Big Foot Mama na noge spravila celotno dvorano

Nastopila bo tudi skupina Big Foot Mama. (FOTO: Blaž Grünfeld)
Nastopila bo tudi skupina Big Foot Mama. (FOTO: Blaž Grünfeld)

Tam, kjer so predstavili tudi predzadnji album. V gledališkem vzdušje Siti Teatra v Ljubljani pred izbrano publiko osebnih povabljencev in novinarjev. Vsi zbrani, da slišimo najnovejši izdelek ene najbolj prepoznavnih slovenskih rock skupin, ki kljub svoji kilometrini še vedno delujejo sveže in vsako poletno sezono pred odre naberejo gručo navdušenih privržencev. Njihovo ciljno poslušalstvo? Mladostniki, temu podobna pa ostaja tudi glasba.

(FOTO: Blaž Grünfeld)

Iz koncerta naredili razkošno pogostitev

V živo, na polno, z ognjem in žarom. Fantje so iz morebitne dolgočasne predstavitve albuma ustvarili živ koncert in razkošno pogostitev. Pa še prenos preko spleta. Odlična priložnost, da smo si od blizu ogledali mojstre glasbenega posla, ki pa ostajajo na dokaj varni strani. Vsaj kar se tiče ustvarjalnosti, če pustimo njihovo slo po zabavi in alkoholu v šali na strani. Seveda se mora tudi nazdraviti, a ključna tematika albuma ostaja razmerje med moškim in žensko ter kako, se soočiti z jezno gospodično, če domov prilezeš po vseh štirih.

Pa jim ne gre zameriti, saj smo dobili točno to, kar od njih lahko pričakujemo. Trinajst skladb izpod ustvarjalnih prstov basista Alena Steržaja, zapakiranih v edinstveno rock ‘n’ roll predstavitev Grege Skočirja. Žgoče melodije s pospešenim ritmom, ki bodo navdušile na študentskih žurih, ampak zraven sodijo hkrati tudi že pričakovano plehka besedila. Vsaj na določenih točkah albuma, ki pa sicer vseeno postreže s kar nekaj nadpovprečnimi komadi, ki le čakajo, da jih glasbena javnost sprejme za svoje. Se že slišijo refreni, ki odmevajo med podivjano mularijo, kar pa ne pomeni, da se napevu bržkone ne bodo pridružili tudi starejši.

Svoje delo so opravili izvrstno. (FOTO: Blaž Grünfeld)
Svoje delo so opravili izvrstno. (FOTO: Blaž Grünfeld)

Svoje sta na koncertu dodala kitarist Daniel Gregorič in bobnar Jože Habula, ki sta poskušala miriti tokrat še za čuda obrzdanega Skočirja, čeprav ni trajalo dolgo, da karizmatični vodja poslušalcev ni dvignil na noge in nam razmigal kosti. Tako kot se to spodobi za pravi rockerski koncert in novo zmago v karieri legendarne skupini, ki pravi, da ‘nimajo kaj zgubiti, tukaj je raj ne zemlji.’

(FOTO: Blaž Grünfeld)
(FOTO: Blaž Grünfeld)

Prepete tematike so dokaj jasne že z naslovi skladb, ki kažejo po večini na ljubezenske fantazije in luč usmerjajo na povezavo z resničnim življenjem. ‘Jezna na ves svet’, zares odličen song ‘Normalen’, ‘Vrag v njej’, ‘Raj na Zemlji’, kvalitetno izstopajoče ‘Vabilo v maj’, ‘Nekaj je na njej’, ‘Sijaj’, pa tudi že poznani ‘Še sanja se ti ne’ ter ‘Pot do sonca’. Nekako odveč je samo poslednja skladba ‘Zlati stolpi Indeina’, ki nepotrebno zveni v budističnem zvoku zvončkov.

Album ‘Plameni v raju‘, ki je že na voljo tudi pri nas, je Big Foot Mama snemala od oktobra do februarja v Berlinu in Ljubljani pod taktirko producenta Žareta Paka. Skladbe so nastajale preteklih pet let in po besedah benda odslikavajo zgodbe iz vsakdanjega življenja, poglede na današnji svet ter večno dinamiko med svetlimi in temnimi stranmi človeških odnosov. Člani vidijo življenje sedaj drugače, kot so ga pred 25 leti, to pa se skorajda ne odseva v glasbi, ki še vedno ne komplicira tam, kjer to ni potrebno. Bistvo je v vzdušju, v povezavi, v tem, da se imamo dobro in da ob tem odplavamo v energijsko polnih refrenih.