Bajaga i Instruktori; muzika na struju in do konca naglas!

Bajaga i Instruktori (Foto: Aleš Žnidaršič)

Bajaga ostaja in še naprej polni manjše dvorane in klube. Čeprav smo njegovega repertoarja že vajeni, vedno najde nov pogled na staro zgodbo, ki večino največjih uspešnic pobira iz 80. let prejšnjega stoletja. Tokrat je v Hali Tivoli predstavljal svojo nov studijski album ‘U Sali Lom‘ in odziv publike je bil temu primeren. Po treh desetletjih igranja Bajaga i Instruktori še vedno kažejo, da so v dobri formi in pripravljeni na večurni žur. Tokrat so šli zares daleć; odigrali so kar 32 skladb!


Najprej so bili na vrsti Vatra

Ogrevali smo se s skupino Vatra, ki bo naslednje leto aprila praznovala tudi 20-letnico obstoja. S frontmanom in avtorjem Ivanom Dečakom je na sosednjem Hrvaškem dosegla malodane kultni status, dosegla je vse stopničke – za njimi so številni razprodani in uspešni koncerti, med njimi razprodan Dom Sportova. So nosilci uspešnih hitov, letošnje leto so v glasbeni življenjepis dodali še nov dosežek – glasbeno sodelovanje z Massimom s singlom ‘Nama se nikud ne žuri’, ki so ga takoj posvojile radijske postaje širom Hrvaške in tudi Slovenije. Skladba je doživela neverjeten uspeh – singel je postala najbolj predvajana skladba letošnjega leta na Hrvaškem. Vatri je to uspelo že s singlom Tango, ki je prav tako osvojil vrhove glasbenih lestvic in se tam tudi obdržal.

Foto: Aleš Žnidaršič

Do letošnjega leta so objavili že devet albumov, osvojili številne nagrade Porin, v začetku aprila 2019 pa bodo v zagrebškem Domu sportova priredili koncert ob 20. obletnici uspešnega delovanja. V začetku avgusta letošnjega leta so nastopili na ljubljanskem festivalu TrnFest, Ivan Dečak, odličen protagonist, je pred ljubljanskim občinstvom držal tempo od začetka do konca njihovega nastopa, manjkali niso niti duhoviti dovtipi na račun dopustovanja na Krku, o Ljubljančanih ter seveda o Hrvatih in Slovencih. Vatra so še enkrat dokazali, da so odličen live band, ki vedno večjo pozornost pridobiva tudi na naših tleh.

Foto: Aleš Žnidaršič

Njihovi največji hiti so: ‘Sekvoje’, ‘Tremolo’, ‘Anđeo s greškom’, ‘Sputnik’, ‘Ima li budnih’, ‘Igle’, ‘Prekid programa’, ‘Saturn’… Singel ‘Sekvoje’ ter sodelovanje z Massimom v glasbeno vizualnem hommagu preminulemu glasbenemu kritiku, Anteju Perkoviću, ‘Nama se nikud ne žuri’, sta le dva izmed bolj izpostavljenih.


Nato pa je bil čas za Bajago in inštruktorju

‘Bajaga i Instruktori’ so nedvomno ena večjih pop rock skupin na področju bivše skupne države. Ikonični pevec, kitarist in avtor besedil Momčilo Bajagić – Bajaga se je že dolgo nazaj zapisal v srca številnih generacij ljubiteljev rock glasbe.  Na koncertusmo lahko slišali nove in stare uspešnice, ki jih je skupina ustvarila v dolgi karieri – med njimi brezčasne hite ‘Tišina’, ‘Ti se ljubiš (na tako dobar način)’, ‘Ruski voz’, ‘Zažmuri’,  ‘Plavi Safir’, ‘Muzika na struju’, ‘Dobro jutro džezeri’,  ‘Limene trube’, ‘220 u voltima’, ‘Tamara’, ‘Sa druge strane jastuka’, ‘442 do Beograda’, ‘Lepa Janja, ribareva kči’ in številne druge.

 Foto: Aleš Žnidaršič

V ritmu melodije in muzike na struju se je zibal tudi tribunski del. Ravno dovolj, da smo vsi skupaj ritemsko poplesavali na skladbe, ki so nastale še preden sem se rodil. Seveda sem ter tja pride na vrsto tudi kakšna novejša skladba, a je tam za okras, da nas obdrži pri zanimanju, dokler ne pride na vrsto spet kakšna poznana, večna in spevnejša. Slovenci se dobro odzivamo na “yugo nostalgijo”, kar naši sosedje s pridom izkoriščajo in si pri nas gradijo drugi trg.

Bajaga i Instruktori, setlista 29. november, Hala Tivoli 

 1. Dobro jutro (Leto)
 2. Sa druge strane jastuka
 3. Slovenačka reč
 4. Godine prolaze
 5. U sali lom
 6. Mala uska haljina
 7. Berlin
 8. Ako treba da je kraj
 9. Verujem – ne verujem
 10. Nikad te više neću zvati
 11. Lepa Janja, ribareva kći
 12. Kad hodaš (Riblja čorba cover)
 13. Dobro jutro, džezeri
 14. Ko me ter’o (Babe cover)
 15. Život je nekad siv, nekad žut
 16. Vesela pesma
 17. Zažmuri
 18. Može da te ubije grom
 19. Bilo bi lako
 20. Muzika na struju
 21. Gore-dole
 22. Dvadeseti vek
 23. Plavi safir
 24. 220 u voltima
 25. Ti se ljubiš (na tako dobar način)
 26. Tišina
 27. Otkada tebe volim
 28. Ruski voz
 29. Noćima sanjam
 30. Tamara
 31. Moji drugovi
 32. Samo nam je ljubav potrebna