ŽANIL TATAJ – ŽAK: ‘Sem glasbenik.’

FOTO: Miro Balov, promo
FOTO: Miro Balov, promo

Objavljamo tretji del obširnega intervjuja. Prvi del je na voljo TUKAJ, drugi TUKAJ.

ROCKER.SI: Poleg Mary Rose si aktiven tudi pri zasedbi Black Diamond, s katerimi ste leta 2013 izdali album Last Man Standing. Se nam obeta tudi kakšno nadaljevanje?

ŽANIL TATAJ – ŽAK:  Trenutno snemamo nov album. Posneli smo več kot 80 odstotkov materiala, manjkata nam še dve ali tri pesmi.

Bendu se dogajajo podobne stvari kot Mary Rose. Poškodbe, saj je naš prijatelj in bobnar Marko Soršak – Soki do nadaljnjega na bolniški. Čeprav je moral začasno prekiniti svoje aktivnosti, bend nadaljuje s pripravo albuma.

ROCKER.SI: Kje vse lahko naši bralci sledijo bendu?

ŽANIL TATAJ – ŽAK:  Preko Facebooka ali naše spletne strani.

ROCKER.SI: Kot sva že navedla tekom intervjuja, si sodeloval z lepim številom slovenskih bendov, v katerih si prepeval tako v slovenskem kot tudi v angleškem jeziku. Ti je prvo, glede na to da sam prihajaš z Reke, kdaj povzročalo težave?

ŽANIL TATAJ – ŽAK:  Kar se tiče petja v drugih jezikih (razen nemškega), nimam težav. Kajti sam imam dobro uho, zaradi katerega se lahko brez težav prilagajam jeziku, v katerem pojem. Slovenščina mi ne predstavlja težav, saj sem študiral na glasbeni akademiji v Ljubljani. Slovenski jezik mi je postal druga materinščina (smeh).

Mnogi glasbeni kolegi so mi tudi že večkrat dejali, da sem jim bolj razumljiv, če pojem v slovenščini. Angleščina pa je že tako jezik, ki je najbolj primeren za rock in sorodne žanre. Sploh če pravilno izgovarjaš besede (smeh).

Poleg tega sem deloval tudi v Eros Ramazzotti cover bandu, kjer sem igral kitaro in pel spremljevalne vokale. Tokrat v Italijanščini. Kot lahko vidiš, mi jeziki res ne delajo težav (smeh).

ROCKER.SI: Poleg slovenskega in mednarodnega trga si bil in ostajaš dejaven tudi na domačem. Sodelovanje z Let 3, projekt Riječka Fiharmonija i Riječki rokeri, Aqua in Norne je le nekaj imen, s katerimi se lahko pohvališ. Predvidevam, da bi težko izbral najljubšega oziroma tistega, ki te je najbolj zaznamoval?

ŽANIL TATAJ – ŽAK:  Da, gre za težko izbiro. Kajti kot glasbenik rad delujem v vseh žanrih, ki premorejo kvaliteto. Nisem vezan samo na rock in sorodne žanre, saj mislim, da se mora dober glasbenik znajti tudi v ostalih žanrih. Konec koncev sem izdal tudi album avtorskih božičnih pesmi, katere so bile posnete v klasičnem slogu, se pravi  z orkestrom.

V zasedbi Norne sem igral bas, in pri tem zelo užival. Šlo je za jazzy lounge projekt, v sklopu katerega sem se naučil veliko novih stvari.

Samega sebe dojemam kot multiinstrumentalista, ki igra in izvaja, kar mu paše. Zelo sem alergičen, ko me ljudje skušajo popredalčkati, da sem to ali ono. Sem glasbenik (smeh).

ROCKER.SI: Imaš še kakšno zaključno misel? Kaj bi zaželel našim bralkam in bralcem?

ŽANIL TATAJ – ŽAK: Zaželel bi jim veliko dobre glasbe, pa naj si bo to rock ali kaj drugega. Pomembno je, da je dobra.  In veliko zdravja, saj brez njega ne gre. Samo poglejte nas (smeh)!