JERNEJ DIRNBEK (Mi2): ‘Naš zadnji studijski album’

Mi2 (foto: Jože Suhadolnik)
Zasedba Mi2 je po svojem najdaljšem študijskem predahu, ki je trajal sedem let, le izdala nov studijski album. Album, ki je svetu predstavil megalomanski hit ‘Čista jeba’ (TUKAJ lahko preberete recenzijo albuma), je dobil nadaljevanje. Ploščo Črno na belem, ki je izšla pod okriljem RTV Slovenija.
O njej, načrtih za prihodnost in še marsičem zanimivem smo poklepetali s soustanoviteljem zasedbe, Jernejem Dirnbekom.

ROCKER.SI: Pred kratkim ste izdali svoj najnovejši album Črno na belem (nakup), na katerega je bilo potrebno čakati debelih sedem let. Kje tiči razlog za zamudo?

JERNEJ DIRNBEK: Glavni razlog je bil pravzaprav kar dober. Prejšnja plošča je bila tako uspešna, da se je število naših nastopov občutno povečalo. Od izida Čista jeba (2014) smo bili nenehno na odru. Ker smo kot band razseljeni po vsej Sloveniji, nam je preprosto zmanjkalo časa. Ustvarjanje plošče zahteva, da se neko daljše kontinuirano obdobje dobivaš na vajah, sicer se stvari pozabijo. Ko smo imeli čas, smo pripravili in posneli pesem ali dve, kar se je vleklo od leta 2017 do nastopa epidemije, ki nas je pregnala z odrov. Zaradi nje smo ploščo končali v dobre pol leta.

ROCKER.SI: Kakšni so dosedanji odzivi?

JERNEJ DIRNBEK: Moram reči, da je edina primerna beseda super ali pa morda enkratno. Kritike, kot jo je na primer napisal vaš portal, so dobre. Prav tako odzivi oboževalcev, ki se ravno tako strinjajo, da album po kakovosti ne odstopa od svojih predhodnikov. Med njimi so prepoznali tudi nekaj pesmi z velikim potencialom. Zadnje se mi zdi odlično, sploh ker ne gre za iste pesmi. Pa tudi sami prodajni rezultati so dobri. LP je v prednaročilu naročilo več kot 200 ljudi, v elektronski obliki pa je album skupaj s koncertom kupilo približno 1200 ljudi. Glede na trenutno situacijo smo z rezultati zelo zadovoljni.

ROCKER.SI: Kako nameravate promovirati album? 

JERNEJ DIRNBEK: Dokler bo trajala epidemija, je to to. Imeli smo intervjuje za vse večje medije, se pojavili na različnih radijskih in televizijskih programih in opravili nekaj nastopov, kot sta bila na primer na Valu 202 in Radiu Si. Upamo, da se bomo lahko kmalu vrnili na odre. Morda vsaj poleti, tako kot lani. Proti koncu leta pa morda tudi v polnem pomenu besede.

ROCKER.SI: Ali ste za album uporabili vse ideje?

JERNEJ DIRNBEK: Za razliko od nekaterih kolegov mi vedno posnamemo in izdamo vse, kar imamo. Če pogledava zadnjih pet albumov, je bilo vedno tako. Tudi tokrat smo avtorsko izčrpani, zaradi česar bomo spet potrebovali kakšno leto ali dve, da bomo začeli razmišljati o tem, da bi ponovno prelomili besedo in izdali nov “zadnji” studijski album (smeh).

ROCKER.SI: Kot ustvarjalec glasbe delaš tudi za druge. Kako se lotevaš izbora, komu boš namenil neko pesem?

JERNEJ DIRNBEK: Mi2 ima tu absolutno prednost. Že ko snujem neko pesem, vem, če bo ta za nas, redko kdaj kolebam. Edina izjema je projekt Z muziko o vinu in ljubezni, ki ga imava z Davorjem Klarićem, kjer je nekaj komadov, ki bi jih lahko uporabili tudi pri Mi2.  Ko delam za druge, praviloma prispevam samo besedilo. Naročnik mi običajno že dostavi podlago, jaz pa napišem besedilo. Besedilo se po navadi prilagaja glasbi.

ROCKER.SI: Katere so tvoje najljubše skladbe?

JERNEJ DIRNBEK: ‘Čavun,’ ki je deležna dobrih odzivov. ‘Kakor nekoč,’ ki me je prepričala s prve. Tretje mesto pa si delita ‘Ljubezen na žlico’ in ‘Le zaspi.’

ROCKER.SI: Dotakniva se še vašega piva. Od kje ideja za takšno potezo? Sledite trendom iz tujine?

JERNEJ DIRNBEK: Pivo je poiskalo nas (smeh). Proizvajalec [Clef Brewery] je pred tem že po naslovih pesmi že ustvaril nekaj piv. Kot so na primer Čao sonček, Napoj, Metulj in Orion. Potem smo se slučajno srečali na odprti kuhinji, kjer so nam povedali, da bi tudi za Mi2 radi naredili nekaj podobnega. Naj razmislimo, po kateri pesmi bi poimenovali pivo.  Ravno takrat smo ustvarili pesem ‘Midva,’ zaradi česar je pivo poimenovano po pesmi in bandu. To je bilo tudi vse, res pa je, da smo se skupaj s pivovarno malo bolj potrudili pri promociji izdelka. Da je ta hitreje našel pot do ljudi.

ROCKER.SI: Nameravate v ponudbo dodati še kakšne druge vrste piva, kot je na primer stout?

JERNEJ DIRNBEK: Saj pravim, odločitev ni ravno v naših rokah. Ker prihajamo iz vinorodnih krajev, bi se prej odločili za vino. Če se bo pa našla kakšna pobuda, smo dosegljivi (smeh).

ROCKER.SI: Imaš še kakšno zaključno misel?

JERNEJ DIRNBEK: Letos smo odigrali svoj prvi in upam, da tudi zadnji spletni koncert, saj upam, da se bomo kmalu vrnili na (in pod) koncertne odre.