MRFY: “Nismo tu zato, da bi ljubili samo sebe”

MRFY na predstavitvi videospota "Umru zate" (Foto: Bernarda Conix)

Malo pred deveto uro nas je bilo bore malo, nato pa so se pojavili. Člani skupine Siddharta in njihove spremljevalne skupine Bo!, Seven Days in May in MRFY. Z njimi pa množica oboževalcev, ki je lepo zapolnila prostor Tobačne ulice pred lokalom ČinČin. Pa televizijska snemalna ekipa, predstavniki založb in medijev, znani obrazi, kot so Koala Voice, Gušti, Joker Out, Jury Longyka in drugi pomembneži iz glasbene industrije. Vse se je pripravljalo na čudovit večer in glasbeno poslastico, in čeprav Siddharta tokrat ni nastopila, ampak je zgolj opazovala od daleč (njihov čas nastopi 14. septembra v Hali Tivoli), je bilo moč čutiti nestrpno pričakovanje. Čas je bil, da pred nastopom ujamem pevca skupine MRFY Gregorja Strasbergarja in ga povprašam o strmem vzponu skupine, novem singlu z albuma ‘Story’ in prihajajoči turneji s Siddharto. Sveže izdani videospot za skladbo ‘Umru zate’ je požel velik aplavz in odobravanje tako s strani stroke kot obiskovalcev dogodka.

FOTO: Bernarda Conix

Zadnji teden pred največjim koncertom kariere v Kinu Šiška, kjer se je tudi začelo. 21. septembra bodo MRFY-ji s predskupino The Mint odigrali koncert življenja.

ROCKER.SI: Danes ne nastopate v polni zasedbi.

GREGOR STRASBERGAR: Res je, danes smo samo trije. Bomo pač igrali samo trije, brez bobnarja (smeh).

ROCKER.SI: Murphyjev zakon, po katerem nosite ime, govori o tem, kako gre včasih lahko prav vse narobe, ampak vam pa gre vse prav. Se motim?

GREGOR STRASBERGAR: Lahko se zgodi vse, kar se lahko zgodi, in v to verjamemo. Ne razmišljamo o tem, ampak ko smo to “poštekali”, smo začeli verjeti in nismo več razmišljali. Dobro nam gre zato, ker smo delavni in ker smo iskreni. In pa ker ne jebemo stvari, ki nas bi lahko zjebale (smeh).

ROCKER.SI: Če vas spremljamo na koncertih in družbenih medijih, dajete vtis, da se resnično zabavate in je vsak dan nova priložnost za glasbeno ustvarjanje?

GREGOR STRASBERGAR: Kadar smo skupaj, smo zelo produktivni. Veliko smo skupaj in normalno, da pride do nesoglasij, so boljši in slabši dnevi, ampak vsi imamo v glavah,  da delamo to, kar smo si vedno želeli. Da je ideja MRFY, glasbe in vsega, kar smo mi, nekaj najboljšega, kar imamo v življenju. To cenimo in sprejmemo. To nas žene naprej.

ROCKER.SI: Ste presenečeni, kako hitro gre vse skupaj? Lansko leto ste izdali ‘Klic’ in ‘Always (Če te najdem)’, kasneje pa še ‘Anakin’,  letos ‘Tretje Oko’ ter ‘Ti dam’; vse skladbe najdemo na EP-ju, sedaj pa že prvi album.

GREGOR STRASBERGAR: Ne, ker smo dolgo delali na tem. To se ni zgodilo čez noč. Od leta 2012 do 2016 smo samo delali na ideji, na glasbi. Samo igrali smo doma.

ROCKER.SI: Ste v polnem pogonu, intervjuji, koncerti, pripravljate se na Siddharto, to bo za vas velik korak, ali lahko spregovorite o tem, kako je nastalo sodelovanje in kaj pomeni to za skupino?

GREGOR STRASBERGAR: Igrali smo igrali v Novem Mestu, kjer smo bili predskupina Siddharti. Slovenija je zelo majhna in hitro izveš za nekaj, kar malo odstopa. Očitno smo jih bili všeč, tako da smo se dogovorili za novo turnejo.

Gregor Strasbergar (Foto: Bernarda Conix)

ROCKER.SI: Za vami je turneja ‘Dobar dan’, kako bi jo povzeli?

GREGOR STRASBERGAR: Topshit, stari (smeh). Zelo smo zadovoljni, ker smo jo organizirali sami. Ker smo se povezali z organizatorji, s kraji, z ljudmi. Bili smo samosvoji in bila je zelo svobodna izkušnja, hkrati pa je bilo treba delati. Ampak smo delali zase in vedeli smo, zakaj. Vse je bilo premišljeno. Sedaj pa bo malce drugače, ko nastopamo s Siddharto, ampak naša svoboda se ne bo nikoli spremenila. Če ne bomo delali več tisto, kar hočemo, glasbe, kakršne si želimo, potem bo to konec skupine. Dokler bomo tukaj, bomo stali za našo glasbo, pa če igramo s Siddharto ali na kakšni veselici. So pa Siddharta velikani slovenske rock glasbe, kar pomeni, da nas bo na njihovih koncertih videlo ogromno število ljudi, kar je tudi bistvo. Za nas bodo ti odri zelo veliki (smeh). Vajeni smo klubskih koncertov, kjer lahko vohamo švic publike (smeh).

ROCKER.SI: Danes boste “izštekani”?

GREGOR STRASBERGAR: Igrami bomo štiri skladbe, dve akustični. Enega, ki je tebi zelo všeč (smeh), ker si mi napisal, zakaj ne igramo več.

ROCKER.SI: Tega boste igrali? Kakšna čast (smeh).

GREGOR STRASBERGAR: Samo zato smo ga zvadli. Sem rekel, da tega moramo igrati, ker bo tam vsaj en človek, ki mu bo všeč (smeh).

ROCKER.SI: Predstavili pa boste tudi nov videospot in singl, ki je izšel premierno na radiu Val 202. 

GREGOR STRASBERGAR: Tako je, ob 8. uri zjutraj je šel na youtube in smo ‘aking ful veseli, ker je dobro ratalo. Ponovno smo si upali. Malce smo bili nervozni, če bo ljudem všeč, ampak je uspelo. Spoznali smo se z glasbenico in vizualno umetnico Kuklo Kesherović. Zakon bejba! To je veliko višji nivo od prejšnjih videospotov.

ROCKER.SI: Kakšna je ideja za singlom ‘Umru zate’?

GREGOR STRASBERGAR: Delovni naslov je bil ‘Jam Song’, ker je sladba nastala iz improvizacije na vajah, besedilo pa se potem napisal jaz. Ta skladba je ena od večjih resnic o meni in o nas. Predvsem o meni, ampak se v njem lahko najde vsak. Odraz tega, kar čutim, v tem času. Ravno sem gledal včeraj film Fight Club in je vseboval dober citat: “We don’t have a great war, we don’t have a great depression. Our life is great depression. Our spirit is at war.”

ROCKER.SI: Se tako počutiš?

GREGOR STRASBERGAR: Ja, stari. Meni se zdi, da so tisti, ki se izražajo na take način, vedno tisti ljudje, ki čutijo neko stvar malo prej. Začne jih iritirati in ne morejo brez tega, da ne bi spravili na plano. Vedno je bilo tako, da nek odstotek populacije razmišlja na tak način. Jaz samo tako razmišljam sam pri sebi, to je moje breme. V tem ni nič lepega. Tako kot ne bomo postali nekaj drugega. Lahko me sovražiš, lahko me ljubiš, ne moreš pa zanikati, da to nisem jaz.

MRFY med intervjujem po nastopu (Foto: Bernarda Conix)

ROCKER.SI: Ste razmišljali o preboju v tujino? Če se pri nas ukvarjaš z glasbo, te sogovornik vse prevečkrat vpraša, kje si dejansko v službi. Glasba je dojeta kot hobi, obslužbena dejavnost …

GREGOR STRASBERGAR: Seveda smo. Problem slovenskega trga je, da če si vedno alter, se hitro ujameš v zanko. Če vzamemo za primer skupino Tame Impala, ki so najboljši in največji alter bend, ampak oni se lahko razvijajo in ustvarjajo. Oni imajo cel svet, ki jih posluša. Sicer samo pet odstotkov, ampak to je še vedno veliko ljudi. V Sloveniji če te posluša pet odstotkov ljudi, ne moreš živeti od tega. Lahko, ampak je zelo težko. Ohranjati kontinuiteto je težko, zato se slej ko prej moraš prilagoditi iz vidika, če hočeš preživeti. Takšen je realen scenarij, ne moreš pričakovati od dva milijona ljudi, da boš imel 50 koncertov letno in na vsakem dva tisoč ljudi. To je nerealno. Mi še vedno pojemo v slovenščini, ampak svet je velik. Ne bom rekel, da veliko razmišljamo o tem, ampak imam v mislih. Že če pogledamo Balkan, avtomatsko se ti trg poveča na 20 milijonov. Tudi alternativni balkan bend lahko preživi.

ROCKER.SI: Koliko skladb bomo slišali na novem albumu ‘Story’, ki ga boste izdali ob koncertu v Kinu Šiška?

GREGOR STRASBERGAR: Na albumu je pet skladb, ki jih že poznate, vključno z novim singlom. Potem pa pride še osem skladb, ki so čisto nove. Jaz mislim, da ima vsaka skladba svojo zgodbo. Celo poletje smo snemali, to je naš projekt. Koncert v Šiški bo koncert našega življenja. Vprašali so nas, če bomo do takrat posneli album, in smo rekli da. To je bil naš cilj, drugače ne vem, če bi tako hitro posneli. Je pa to glasba, ki ni na prvo žogo. Tudi če bi slišal ‘Klic’ prvič, bi imel občutek, da gre za alternativo, ampak v resnici ni. Zadaj je veliko elementov. Mi ponujamo veliko več, čeprav se mogoče ne zdi tako na prvo poslušanje.

ROCKER.SI: “Vzemi demone moje, poglej v zvezde in ne pozabi da nismo tu zato, da bi ljubili samo sebe,” je besedilo novega singla. Kaj to pomeni oziroma zakaj ste potem tukaj?

GREGOR STRASBERGAR: Aha, če nismo zaradi tega. Debest (smeh).  Mogoče zato, da vam to povemo. Nekdo mora včasih kaj povedati.

ROCKER.SI: Bi še kaj povedal?

GREGOR STRASBERGAR: Ne.