ZORAN PREDIN: ‘Ljubimec iz omare’ (1998/2018)

FOTO: Jane Štravs, promo
FOTO: Jane Štravs, promo

Zoran Predin je v sodelovanju z Dallas Records pred kratkim izdal ponatis plošče Ljubimec iz omare (1998), ki letos praznuje svoj dvajseti rojstni dan. Jubileju primerna je bila tudi izbira formata, na katerem lahko po novem dobite album. Izvajalec in založba sta se namreč odločila za vinilni format, saj naj bi bil ta tisti, kot nam je v nedavnem intervjuju zaupal Zoran sam (TUKAJ), v katerem boste lahko od samega poslušanja iztržili največ.

Vizualna ocena izdelka

Nove preobleke je bil deležen tudi ploščin videz, pri katerem si oblikovalci zaslužijo le pohvale. Kajti številni časopisni izrezki in slike iz časov, ko je album prvič ogledal luč sveta, poslušalcu omogočajo, da svojo glasbeno izkušnjo podkrepi s še dodatnim zornim kotom. In da o preglednem prikazu besedil pesmi niti ne izgubljam besed.

Pregled skladb

Ploščo odpira ‘Brez golobčka ni Benetk’, kjer nam Predin že takoj uvodoma pokaže, kako podcenjen je. Sploh glede pisanja besedil, ki vas tudi tokrat ne bodo pustila ravnodušnih. Vrhunski cinični humor brez primere.

Uvodoma postavljenemu standardu sledi tudi ‘Moj prijatelj Arni’, ki je tako kot njegov predhodnik danes še vedno aktualen. Če so golobček in Benetke še vedno primeren način sprostitve, so tudi današnje družbe prepojene s silaki, pri katerih so mišice izpodrinile možgane.

Z ‘Utrujeni čarovnik’ začne plošča izgubljati na svoji hitrosti, ne pa tudi na kvaliteti. Pred nami je namreč še en lirični biser, ki se tokrat loteva nekoliko bolj resnih tem. Prvič, zloveščega reka, da je kovačeva kobila vedno bosa. Drugič, dvojne narave človekovega jaza, ko v svojih javnih življenjih skoraj nikoli nismo takšni, kot ko se ugasnejo žarometi, in se sfera javnega spremeni v zasebno.

Stran A zaključuje ‘Dogodek leta’, kjer se glasbenik loti še ene zanimive teme. Dvojnih meril javnega mnenja. Te spremljajo škandali? Ne skrbi, če boš dosegal dobre rezultate, bo javnost pozabila na tvoje grehe.

Stran B vinilnega ponatisa odpira ‘Vsi koščki so celi’. Čeprav gre tudi v tem primeru še za en zanimiv izdelek, izpade slednji v primerjavi s svojimi starejšimi sorojenci kot nekaj, kar ne dosega albumovih standardov. Predinsko besedilo je prisotno, melodija tudi, vendar nekaj manjka, nekaj, s čimer bi skladba lahko parirala svojim predhodnicam.

S ‘Častni krog’ se naše glasbeno potovanje znova obrača v pravo smer, saj gre, poleg ‘Utrujeni čarovnik’, za albumov vrhunec. Za ploščino najboljšo skladbo, za predinski biser v polnem pomenu besedne zveze.

Ploščo nadaljuje njena naslovna skladba ‘Ljubimec iz omare’, ki po svoji kvaliteti sicer presega ‘Vsi koščki so celi’, še zmeraj pa več kot opazno zaostaja za preostankom materiala. Močno besedilo, to pa je tudi vse.

Album zaključuje ‘Maribor je nor’, ki poskrbi za popoln zaključek našega glasbenega potovanja.

Poleg predstavljenih skladb je na spletu (TUKAJ) moč prisluhniti še dvema dodatnima instrumentalnima skladbama. ‘Kekec’s song’, kjer so si izvajalec in spremljevalna zasedba izposodili naslovno skladbo priljubljenega mladinskega filma, ter ‘Hommage aux nuages’.

S ponatisom starega albuma sta izvajalec in založba izvedla zanimivo potezo, o kateri bomo zagotovo še pisali. Kajti ponatis več kot očitno odpira vrsto zanimivih vprašanj, povezanih z nadaljnjimi poslovnimi praksami. Ali bo poskusnemu namakanju prsta sledil tudi dejanski skok v vodo? Ali bomo poleg vnovičnih izdaj dobili tudi razširjene izdaje starejših albumov, kot to v tujini počno že vrsto let? Kakšen bo odgovor konkurence, ali bo slednja sledila?

Kar pa se tiče izdelka samega, lahko dodam, da uvodne besede vsekakor niso bile izrečene zaman. Seveda, tudi voda je mokra, a vseeno. Če želite slišati album v vsem njegovem sijaju, je vinilni nosilec zvoka resnično prava izbira.