ŽANIL TATAJ – ŽAK: ‘Pevec je tisti, ki definira’

FOTO: Zasedba Jersey leta 1986 (Srđan Vrančić, promo)
FOTO: Zasedba Jersey leta 1986 (Srđan Vrančić, promo)

Žanil Tataj – Žak je nedvomno eden izmed pomembnejših glasbenih obrazov, ki so tako ali drugače zaznamovali polpreteklo zgodovino regionalne hard in heavy scene. Zasedanje mesta za mikrofonom pri Mary Rose, petje pri Divljih Jagodah, sodelovanje s člani zasedb Helloween in Gamma Ray je le nekaj dosežkov, s katerimi se lahko pohvali naš tokratni gost. Drugi del intervjuja si lahko preberete TUKAJ.Tretji del.

ROCKER.SI: Pozdravljen. Začniva pri tvojem zadnjem singlu  ‘Prosule se divlje jagode’, ki si ga izdal pri založbi One Records. Gre pri tem za enkratni dogodek ali bo singlu sledil tudi album?

ŽANIL TATAJ – ŽAK: Živijo. O solo albumu za enkrat ne razmišljam, saj gre za veliko investicijo, v katero se (trenutno) ne nameravam podati. Tako zaradi financ kot tudi zaradi ostalih projektov, pri katerih sodelujem. Bom pa do konca leta posnel EP s petimi skladbami. Nov singel bi lahko izdal v roku meseca ali dveh.

Če pa se bo našel kdo, ki bo poskrbel za finančno plat in razumne pogoje sodelovanja, bi lahko prišlo tudi do albuma (smeh). Morda naslednje leto. Drugače pa gre za pesem, ki je nastala pred tremi leti, ko mi je prijatelj Ćićo [Ciccio (Ćićo) Fiume] poslal besedilo, okoli katerega naj bi nato ustvaril ostale komponente.

Ob prvem branju se mi besedilo ni zdelo pretirano dobro, a je avtor vztrajal, da je bistvo skladbe v njenem naslovu, da bi nas ljudje spraševali, ali se le-ta navezuje na bend, s katerim sem sodeloval v preteklosti.

V vmesnem času smo našli tudi sponzorja iz Bosne, ki je želel finančno podpreti celoten proces nastanka skladbe. Čeprav je bila slednja že takrat mišljena kot moško-ženski duet, smo šele zdaj našli adekvatno pevko.

Pred tremi leti so mi namreč priporočili narodno pevko, zaradi katere se mi je projekt zagabil. Posledično (in še zaradi nekaterih drugih stvari) sem skladbo pospravil v predal, kjer je ostala do lanskih priprav za objavo neizdanega istoimenskega Jersey albuma (TUKAJ si lahko preberete naše mnenje o albumu).

Med urejanjem omenjenih posnetkov sem namreč ugotovil, da imam na zalogi potencialni rock hit, za katerega sem potreboval pevko. Čeprav sem na Facebooku razpisal avdicijo, na katero se je prijavilo več kot sto kandidatov in kandidatk, sem se na koncu odločil za prijateljico Nikito. Gre za osebo z izjemnim talentom, ki lahko poje vse, kar ti pade na pamet (smeh).

ROCKER.SI: Da te vprašam še jaz (smeh).  Ima pesem kakšno vezo z bendom?

ŽANIL TATAJ – ŽAK: Namen skladbe je bil očitno dosežen, saj me to sprašujete vsi (smeh). Sploh sedaj, ko znova sodelujem z Jagodami. Tako koncertno kot studijsko, saj se bom pojavil tudi na prihajajočem albumu, ki bo izdan v čast 40-letnici. Na plošči bom odpel dve pesmi.

Drugače pa je odgovor jasen. Sploh, če prebereš besedilo. Skladba nima veze z bendom, saj govori o vrsti gozdnih sadežev in o ljubezni (smeh).

ROCKER.SI: Lansko leto si v sodelovanju z založbo One Records izdal album Jersey, ki je bil originalno posnet konec osemdesetih. Zakaj šele zdaj?

ŽANIL TATAJ – ŽAK: Ko je takratni Jugoton slišal naše delovne posnetke, nam je ponudil snemanje plošče.  Celoten projekt s snemanjem in produkcijo. Snemanje bi potekalo v studiu po naši izbiri. Sprva smo želeli snemati v zagrebškem studiu SIM, ki pa je bil zaseden eno leto vnaprej. Založba je zato malo pogledala na okoli in našla Boruta Činča, ki je bil takrat prost. Ker nam je ponudil paket z odlično ceno, smo se odločili zanj.

Ker založba ni bila zadovoljna s končnim produktom, je album ostal neizdan. Zadeva je obstala v slepi ulici do naše zmage na zaječarski Gitarijadi leta 1989, ko se je za nas začel zanimati beograjski PGP. Čeprav smo slednjim ponudili nastale posnetke, ki so bili praktično končani, je njihovo vodstvo vztrajalo pri vnovičnem snemanju.  Zaradi otročjega rivalstva, ki se je odvijalo med njimi in Jugotonom.

Ponudbo smo zavrnili, saj se nam je vse skupaj zdelo eno veliko zapravljanje časa. Poleg tega smo želeli preizkusiti srečo, saj smo bili v vzponu.

Naša zgodba se je zaključila z mojim prestopom v Divlje Jagode.

Do izdaje albuma je prišlo čisto nenačrtno. Kajti lani sem ugotovil, da je trideseta obletnica več kot primeren, hkrati pa tudi zadnji čas za objavo (smeh). Če bodo pogovori uspešni, bo album izšel tudi na vinilnem nosilcu zvoka.

ROCKER.SI: Ali nameravaš v sklopu praznovanj obuditi band?

ŽANIL TATAJ – ŽAK: Obuditev klasične postave ni mogoča, saj sva z bobnarjem edina, ki se še ukvarjava z glasbo.

Obstaja pa možnost, da bi znova nastopili v Zaječarju. Pod imenom Jersey, a z drugimi člani.

Pogovori so trenutno še v teku. Odgovori bi morali biti znani spomladi.

ROCKER.SI: Kje vse lahko naši bralci in bralke naročijo vaš album?

ŽANIL TATAJ – ŽAK: Pri meni osebno ali preko Facebooka. Lahko pa tudi direktno pri založbi.

ROCKER.SI:  Kot sva že omenila, si se v začetku devetdesetih let pridružil Divljim Jagodam, kjer si nadomestil Gibonnija. Lahko kaj več o tem?

ŽANIL TATAJ – ŽAK: Sodelovanje med Gibonnijem in Jagodami je bilo zelo kratko, saj je vse skupaj trajalo le kakšen mesec in pol. Izkazalo se je, da prvi nima primerne barve glasu, pa tudi angleščina mu ne leži preveč, saj nima dobre izgovarjave. Pri plošči, ki je kasneje dobila naslov Magic Love (1993), gre namreč za najbolj »zahodnjaški« album, kar jih je bend kadarkoli posnel.

Gibonni je takrat tudi že načrtoval solo kariero. Njegov prvi samostojni solo album je bil že skoraj končan. Gibonni je namreč že nekdaj sanjal o nastopih, kakršne izvaja danes. On in kvalitetna ekipa s katero lahko izvaja svoje pesmi.

Mi je pa čakanje na rezultate avdicije pobralo kar nekaj živcev, saj me band ni in ni poklical (smeh).

ROCKER.SI: Če sem razumel pravilno, ste ploščo sprva nameravali izdati kot album Divljih Jagod, nato pa je bila le-ta izdana kot Lipovačin samostojni album?

ŽANIL TATAJ – ŽAK: Drži. Stvari so se spremenile zaradi prekletih vojn na Balkanu in notranjih razprtij, ki so takrat pestile bend. Ker so Jagode takrat praktično razpadle, je Zele [Lipovača] med nastali material dodal nekaj instrumentalnih skladb in ‘Maida’, ki jo je posvetil svoji preminuli nečakinji, ter ga izdal kot solo album.

ROCKER.SI: Divlje Jagode si tako kot nekateri drugi člani večkrat zapustil, a sodelovanje ni nikoli povsem zamrlo. Zadnje se je začelo lani, v sklopu praznovanj bendove 40-letnice. Kje se skriva razlog za takšno početje?

ŽANIL TATAJ – ŽAK: Dobro vprašanje (smeh). V bendu smo se večkrat skregali, a nikoli do te mere, da se ne bi mogli več gledati v živo. Da bi se pobili takoj, ko bi se zagledali.

Jagode so bend, ki je zamenjal največ glasbenikov. Samo poglej našo stran na Wikipediji (smeh). Brez  Lipovače ne gre, vendar je pevec vedno tisti, ki definira posamezno obdobje bendove zgodovine.

ROCKER.SI: Kot enega izmed vrhuncev omenjenih praznovanj velja izpostaviti nastop v Sarajevu, ko ste nastopili z orkestrom tamkajšnjega RTV-ja.

ŽANIL TATAJ – ŽAK: Tisti, ki smo imeli namen, smo se vrnili. Sam sem komaj čakal na nastop, saj ima Sarajevo v mojem srcu prav posebno mesto. V njem sem pred vojno preživel tri čudovita leta.

Na koncertu sem seveda užival, a pri tem ni šlo le za nastop. Šlo je tudi za druženje, saj se z ostalimi (nekdanjimi) člani ne vidimo vsak dan. Lepo se je bilo družiti z ljudmi, s katerimi smo skupaj ustvarjali bendovo zgodovino.

ROCKER.SI: V delu je tudi nov album. Lahko kaj več o tem?

ŽANIL TATAJ – ŽAK: O albumu ne vem veliko, saj bo na njem pelo pet ali šest pevcev. Sam bom odpel dve pesmi.

Če vprašaš mene, bo slednji izšel konec leta. Kakšen bo, pa nimam pojma.  Pričakujem, da bo bolj energičen in manj mehak, kot njegov zadnji singel.