Odvetniki Jona Schafferja (Iced Earth) zahtevajo njegovo izpustitev

Jon Schaffer si želi svobode. (FOTO: YouTube)
Jon Schaffer si želi svobode. (FOTO: YouTube)

Odvetniki Jona Schafferja (Iced Earth) so vložili predlog za zavrnitev obtožb proti kitaristu zaradi njegove vpletenosti v nasilnih protestih, ki so se odvijali 6. januarja v Kapitolu.

 

Odvetniki menijo, da je vlada kršila zakon

Sodni dokumenti, ki so jih odvetniki Schafferja vložili 9. marca (le te pa so pridobili tudi pri glasbenem portalu Blabbermouth.net) zahtevajo, da se ga nemudoma izpusti na podlagi hitrega sojenja. Odvetniki v dokumentu trdijo, da je vlada kršila zakon, ki določa najdaljše obdobje za različne faze zveznega kazenskega pregona . Ker je hitro dejanje zahtevalo, da vlada v 30 dneh po aretaciji Schafferja vloži informacije ali obtožnico, je ‘pritožbo treba zavrniti’, so zapisali.

Schaffer se je pred sedmimi tedni v ZDA odpovedal predhodnemu zaslišanju ter pravicam do zaslišanja identitete in izdaje naloga. Ameriški maršal naj bi ga prepeljal v Washington D.C., kjer so se državni odvetniki in pravna skupina Schafferja dogovorili, da bodo vodili vse postopke.

Schaffer pa mora zveznemu sodniku dokazati, da ne ogroža sebe ali javnosti, preden ga izpustijo proti plačilu varščine. Drugi, ki so bili obtoženi vstaje v Kapitolu, so plačali varščino, vendar so jim ukazali, naj predajo strelno orožje, se izogibajo stikom z drugimi domnevnimi izgredniki Kapitola in se držijo stran od vseh stavb državnega kapitola. Nekaterim drugim domnevnim izgrednikom je bila prepovedana uporaba družbenih omrežij in sodelovanje v kakršnih koli političnih shodih.

Schaffer je 6. januarja sodeloval v nasilnih protestih, pri tem pa je bil ujete tako v fotografski objektiv, kot tudi na varnostne kamere. 17. januarja se je sam predal policiji, od takrat pa je zaprt v zaporu v okrožju Marion. Schaffer naj bi bil eden izmed najmanj 400 ljudi, ki jih uradniki FBI preiskujejo glede njihove vloge v vstaji.

Skupina Iced Earth se je od nasilnih izgredov distancirala in dejanja obsodila, kmalu po tem pa sta pevec in basist napovedala tudi odhod iz skupine.