prvega ploščka ne smemo pozabiti niti njegove »bonus vsebine«. Dodatnih skladb, ki poslušalcu omogočajo še boljše razumevanje takratne scene. Kot prvi lahko prisluhnimo Rijeka, bendovi priredbi skladbe ‘Chinese Rocks’, ki so jo izvorno izvajali Johnny Thunders & the Heartbreakers, ki ji sledi ‘Moj život je novi val’, njena »hrbtna stran« z bendovega promocijskega singla. Samostoječi različici Narodna pjesma sledita še dva bisera. Alternativni različici skladb Visoki propisiin Živjela Jugoslavija. Zbrano druščino zaključujeta koncertni izvedbi Obijest in Goli otok, skladbe ki jo je band (zaradi očitnih razlogov) izvajal le v živo.

Je z izdano kompilacijo založbi in vsem sodelujočim uspelo doseči zastavljene cilje? Seveda, slednjih niso zgolj dosegli, temveč tudi presegli. Kajti gre za spomenik v pravem pomenu besede.

Se pa velja pri omenjanju klasične postave Paraf vprašati sledeče: Kaj vse bi ta še lahko ustvarila in dosegla, če bi se obdržala dlje časa? Po drugi strani pa, ali niso tudi Sex Pistols izdali zgolj eno samo ploščo, katera še vedno pridobiva nove poslušalce? No, Paraf, na drugi strani, pa so vsaj dve, ki sta vsaka zase odločilno definirali žanre, v katerih je delovala zasedba.

Izdelek lahko naročite TUKAJ. Drugi del recenzije je na voljo TUKAJ, tretji TUKAJ in četrti TUKAJ.