ŽANIL TATAJ – ŽAK: ‘Veliko kvalitetne glasbe’

FOTO: Mirsad Grga Demirovič, promo
FOTO: Mirsad Grga Demirovič, promo

Neutrudljivi Žanil Tataj – Žak je nedvomno eden izmed pomembnejših glasbenih obrazov, ki so tako ali drugače zaznamovali polpreteklo zgodovino regionalne hard in heavy scene. Zasedanje mesta za mikrofonom pri Mary Rose, petje pri Divljih Jagodah, sodelovanje s člani zasedb Helloween in Gamma Ray je le nekaj dosežkov, s katerimi se lahko pohvali glasbenik.

Čeprav je Žakov matični band lansko leto izdal studijsko ploščo, naslovljeno Resničen svet, pevec ne miruje. Kajti pred kratkim je izdal EP Da Capo, o katerem sva se pogovarjala v nedavnem intervjuju.

ROCKER.SI: Srečno in uspešno 2020.

ŽANIL TATAJ – ŽAK: Enako tudi tebi in vašim bralcem ter bralkam.

ROCKER.SI: Začniva pri nečem preprostem. Kaj vse se je spremenilo od najinega zadnjega pogovora?

ŽANIL TATAJ – ŽAK: Z Mary Rose smo izdali ploščo Resničen svet, prav tako sem izdal razširjen EP z naslovom Da Capo. Končno sem sestavil tudi band, ki me bo spremljal.

Za sabo imam tudi serijo promocijskih intervjujev, ki sem jih izvedel za srbski trg. Lahko bi rekel, da sem kar zaseden (smeh).

ROCKER.SI: EP Da capo je izšel dobre pol leta po izidu Mary Rose albuma Resničen svet, na katerega smo čakali debelih 13 let. Kako to?

ŽANIL TATAJ – ŽAK: EP je izšel skladno z načrti, ki sem si jih zadal na začetku preteklega leta.

Ploščo Resničen svet smo začeli snemati leta 2010, same pesmi pa so še starejše. Iz časov po albumu Feniks (2006). Nato pa se nam je zgodilo življenje, kot rad reče Eki (Alilovski, op.p.). Ko nismo vedeli, ali bo band sploh še obstajal.

Če nam življenje ne bi prekrižalo načrtov, bi album izšel leta 2012. V vmesnem času smo odprli tudi svoj studio, tako da smo zdaj sami svoji gospodarji. Smo nazaj, močnejši kot kadarkoli prej!

ROCKER.SI: Ali se na EP-ju nahaja tudi kakšna skladba, ki je bila sprva namenjena zasedbi Mary Rose?

ŽANIL TATAJ – ŽAK: Ne.

ROCKER.SI: Pred kratkim si zbral spremljevalni band. Lahko kaj več o tem?

ŽANIL TATAJ – ŽAK: Drži, gre za mlade in preverjene glasbenike. Band sestavljajo: Danijel Jerčinović (kitara,back vokal), Nikola Janeš (kitara), Sven Marenković (bas kitara, back vokal) in Kristian Kirinčić (bobni, back vokal).

ROCKER.SI: Kakšen material boste izvajali?

ŽANIL TATAJ – ŽAK: Izvajane skladbe bodo pokrivale mojo celotno kariero. Divlje Jagode, Jersey, skladbe z EP-ja. Šlo bo za bogat repertoar.

ROCKER.SI: Kako je z nastopi?

ŽANIL TATAJ – ŽAK: Mislim, da bomo z nastopi začeli marca. Potrebno je urediti še nekaj malenkosti, a mislim, da je to to.

V mislih imam nekaj presenečenj, vendar več o tem, ko bo napočil primeren čas.

ROCKER.SI: Kje vse lahko prisluhnemo novim skladbam?

ŽANIL TATAJ – ŽAK: Na spletnih straneh, kot je YouTube, v fizični obliki (albumu lahko naročite pri meni ali TUKAJ) in na vseh digitalnih platformah.

ROCKER.SI: Katera je tvoja najljubša skladba?

ŽANIL TATAJ – ŽAK: Načeloma so mi najljubše vse, saj ne izdajam stvari, ki mi niso všeč (smeh). Po imensko bi morda izpostavil Na jastuku’.

ROCKER.SI: Vrniva se k Mary Rose. Kakšni so načrti za prihodnost?

ŽANIL TATAJ – ŽAK: Pred kratkim smo nastopili v Postojni. Leto 2020 bo posvečeno promociji albuma, ki je bil sprejet odlično. Tako s strani oboževalcev kot tudi kritikov in urednikov.

Band je nazaj, in prihodnost vsekakor obstaja! Slednje si zaradi očitnih razlogov sicer ne upam napovedovati (smeh). A mislim, da pred letom 2022 ne gre pričakovati novega albuma.

ROCKER.SI: Poleg vsega si znova aktiven tudi pri Divljih Jagodah. Kajti pred kratkim ste “preoblekli” skladbo ‘Sama si’, ki jo je izvorno pel Alen Islamović. Kako, da ste izbrali ravno to, saj si z zasedbo v 90-ih posnel albuma Magic Love (1993) in Sto vjekova (1997)? Kako napreduje novi album?

ŽANIL TATAJ – ŽAK: Z Jagodami (znova) sodelujem od leta 2018, ko so se začela praznovanja v čast 40-letnici bandovega obstoja.

Prihajajoči album bo v večini vseboval predelave starih skladb in bo po vsej verjetnosti izšel ta mesec. Sprva je bilo načrtovano, da bom odpel več skladb.

Pesmi izbira zgolj Lipovača. Kar se tiče singla, smo skladbo enkrat že priredili. Na plošči Sto vjekova (1997), kjer je dobila naslovLiving In My Dreams’. Nova verzija zveni fenomenalno, in zagotovo jo boste slišali tudi na mojih samostojnih nastopih.

ROCKER.SI: Verjetno nisi pravi naslov, a vseeno. Ali je res, da bomo lahko na prihajajoči plošči slišali tudi Alena Islamovića?

ŽANIL TATAJ – ŽAK: Vsekakor nisem pravi naslov. Kolikor vem, ga na prihajajoči plošči ne boste slišali. Mislim, da se sodelovanje med Jagodami in Alenom ne bo več zgodilo.

ROCKER.SI: Imaš še kakšno zaključno misel?

ŽANIL TATAJ – ŽAK: Imejte se radi, spoštujte se in bodite iskreni. V novem letu vam želim veliko kvalitetne glasbe.