ZORAN PREDIN: ‘Vzemite si čas zase’

FOTO: Jane Štravs, promo
FOTO: Jane Štravs, promo

Objavljamo pogovor z Zoranom Predinom, ki je pred kratkim izdal ponatis plošče Ljubimec iz omare (1998), katero lahko sedaj dobite tudi na vinilnem nosilcu zvoka.

ROCKER.SI: Ploščo Ljubimec iz omare (1998) je po novem moč dobiti tudi na vinilnem nosilcu zvoka. Od kje ideja za takšno potezo?

ZORAN PREDIN: Letos mineva dvajset let od izida tega albuma, ki je z leti postal prava klasika. Ko smo ga snemali, je bil gypsy swing še popolna neznanka, bil je popolna novost, tako na področju Slovenije kot tudi v širši balkanski regiji. Bili smo petnajst let pred časom.

Da smo za ponatis izbrali vinil, je bila edina logična izbira. Poslušanje glasbe se je namreč v zadnjih dvajsetih letih zelo spremenilo. In to ravno zaradi vzpona vinilnih nosilcev zvoka. Ko dobi človek v roke ploščo in pripadajoči ovitek, gre pri tem za nekaj povsem drugačnega, kot pri CD-ju ali če glasbo poslušaš na spletu.

Za gramofonske plošče si je potrebno vzeti čas. Poleg tega gre pri Ljubimcu za akustično glasbo, kateri sta analogni pristop in vinil veliko bolj naklonjena.

Kar pa se tiče same ideje o ponatisu, gredo zasluge Dallas Records, ki so imeli posluh za to. Kot si verjetno opazil, se danes skoraj vsi pomembni albumi izdajajo na CD-jih in ploščah (ter digitalno).

Mislim, da smo s tem sprožili nekakšen trend, saj pričakujem še kakšen ponatis. Verjetno material iz osemdesetih.

FOTO: Jane Štravs

ROCKER.SI: Ali to pomeni, da lahko po tihem napoveva začetek večje serije ponatisov starejših albumov?

ZORAN PREDIN: Upam, da. Seveda ne vseh, tistih ta pomembnejših pa zagotovo.

Je pa naslednje leto tudi leto jubilejev, saj bom praznoval 40-letnico svoje kariere. Obletnico bom praznoval pod svojim imenom in z glasbo, ki sem jo tekom let ustvaril s svojimi zasedbami.

Eden od vrhuncev se bo zgodil 7. marca, v zagrebški dvorani Lisinski (Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskega, op. p.), drugi 10. aprila v Cankarjevem domu, največji dogodek pa v sklopu Festivala Lent. Gala koncert Lačnega Franza, kjer se nam bodo pridružili vsi člani, ki so kdajkoli sodelovali z zasedbo. Povabili bomo tudi novinarje in urednike s celotne regije, vse zaslužne, katerim bomo podelili zlate »Lačne Franze«.

Lahko bi rekla, da bo naslednje leto še zanimivo, da se nam obeta veliko novosti. Med drugim bom posnel tudi svoj štirideseti album, poklon in posvetilo mojemu dragemu prijatelju in mentorju Arsenu Dediću. Za album sem izbral dvanajst Arsenovih skladb, ki sem jih ob pomoči Damirja Kukuruzovića (Django Group) preobrazil v aktualen gypsy swing. Aresena bomo slišali na način, kot ga še nismo.

ROCKER.SI: Če se lahko vrneva k aktualnemu ponatisu. Je bil slednji že od samega začetka mišljen v takšnem formatu ali ste načrtovali tudi kakšno večjo in bogatejšo edicijo?

ZORAN PREDIN: To je za enkrat to. Vedno pa obstaja možnost, da se v arhivu poišče še kakšen koncert ali kaj podobnega.

Trenutno se z Mars Music pripravljam na serijo promocijskih koncertov, na kateri se nam zna roditi še kakšna ideja. Bomo videli.

FOTO: Nejc Zupančič

ROCKER.SI: Kje vse lahko naši bralci in bralke kupijo novo izdajo albuma?

ZORAN PREDIN: Mislim, da v vseh trgovinah, kjer prodajajo plošče. So pa le-te na voljo tudi na spletni strani Dallas Records.

Drugače pa bi rad dodal, da je izdelek absolutno primeren kot novoletno darilo. Predlagam, da pohitite, saj imam občutek, da bodo zaloge kmalu pošle.

ROCKER.SI: Katera je vaša najljubša skladba z albuma? Katero bi priporočili našim bralcem in bralkam?

ZORAN PREDIN: Mislim, da je to ‘Častni krog’. In pa naslovna skladba [Ljubimec iz omare] ter albumov največji hit ‘Brez golobčka ni Benetk’.

Drugače pa lahko čisto upravičeno rečem, da gre za osem enakovrednih skladb, kjer bo vsak našel nekaj zase.

ROCKER.SI: Imate še kakšno zaključno misel?

ZORAN PREDIN: Vzemite si čas zase, saj je plošča več kot primerna za poslušanje v dvoje. Sploh ob svečah in dobrem vinu (smeh).