ŽANIL TATAJ – ŽAK: ‘Neke stvari ostajajo del preteklosti.’

Žanil Tataj - Žak (FOTO: Samo Urbančič (Black Diamond); Žanil Tataj, FB profil), promo.
Žanil Tataj - Žak (FOTO: Samo Urbančič (Black Diamond); Žanil Tataj, FB profil), promo.

Objavljamo drugi del intervjuja s človekom tisočerih glasbenih obrazov. Prvi del lahko preberete TUKAJ. Tretji del.

ROCKER.SI: Leta 1994 si sodeloval tudi pri projektu Gunhead, kjer si združil moči s člani skupin Helloween in Gamma Ray ter Zoranom Šerbedžijo. Kako je prišlo do tega? Se obeta kakšno nadaljevanje projekta?

ŽANIL TATAJ – ŽAK:  Sodelovanje se je začelo, ko je Uwe Wessel (Gamma Ray) stopil v stik z Zoranom [Šerbedžijo]. Zaradi medsebojnega druženja glasbenikov in izmenjave informacij je prišlo do seznanitve s preostankom ekipe Helloween in Gamma Ray (brez Hansena). Stvari so stekle zelo hitro, saj je bil naš takratni manager Anglež. Naša zgodba (begunci, ki so bili hkrati tudi vrhunski glasbeniki, iz Jugoslavije, kjer se je odvijala vojna) se jim je zdela kot nekakšen film.

Med druženji, ki so kmalu postala tudi poslovna, smo prišli do ideje o Gunhead. Zaradi poslovnih obveznosti članov Helloween in Gamma Ray je bil projekt najprej začasno ustavljen, nato pa sem se tudi sam vrnil v Jagode, ki so imele takrat bazo v Stuttgartu. Skupaj smo posneli dva delovna posnetka, v načrtu pa je bil tudi album.

Mislim, da o obnovitvi projekta absolutno ne moremo govoriti. Vam pa z Zoranom pripravljava presenečenje, saj tudi on dela na solo materialu. Neke stvari ostajajo del preteklosti, na katero sem ponosen, druge pa se nadaljujejo.

ROCKER.SI: Z Zoranom Šerbedžijo sta skupaj sodelovala tudi pri projektu Madcap Laf’. Lahko kaj več o tem?

ŽANIL TATAJ – ŽAK: Gre za bend, ki smo ga ustanovili v času bivanja v Nemčiji. Sočasno s projektom Gunhead. V delovnih različicah smo imeli dovolj materiala za cel album, ki pa ga nismo nikoli izdali. Izdaja albumov v tistih časih ni bila lahka, saj zaradi vojn na Balkanu marsikatere založbe niso verjele našim zgodbam.

Drugače pa smo bili  v bendu jaz (glas in kitara), Zoran (kitara), naš nemški prijatelj Buddy Zanetti (bobni) in Inko Brus (bas kitara), ki je takrat deloval tudi pri Mary Rose in Šank Rock. Skupaj smo odigrali nekaj odličnih koncertov, ki pa niso bili ravno najboljše plačani (smeh). Zaradi omenjenih razlogov je projekt tudi zastal.

ROCKER.SI: Pri omenjanju projektov, pri katerih si sodeloval, vsekakor ne smeva pozabiti na bend Turbo, s katerim si posnel plošči The Power Of Metal (1995) ter A Glimpse Of Home (1997). Kako je prišlo do sodelovanja? Se nameravate z bendom v kratkem vrniti na odre?

ŽANIL TATAJ – ŽAK: Do sodelovanja je prišlo zaradi pokojnega Dragana Dončiča – Fuja, ki me je povabil k snemanju plošče The Power Of Metal (1995). Album je bil takrat že skoraj končan, saj so zanj potrebovali le še vokale.

Vsi moji vložki so bili posneti v enem popoldnevu. Šlo je za najhitrejše snemanje, pri katerem sem sodeloval (smeh).

Po dveh letih smo se odločili, da bomo posneli še en album. Sam sem imel pripravljenih pet pesmi, pet pa sta jih prispevala še Jure Nemec in Sandi Černoša.

Kar se tiče obuditve benda, mislim, da se to ne bo zgodilo.

ROCKER.SI: Ustaviva se še pri zasedbi Mary Rose. Kdaj lahko pričakujemo nov album?

ŽANIL TATAJ – ŽAK: Tako je. V delu je naš tretji oziroma četrti album. Odvisno od štetja (smeh). Izgubljeni album imamo, saj smo našli posnetke, ki jih je potrebno le še urediti za izdajo.

Zaradi smrti, zdravstvenih težav in še nekaterih drugih stvari je bil bend na dolgem odmoru. A sedaj smo nazaj.

Kmalu bo izšel nov singel, naslovljen ‘Vizija’. Slednjemu bo sledil še eden, potem pa koncertiranje. Zelo verjetno bomo z zadnjim začeli aprila oziroma maja.

ROCKER.SI: Kaj lahko pričakujemo prej, omenjeni album ali izgubljenega?

ŽANIL TATAJ – ŽAK: Vsekakor novega, saj je že končan. Album zveni odlično, kajti za produkcijo smo poskrbeli sami.  Vse je bilo narejeno v matičnem studiu Rocks Off, kjer lahko snemajo tudi drugi.

Izgubljeni album bo vsekakor izšel, vendar še ne vemo v kakšni obliki. Samostojno ali kot dodatek h kakšni drugi izdaji. Letos praznujemo svojo 30-letnico, ki vsekakor ne bo ostala spregledana.

ROCKER.SI: Ali se nam obeta tudi kakšen ponatis vašega prvenca?

ŽANIL TATAJ – ŽAK: Mislim, da ne. Ponatis je sicer bil v načrtu, vendar so nam prej omenjene težave preprečile realizacijo.