MI2: ‘Čist jeba’ (2014)

Naslovnica albuma 'Čista jeba' (izdano pri ZKP RTVS, 2014).
Naslovnica albuma 'Čista jeba' (izdano pri ZKP RTVS, 2014).

Ljudski bend, ljudska besedila. Ste pričakovali kaj drugega? Pri Mi2? Pomislite še enkrat, saj se skupina po 4-letni studijski odsotnosti vrača z novo ploščo Čista jeba.

MI2 krtični

Nomen est omen. Kritični odnos do vsega, kar se dogaja v domačem Podalpju, tudi v dveh desetletjih ni izgubil ostrine. Če so se Pankrti soočali s problemi drugega razreda, se letom primerno, kakopak, Mi2 posvečajo tegobam srednjega razreda. Želja po svobodi, a hkrati prevelik konformizem, da bi se karkoli spremenilo.

Mi2 ostajajo zvesti sami sebi. (FOTO: Marko ALPNER)
Mi2 ostajajo zvesti sami sebi. (FOTO: Marko ALPNER)

Večni začaran krog med pragmatično prilagodljivostjo in željo po spremembah nasledi še ena slovenska, zadnje čase pa tudi zelo svetovna značilnost, pretirano verovanje v modrosti iz neba.

Čeprav je zaradi svoje provokativnosti ‘Čista jeba’ skoraj izgubila mesto na albumu, sta jo na koncu njen igriv in hitro dojemljiv refren okronala za naslovno skladbo aktualnega albuma.

Kljub občutni radijski prijaznosti je nadaljevanje spet bolj midvajevsko. Strel v koleno’ in ‘Stara duša’ počasi vodita album k njegovemu vrhuncu, pri tem pa ne skrbita za padec forme.

Skladbi sta namreč točno tisto, po čemer slovijo dečki s Sotle, turobni zmesi bluesa in rocka, ki zaradi značilnega zabavnega sarkazma zasijeta v povsem drugačni luči.

‘Visoka pesem’ predstavlja umetniški vrhunec plošče. Uvodni zven cerkvenih zvonov naznanja pogreb, a se slednji spremeni v Dirnbekovo biografijo, ki se začne s krsto in konča z vrnitvijo na lokacijo, kamor se pošiljajo z bendom. Kvaliteto nadaljuje ‘Hči vaškega učitelja’, ki znova dokazuje lirično mojstrstvo Mi2. Je pesem, posvečena romantičnim skrivalnicam v naravi ali hladnokrvna balada, v kateri se morilec na žrtvinem grobu spominja nekdanje ljubezni?

Resnost dvojca prekinja ‘Moje muze’. ki je še ena od tistih z vsem znanim šaljivim besedilom in še bolj znanim zvokom kitare.

Ostajajo kritični

‘Ljubi dve’ je najšibkejša skladba na albumu. Opevanje dvojne narave mnogoženstva ima morda samo po sebi potencial, a sta njeno besedilo in glasbeni aranžma tista, ki ustvarjata vprašanja o namenu njenega obstoja. Po slišani ‘Visoki pesmi’ ali ‘Hčeri vaškega učitelja’, se poslušalec resnično vpraša, ali sta ‘Ljubi dve’ nedokončan demo, ki je zaradi neznanega razloga zašel na ploščo ali pa je na njej ostalo nekaj odvečnega prostora.

(FOTO: Marko ALPNER)
Fantje navdušujejo tudi v živo. (FOTO: Marko ALPNER)

Čisto jebo zaključujejo uporniška ‘Vstati in obstati’, nekakšen kolaž kratkih tekstovnih sporočil ‘SMS’ in, seveda, ‘Beli grad’, po čigar zaslugi album kljub rahlemu zdrsu znova usmerijo v prave tokove.

Kljub menjavi desetletij in glasbenih trendov Mi2 ostajajo usklajena celota, ki zaradi nekaj dodatnih cekinov ne bo ogrožala svojega jedra. Zakaj bi zaradi nekaj nejevoljnežev menjal zmagovalnega konja? Ponavljanje in predvidljivost ali ne, nekaj je jasno.

Novi album dokazuje, da skupina še vedno premore svežino, in kar je še pomembnejše, še vedno je studijsko aktivna; ne le s priložnostnimi singli.