MARCO HIETALA (Nightwish): ‘Ne poslušajte enominutnih idolov’

FOTO: Nejc Zupančič

Nightwish so se v sklopu svoje Decades: World Tour 2018 turneje, na kateri promovirajo marca izdano istoimensko kompilacijo (TUKAJ si lahko preberete mnenje o izdelku), ustavili tudi v Bratislavi (TUKAJ si lahko preberete, kako sem se imel). Bolj natančno, v Incheba Expo-Areni, kjer so v družbi zasedbe Beast In Black poskrbeli za nepozabno koncertno izkušnjo.

Slabi dve uri pred odhodom na oder sem imel čast spoznati njihovega basista in občasnega pevca ter kitarista Marca Hietalo.

ROCKER.SI: Dobrodošel v Bratislavi. Kako si?

MARCO HIETALA: Dobro, hvala. Upam, da je dobro tudi Bratislava (smeh).

ROCKER.SI: Začniva pri vaši Decades: World Tour 2018 turneji, na kateri se mudite zadnjih osem mesecev. Kako se počutiš po vsem tem času? Je publika dobro sprejela izbrani repertoar, saj se na njem nahaja kar nekaj redko izvajanih skladb?

MARCO HIETALA: Dobro, serija koncertov se počasi bliža koncu. Glede odzivov publike, vsaj na podlagi reakcij, ki smo jih deležni med nastopi, lahko rečem, da so odlični.

Kar se tiče starejših skladb, sem potreboval nekaj vaj, saj gre pretežno za material, pri katerem originalno nisem sodeloval. Sploh pri ‘Devil and The Deep Dark Ocean’, ki vsebuje veliko različnih instrumentalnih in glasovnih zavojev. Če bi bil samo pevec oziroma instrumentalist, bi bilo moje delo bistveno lažje (smeh).

Poleg tega smo si želeli, da bi stare skladbe zvenele aktualno. Tako v smislu, da bi odgovarjale naši trenutni postavi kot tudi širše. Zelo so mi všeč vokalne harmonije, ki sva jih skupaj s Troyjem [Donockleyjem] dodala nekaterim pesmim.

(FOTO: Nejc Zupančič).

ROCKER.SI: Si zadovoljen z repertoarjem? Bi kaj spremenil?

MARCO HIETALA: Kar se tiče mene, bi z veseljem odstranil ‘Wish I Had an Angel’ (smeh). So pa nekateri v bendu, vštevši z mano, veseli, da spet igramo ‘Dark Chest of Wonders, saj gre za skladbo, ki je več kot primerna za nastope v živo.

Pri izbiri repertoarja moramo upoštevati, da je bend demokratična tvorba, kjer ima vsak svoj glas in mnenje. In ne, zadnjega niti približno ne mislim v političnem smislu (smeh).

ROCKER.SI: Imaš oziroma imajo ostali člani pred koncertom kakšne posebne rituale?

MARCO HIETALA: Niti ne. Kakšno uro pred koncertom nas navadno obiščejo prijatelji ali družinski člani. Druženje in sproščanje, to pa je tudi vse.

ROCKER.SI: Ali drži, da nameravate izdati koncertni dokumentarec, ki bo pokrival vaše nastope v Južni Ameriki?

MARCO HIETALA: Drži. Na turneji namreč izvajamo celo kopico skladb, za katere se zna zgoditi, da jih ne bomo igrali nikoli več.  Strukture in sporočila nekaterih skladb so namreč že (nekoliko) zastarele.

ROCKER.SI: Nam lahko razkriješ datum izida?

MARCO HIETALA: Žal ne. Po vsej verjetnosti se bo to zgodilo enkrat naslednje leto.

ROCKER.SI: V katerih formatih lahko pričakujemo dokumentarec?

MARCO HIETALA: Na Blu-rayju zagotovo. Verjetno pa tudi na ostalih formatih, na katerih se dandanes izdajajo takšne stvari. Več ti žal ne znam povedati, saj je to stvar založbe in njenih poslovnih politik.

ROCKER.SI: Na spletu krožijo informacije, da boste naslednje leto začeli s pripravami za nov studijski album, ki bo nasledil leta 2015 izdani Endless Forms Most Beautiful?

MARCO HIETALA: Res je, za naslednje leto smo si že rezervirali prostor, kjer bodo potekale priprave. Priprave bodo potekale med julijem in septembrom. S seboj bomo imeli snemalno opremo zaradi česar bomo lahko snemali povsod, kjer se nam bo zazdelo. Mislim, da je leto 2020 realna napoved. Tako za album kot za spremljajočo turnejo.

FOTO: Nejc Zupančič

ROCKER.SI:  Bo prihajajoči album nadaljeval smer, ki ste jo začrtali z Endless Forms Most Beautiful (2015), ali bo šlo za nekaj povsem novega?

MARCO HIETALA: No, preveč ti vsekakor ne smem povedati (glasen smeh). Reciva, da se bo plošča vrtela okrog vokalnih harmonij, o katerih sva že govorila.

Mislim, da smo tekom let ustvarili sistem, kjer vsi odlično sodelujemo in poznamo svoje zadolžitve. Če sta Troy in Floor [Jansen] nazadnje sodelovala predvsem pri zgodnjih fazah, se bo to tokrat spremenilo.

ROCKER.SI: Je v načrtu tudi kakšna nova kompilacija, nekakšno nadaljevanje Decades (2018), z neobjavljenimi idejami in podobnimi ostanki s snemanj?

MARCO HIETALA: Nimam pojma, saj sam ne sodelujem pri sprejemanju takšnih odločitev. To je stvar Tuomasa [Holopainena], našega vodstva, založbe in podobnih.

ROCKER.SI: Decembra boste vnovič izdali End Of An Era (2006), koncertni dokumentarec, ki bo pokrival bendov zadnji skupni nastop s Tarjo Turunen. Kako je prišlo do tega? Gre pri tem za naslednjo fazo poklanjanja vaši preteklosti?

MARCO HIETALA: Spet sva pri istem odgovoru (smeh). Sodeloval sem pri pripravi posnetkov, to pa je bilo tudi vse. Očitno se je odgovornim zdelo primerno, da ga izdamo še enkrat.

ROCKER.SI: Kako je na vaše ustvarjanje vplival prihod Floor?

MARCO HIETALA: Sprememb je bilo veliko, saj gre za pevko z zelo velikim razponom. Lahko je nežna, divja, lahko poje opero … Možnosti je res veliko. Zmožna je praktično vsega, kar si zamislimo (smeh).

ROCKER.SI: Kemija, ki smo ji lahko priča med nastopi, se zdi odlična. Se morda motim?

MARCO HIETALA: Res je, gre za pomembno stvar. Brez kakršnih koli obtoževanj, pa vendar, temu ni bilo vedno tako. Kemija trenutne postave je zares odlična.

ROCKER.SI: Nastopaš še v nekaterih drugih bendih. Kakšni so načrti za prihodnost?

MARCO HIETALA: V delu je solo album, ki bo izšel naslednjo pomlad, pred začetkom priprav za novi Nightwish album. Verjetno bomo izvedli tudi nekaj koncertov.

Kar se tiče Tarot je zadeva nekoliko drugačna, saj nam je pred kratkim umrl bobnar. Imamo nekaj nedokončanih stvari, o katerih se sicer pogovarjamo, to pa je tudi vse. Nič še ni dorečeno. Ustvarjanje glasbe mora biti povezano z veseljem, česar pa žal ne čutim, vsaj ne s Tarot.

Bo pa zaradi obveznosti, povezanih z Nightwish, letošnja »Heavy Christmas« turneja nekoliko krajša. Verjetno bomo odigrali koncert ali dva, toliko da ne prekinem svoje tradicije (smeh).

ROCKER.SI: Še kakšna zaključna misel?

MARCO HIETALA: Ne pustite, da rock ‘n` roll umre. Bojkotirajte trendovsko, instantno glasbo, ki je narejena za nekajminutne idole, ki so navadno pozabljeni, še preden se jim kariera sploh začne.

Poslušajte dobre albume, dovršene izdelke, ne pa sran*a!