Festival F52 ali ko Mi2 preberejo črtico

Z leti so pridobili številne oboževalce. (FOTO: Aleš Žnidaršič).
Z leti so pridobili številne oboževalce. (FOTO: Aleš Žnidaršič).

Litijski del Zasavja je pretekli petek pretresel prvi del mladega festivala F52, ki je letos praznoval svojo peto izvedbo. Dvodnevni dogodek, ki se trudi zapolniti vrzel, nastalo po razpustitvi festivalov kova Zgaga rock festival in ŠVIC, je tudi tokrat nastal pod parolo: ‘Če hočeš spremembo, bodi sprememba.’

FOTO: Aleš Žnidaršič

Če koncertnega posta, ki že nekaj časa pustoši po litijski regiji, ne bo pregnala občina sama, ga bodo pa odgovorni posamezniki, kateri želijo spremeniti status quo. Tako je tudi letošnja izvedba festivala nastala kot produkt sodelovanja različnih okoliških društev, klubov in ostalih pravnih in fizičnih subjektov.

Nastop rock trubadurjev Mi2

Da ne zaidem preveč, saj vas čaka še kar nekaj besedila. Prvi festivalski večer je tako pripadel slovenskim rock trubadurjem Mi2, ki so litijske konce obiskali prvič. Čeprav je obisk zasedbe veljal za skrivnost, je bilo jasno, da prisotnost organizatorjev na bendovem marčevskem nastopu v Cvetličarni (TUKAJ si lahko preberete reportažo z dogodka), ni bila naključna.

Naša koncertna prigoda se je začela nekaj po enaindvajseti uri, z nastopom zasedbe Cosmo Daivat. Čeprav je rockovski kvintet svojo glasbeno pot začel leta 2011, se lahko zasedba pohvali z že kar obsežnim katalogom, kajti do danes so izdali dva EP-ja in en dolgometražni album I am Co.Da, kateri je luč sveta ugledal leta 2016.

FOTO: Aleš Žnidaršič

Kljub dejstvu, da bend svoje glasbe noče žanrsko omejevati, bi le-to lahko opredelili kot zmes težkega rocka z več kot zaznavnimi pridihi metala in grungea.  Da ne dolgovezim, saj je bil z bendom opravljen tudi intervju, kjer jih boste lahko spoznali še nekoliko bolj od blizu. Skratka, čeprav gre za mladi bend, gre hkrati tudi za tvorbo, ki raste iz koncerta v koncert, ter tako postaja resen igralec v panogi.  Če imate možnost, jih ne zamudite!

Ko ponudba ne dohiteva povpraševanja

Po slavnostni najavi je sledilo glasbeno ime večera, skupina Mi2. Čeprav bo bend v kratkem praznoval svoj 25-i rojstni dan, je zasedbo v naše kraje zaneslo prvič. Kot so nam v nedavnem intervjuju zaupali njihovi člani, odsotnost ni bila namenska. Ob tolikšnem povpraševanju človek težko odgovori s ponudbo, ki bi pokrila vsa prizorišča.

Čeprav so bile pretekle festivalske izvedbe skoraj vedno nekako povezane tudi z dežjem, je bila letošnja izvedba nekoliko drugačna. Organizatorji so namreč priskrbeli tudi velik šotor, ki se je pred prihodom Mi2 že pridno napolnil.

FOTO: Aleš Žnidaršič

Pričakovanje je doseglo svoj vrhunec, ko se je z odra zaslišala znana ‘Zbudi me za 1. maj’. Naj vam bosta lirična spevnost in melodična struktura Mi2 všeč ali ne, nekaj je jasno. Izvedbi klasik bo sledil klasični odziv, saj so prve z razlogom to, kar so, in teh ni bilo malo.

MI2 so še enkrat več poskrbeli za odlično vzdušje. (FOTO: Aleš Žnidaršič)
MI2 so še enkrat več poskrbeli za odlično vzdušje. (FOTO: Aleš Žnidaršič)

Svoje pozornosti sta bili deležni tudi novejši ‘Lanski sneg’ in ‘Proklete vijolice’, s katerimi je bend začel napovedovati izid novega albuma. Kot so nam tudi zaupali člani benda, bo le-ta zelo verjetno izšel naslednje leto.

Poleg preverjenih skladb se je na repertoarju znašla tudi ‘Črtica’, bendov prvi hit, ki so ga slednji na veselje publike to daljšem spancu znova začeli izvajati. Poleg zadnje je bend izvedel tudi ‘Brez obžalovanj’, ki je bila posvečena dekletu iz publike.

Poleg kvalitetnega nastopa velja izpostaviti tudi profesionalnost Mi2, ki so kljub dejstvu, da so tehnične težave za slabih petnajst minut prekinile njihov nastop, slednjega izpeljali do konca, brez kakršnegakoli negodovanja.

Mi2 so sledili še eni obetavni predstavniki rockovskega podmladka. Trboveljski heroji Chainbrake, ki kot pravijo sami, izvajajo moderen ameriški rock, katerega med njihovim nastopom res ni manjkalo. Energijska bomba, ki je kljub ponovitvi tehničnih težav eksplodirala v pravo smer. Sodeč po nedavnem intervjuju (TUKAJ) in videnem, bo njihov prihajajoči prvenec še zanimiv. Fantje, le tako naprej!

Velika želja po okrepitvi panoge

Prvi festivalski večer je navkljub tehničnim težavam postregel z zavidljivo kopico kvalitetnih glasbenikov, ki so poskrbeli za odlično razpoloženje publike. Poleg tega je prisotnost občinstva potrdila uvodno tezo, litijsko območje se trenutno sooča z velikim koncertnim primanjkljajem zaradi česar so takšni dogodki več kot potrebni.

V upanju na okrepitev panoge …