Kitarist zasedbe Iced Earth bo premeščen v Washington

Jon Schaffer si želi svobode. (FOTO: YouTube)
Jon Schaffer si želi svobode. (FOTO: YouTube)

Kitarist ameriške heavy metal zasedbe Iced Earth, Jon Schaffer je 6. decembra lani skupaj s protestniki nasilno vdrl v stavbo Kapitol. Nekaj dni kasneje je bil aretiran s strani FBI.

Iced Earth so nasilne proteste obsodili

Schaffer je trenutno v priporu v okrožju Marion v Edinburgu v državi Indiana, kmalu pa bo premeščen v Washington DC, kjer se bo moral soočiti s kar šestimi kazenskimi obtožbami.

Ameriško tožilstvo in pravna služba, najeta s strani Schafferja sta se dogovorila, da bosta postopek iz Schafferjeve matične države Indiane preselila v Washington, kjer bo obtožen vrste kaznivih dejanj, vključno s fizičnem nasiljem.

Jona Schaffera bremenijo v naslednjih točkah:
1. zavestno vstopanje in prebivanje v katere koli zgradbi ali na terenu brez zakonitega dovoljenja
2. motenje urejanja vladnega poslovanja
3. zavestno vpletanje akta fizičnega nasilja nad katero koli osebo ali lastnino v kateri koli zgradbi ali zemljišču z omejitvami
4. nasilni vstop in neustrezno ravnanje v stavbi Kapitol
5. sodelovanje v aktu fizičnega nasilja v stavbi Kapitol
6. paradiranje, demonstriranje ali piketiranje v stavbi Kapitol.

Schaffer mora proti plačilu varščine tudi dokazati, da ne bo ogrožal sebe ali drugih. Ostali protestniki, ki so že plačali varščino pa morajo upoštevati strog kodeks ravnanja, vključno z opuščanjem strelnega orožja, izogibanjem komunikaciji z drugimi domnevnimi izgredniki in se izogibati vsem stavbam prestolnic.

Jon Schaffer ni bil samo zasačen na fotografijah, temveč tudi na nadzorni kameri, kjer ima pri sebi solzivec na osnovi popra. Glede obtožujoče 5. točke naj bi Jon Schaffer bil med izgredniki, ki so s solzivcem za medvede napadli policiste.

Schaffer svojega sodelovanja v nasilnih protestnih ni komentiral, ostali člani zasedbe Iced Earth pa so dejanje obsodili: “Absolutno ne odobravamo niti ne podpiramo izgredov ali nasilnih dejanj, v katere so bili vpleteni izgredniki 6. januarja v stavbi ameriškega Kapitola. Upamo, da bodo vsi vpleteni tisti dan privedeni pred sodišče, da bodo preiskani in bodo odgovarjali za svoja dejanja.”