Kitarist zasedbe Iced Earth ni član Indiana Oath Keepers-ov

Jon Schaffer si želi svobode. (FOTO: YouTube)
Jon Schaffer si želi svobode. (FOTO: YouTube)

Indiana Oath Keepers so objavili izjavo za javnost, v kateri trdijo, da kitarist zasedbe Iced Earth Jon Schaffer ni član njihove organizacije. TUKAJ lahko vidite obtožnico zoper njega.

 

Jon Schaffer ne zaupa vladi

52- letni kitarist, ki sicer živi v Edinburgu je 6. januarja skupaj s protestniki nasilno vdrl v stavbo Kapitol, ujet pa je bil tako na fotografijah kot tudi na video nadzornih kamerah. 17. januarja se je predal policiji. Po obtožbi, da je s solzivcem za odganjanje medvedov na osnovi popra poškropil tudi policista pa ga čaka šest zveznih kazenskih ovadb.

Jona Schaffera bremenijo v naslednjih točkah:
1. zavestno vstopanje in prebivanje v katere koli zgradbi ali na terenu brez zakonitega dovoljenja
2. motenje urejanja vladnega poslovanja
3. zavestno vpletanje akta fizičnega nasilja nad katero koli osebo ali lastnino v kateri koli zgradbi ali zemljišču z omejitvami
4. nasilni vstop in neustrezno ravnanje v stavbi Kapitol
5. sodelovanje v aktu fizičnega nasilja v stavbi Kapitol
6. paradiranje, demonstriranje ali piketiranje v stavbi Kapitol.

Oath Keepers pa so se opisali kot združenje nekdanjih uslužbencev organov pregona in vojske, ki se ukvarjajo z ‘podporo in obrambo ustave pred vsemi tujimi in domačimi sovražniki’. Nasprotniki pa jih opisujejo kot veliko, a ohlapno organizacijo provladnih skrajnih desničarjev, ki so del milicističnega gibanja.

Indiana Oath Keepers in nacionalna organizacija Oath Keepers si sicer delita identičen logo in izjavo o poslanstvu, vendar ni povsem jasno, v kolikšni meri, sta organizaciji med seboj povezani.

Organizacija Indiana Oath Keepers je na svoji spletni strani zapisala: ‘Posameznik, aretiran v olumbusu v zvezni državi Indiana, in je 6. januarja nosil kapo z logom Oath Keepers (in ne Indiana Oath Keepers) v stavbi Kapitola NI član Indiana Oath Keepers.’ Organizacija je še zapisala, da ni nikoli sponzorirala, načrtovala ali financirala nobenih dejavnosti, ki bi vključevali nemire, nasilje ali nezakonita dejanja. Noben izmed njihovih članov 6. januarja ni bil poslan v Washington. Prav tako vodstvo organizacije ni prosilo prostovoljcev, da bi se odpravili v Washington na nasilne proteste.

Jon Schaffer je trenutno v priporu, a bo kmalu premeščen v Washington.