MRFY: ‘A Side of the Story’ (2018)

Naslovnica EP-ja ''A Side of the Story''.
Naslovnica EP-ja ''A Side of the Story''.

Tisti občutek, ko te uvodna skladba albuma po desetih sekundah zaustavi pri tem, kar počneš, te preseka in vse, kar ti še ostane, je da ji aktivno prisluhneš do konca trajanja. To je zvok skupine MRFY, štiričlanske zasedbe iz Novega mesta, ki ustvarja indie rock glasbo in se nenehno sprehaja med mainstream in alternativo. S tem pobere oba pola, a morajo zato biti previdni, da ne odjadrajo preveč na eno stran. To, kar ponudi skladba ‘Tretje oko’ na njihovem prvem EP-ju ‘A Side of the Story’ je na slovenski glasbeni sceni novo, sveže in vroče. “Ali še verjamem vase,” se sprašuje vokalist in glavni pisec pesmi Gregor Strasbergar, ampak če v kaj verjamem ta hip, je to glasba skupine MRFY.

O albumu ‘A Side of the Story’

Ena skladba pa še ne naredi dobre plate. Hja, še dobro potem, da za njo pride glasbeni javnosti že dobro poznana ‘Anakin’, ki kar hrešči od opojne energije. Bas kitarist Lenart Merlin, kitarist Tomaž Zupančič in bobnar Rok Klobučar gredo do konca. Povsem do skrajnosti tistega, kar je morda pričakovano od podobnih skupin, ampak oni so nekaj drugega. Nekaj nedefiniranega, saj ustvarjajo glasbo, ki je všeč njim in ne drugim. Vsaj dokler jo ne vzljubijo. Prav iz enakega razloga je morda lahko prvo poslušanje naporno, a nič zato. Ko se prikradejo v glavo poslušalca, so tam, da ostanejo.

Glavni vokal gre do točke, kjer se že skorajda zlomi! In to je šele druga pesem, nato pa pride ‘Ti dam’, kjer frontman Strasbergar ponovno dokazuje, da je trenutno eden redkih, ki v ospredje postavljajo tudi besedila, ne samo prijetno zveneče akorde. ‘Ko v glavi se premika, zmanjkalo mi bo kisika.’ In to je njihov prvi EP? Kaj šele pride!?

Še najbolj zasanjana je ‘Klic’, njihov prvi singl, ki po pravici povedano v mojih ušesih ne odzveni tako, kot bi moral. Prav lahko, da je razlika v izvedbi v živo, a v vsakem primeru skladba še vedno nosi njihov značilen utopičen zvok. Edina v angleščini odpeta skladba ‘Sweet sugar’, zadnja od petih, pa ponovno zavzame odmaknjen pristop, a je hkrati edina odvečna. Preveč neizstopajoča, ponavljajoča in v prvi vrsti neslovenska. Napisati kvalitetno slovensko besedilo, je nehvaležno delo, a pevec Gregor Strasbergar na tem področju premika meje. Bolje, da ostane pri domači besedi, ki se dotakne in zareže.

Dostikrat so prav največji umetniki sprva spregledani, nerazumljeni, morda celo zavrnjeni, ampak skupina MRFY verjame v vizijo, ki so si jo začrtali, glasbeno občinstvo pa jim je že začelo slediti. Njihova zmagovalna kombinacija? Fantje neizmerno uživajo, se radi družijo in samo igrajo. Tisto, kar jim paše. Brezkompromisni in svojeglavi.

Št. Naslov
1. ‘Tretje oko’
2. ‘Anakin’
3. ‘Ti dam’
4. ‘Klic’
5.’ Sweet Sugar’

 

Več o skupini

Zasedba MRFY je v zelo kratkem času na svojo stran pridobila glasbene urednike, stanovske kolege in oboževalce ter si z delom prislužila naziv novinec leta 2017. Na začetku marca so izdali prvi avtorski EP, po tem pa napovedali tudi prvo samostojno turnejo. Čeprav so prvo zgoščenko šele izdali, pa so z mislimi že pri ‘pravem’ studijskem albumu, katerega izid načrtujejo septembra letos. ‘Ničesar nočemo forsirati, če bo zaradi tega manj pesmi, ne bo nobene težave. Smo pa zdaj v procesu vsega tega ustvarjanja,’ pojasnjuje pevec Gregor in dodaja, da skladbe ‘Always (Če te najdem)’ tja niso uvrstili, ker jim preprosto ni sodila v koncept drugih, niso je pa želeli tam zgolj zato, da bi bila ena skladba več. ‘Ta skladba je v živo nekaj popolnoma drugega kot v studijski verziji in tega posnetka nismo čutili v povezavi z vsemi drugimi.’

Po izdaji prvega EP-ja se odpravljajo tudi na prvo pravo turnejo po Sloveniji, ki jo bodo začeli 13. aprila v Novem mestu in končali 24. maja v Ljubljani. Vmes jih boste lahko poslušali še v Ajdovščini, Izoli, Idriji, Mariboru in v sklopu oddaje Izštekani,