MRFY-ji “raztrgali” Kino Šiška in vstopili v ligo slovenskih glasbenih velikanov

MRFY na 9. obletnici KŠ (Foto: Aleš Žnidaršič)

Sedaj je nastopil čas, ko MRFY-ji dvignejo krila in odletijo med največja slovenska glasbena imena. Novomeščani so “raztrgali” koncert njihovega življenja na deveti obletnici Kina Šiške. Prestolonasledniki domačega rocka, ki se tako pretkano sprehajajo med alternativo in mainstreamom, so pripravljeni, da zavzamejo prestol in si prilastijo okrono. Ostali, umaknite se.

Pred letom dni se je nekaj začelo kotaliti in vsi smo čutili, da prav morda pa gre za tektonski premik na slovenski glasbeni sceni. Singl za singlom so širili svoj vpliv, nabirali privrženci in kot štirje jezdeci apokalipse učili svoj nauk in premagovali vse, ki so jim nasprotovali. Po izdanem malem album in kratkometražni turneji ‘Dobar dan’ so sklenili pakt; do obletnice dokončajo prvenec in album predstavijo na veličastnem koncertu, ki jih bo zapisal med glasbene heroje, jim priboril trume novih oboževalk in oboževalcev ter jih poslal na turnejo s Siddharto. Sprejeli so izziv, nalogo pa opravili več kot odlično. Dostavili so nam koncert poletne sezone in upravičili sloves “the next big thing”, ki se že nekaj mesecev šušlja na ljubljanskih ulicah. Tako “faking good” je videti mladce, ki so pripravljeni prevzeti vajeti, kar pa je še bolj impresivno, tega so sposobni in zaslužni. Na to so se pripravljali več let in naj vas njihov mladostno “odpuljeni” imidž ne zavede, točno vedo, kaj delajo in za podobo stoji premišljeno telo. Imajo karizmo, nekaj za povedati in “look”, ki jih bo popeljal na vse večje odre. Vokalist in frontman Gregor Strasbergar je “tour de force” in gonilno kolo benda, ki hrešči od talenta in navdiha.

Foto: Aleš Žnidaršič

Tudi ostali, kitarist Tomaž Zupančič, bobnar Rok Klobučar in basist Lenart Merlin so na vrhuncu svojih moči in skupaj rastejo ter se razvijajo. Bobni in bas so kot prilepljeni skupaj, medtem ko kitarske linije sevajo notno lepoto. In publika jih je “poštekala“, kar ni lahek zalogaj, saj igrajo glasbo, ki je lahko naporna za prvo uho. Potrebno je večkratno poslušanje in potrpežljivo razumevanje. Abstraktna besedila in zgodbe, ki jih pripoveduje in s svojim močnim glasom sporoča pevec Strasbergar, bodo spremenile marsikatero izgubljeno dušo, ji dale upanje in jo pripeljale v varno zavetje družine MRFY.

MRFY so navdušili polno dvorano Kina Šiške (Foto: Aleš Žnidaršič)

Fante spremljam že od njihovega začetka, in če pomislim, kako velik preskok so naredili, potem razumem, zakaj sem ob njihovem zavzetju odra čutil rahlo nervozo. To je bila preloma točka v njihovi karieri, ki bo še dolga in uspešna. Na to so se pripravljali in za to so garali, preigravali, ustvarjali in žrtvovali. Koncert je bil vrhunski.

 Foto: Aleš Žnidaršič

Razočarali niso niti The Mint, ki so tokrat zavzeli vlogo ogrevalne skupine; mlad bend, ki nas je s svojim prepletom indie rock spevnosti in grungerskega nažiga nazadnje prijetno presenetil pred nastopom Japandroids, že pred tem pa se je kalil v Špil ligi ter na domačih in tujih odrih.

Udaren in pronicljiv je bil že njihov EP, ampak beli album z naslovom ‘Story’ njihovo muziciranje ponese na še višjo raven. Z dodatnimi osmimi skladbami, poleg tistih, ki smo jih že imeli priložnost slišati, še razširijo svoj opus in meje raznovrstnosti. To je ključno; ne ponavljajo se. Celoten album daje svež vtis, zato pa takšno gibanje, ki ga zaznavamo in ki je privabilo pred njihov oder toliko fanov. Velika dvorana Kina Šiške je bila napolnjena, sedaj pa lahko tudi z zagotovostjo rečemo, da letošnje glasbeno leto pripada njim.

MRFY: ‘A Side of the Story’ (2018)

Več o skupini MRFY

Zasedba MRFY je v zelo kratkem času na svojo stran pridobila glasbene urednike, stanovske kolege in oboževalce ter si z delom prislužila naziv novinec leta 2017. Na začetku marca so izdali prvi avtorski EP, po tem pa napovedali tudi prvo samostojno turnejo. Čeprav so prvo zgoščenko šele izdali, pa so z mislimi že pri ‘pravem’ studijskem albumu, katerega izid načrtujejo septembra letos. ‘Ničesar nočemo forsirati, če bo zaradi tega manj pesmi, ne bo nobene težave. Smo pa zdaj v procesu vsega tega ustvarjanja,’ pojasnjuje pevec Gregor in dodaja, da skladbe ‘Always (Če te najdem)’ tja niso uvrstili, ker jim preprosto ni sodila v koncept drugih, niso je pa želeli tam zgolj zato, da bi bila ena skladba več. ‘Ta skladba je v živo nekaj popolnoma drugega kot v studijski verziji in tega posnetka nismo čutili v povezavi z vsemi drugimi.’

Po izdaji prvega EP-ja se odpravljajo tudi na prvo pravo turnejo po Sloveniji, ki jo bodo začeli 13. aprila v Novem mestu in končali 24. maja v Ljubljani. Vmes jih boste lahko poslušali še v Ajdovščini, Izoli, Idriji, Mariboru in v sklopu oddaje Izštekani.

MRFY: “Nismo tu zato, da bi ljubili samo sebe”