ŽANIL TATAJ – ŽAK: ‘Ohranite zdravo pamet’

Žanil Tataj - Žak
Foto: Neon, promo

Neutrudljivi Žanil Tataj – Žak je eden izmed pomembnejših glasbenih obrazov, ki so tako ali drugače zaznamovali polpreteklo zgodovino regionalne hard in heavy scene. Zasedanje mesta za mikrofonom pri Mary Rose, petje pri Divljih Jagodah, sodelovanje s člani zasedb Helloween in Gamma Ray je le nekaj dosežkov, s katerimi se lahko pohvali glasbenik.

Navkljub odsotnosti koncertov Žak ne miruje, saj ima, kot mi je zaupal med intervjujem, v ognju kar nekaj želez.

ROCKER.SI: Pozdravljen. Kako si? Kaj počneš med temi nenavadnimi časi?

ŽANIL TATAJ – ŽAK: Pozdravljen tudi ti. Res je, gre za nenavadne čase, ki trajajo že več kot leto dni. O vsem skupaj raje ne bom izgubljal besed, saj nočem, da bi se pogovor zapeljal v kakšno čudno smer (smeh).

Drugače pa lahko rečem, da mi je nastali odmor prišel prav, saj sodelujem pri številnih projektih. Svetovnih, domačih, ni da ni. Poleg tega je tukaj tudi posel, Yamaha Music School ne počiva.

ROCKER.SI: Kot lahko opazimo na tvojem Facebook profilu, si navkljub manku koncertu zelo aktiven. Zdi se, da se podajaš v svet akustične glasbe? Kaj vse nam pripravljaš?

ŽANIL TATAJ – ŽAK: Koncertov ne bo še nekaj časa. To je jasno. Nihče ima dobrih novic, tako doma kot po svetu. Kot sem omenil, projektov je kar nekaj. Posnel sem tri akustične verzije skladb z Da Capo (2019). V samo akustiko pa se ne mislim podajati. Šlo je za enkraten projekt, ki sva ga v enem popoldnevu posnela s kitaristom. S kolegi iz Kanade pripravljam angleški projekt, ki se imenuje Blindspot, in še marsikaj zanimivega. V kratkem boste spoznali tudi čudovit projekt Alen Šenkovski. Težki rock, kot se spodobi. Na kratko, ne bo nam dolgčas (smeh)!

ROCKER.SI: Mary Rose?

ŽANIL TATAJ – ŽAK: Kar se tiče novega materiala, nič novega. Ko je bila možnost, smo delali na novih skladbah, vendar sam že več, kot leto dni nisem vstopil v Slovenijo. Pred kratkim smo dobili obvestilo, da se bo prostor, kjer imamo studio, preuredil, tako da se moramo preseliti. Več kot to, ti ne znam povedati. Situacija ni enostavna. V delu je tudi miks našega drugega, neizdanega studijskega albuma, ki pa ne vem, kdaj bo izšel. Stay tuned (smeh).

ROCKER.SI: Pred časom je izšla prva avtorizirana knjiga o Divljih Jagodah. Kako si zadovoljen s končno verzijo knjige? Meni se je zdela odlična, sploh zaradi kompleksnosti bandove zgodovine.

ŽANIL TATAJ – ŽAK: Knjigo sem kupil, saj sem želel podpreti projekt. Kaj veliko ti o projektu ne znam povedati, saj pri njem sodeloval kot gost. Ko sem prebral knjigo, sem poleg stvari, ki sem jih že poznal, izvedel tudi marsikaj novega. Gre za eno boljših biografij, ki sem jih prebral v zadnjih desetletjih. Stjepan Juras je v sodelovanju z vsemi, ki smo želeli sodelovati pri projektu, opravil odlično delo.

ROCKER.SI: Ali se obeta kakšna koncertna promocija knjige? Kaj spletnega?

ŽANIL TATAJ – ŽAK: Nimam pojma. To ve samo Zele [Lipovača].

ROCKER.SI: Lani je izšel album Jukebox (2020), promocijo katerega vam je preprečila svetovna pandemija. Ali je kaj novega na tem področju?

ŽANIL TATAJ – ŽAK: Tudi tukaj ti težko povem kaj konkretnega, saj sem bil le gost.

ROCKER.SI: V knjigi je bilo kar nekaj govora tudi o vrnitvi trojice Islamović, Budimlić, Čehić. Nam lahko razkriješ kakšne “notranje” informacije?  

ŽANIL TATAJ – ŽAK: Enako odgovor (smeh) Vse zgodbe o povratku trojice … nimam pojma. Tovrstne zgodbe poslušam že zadnjih 35 let. Dvomim, da se bo kdaj karkoli zgodilo. Preteklosti se ne da spremeniti, pomembni sta sedanjost in prihodnost.

ROCKER.SI: Imaš še kakšno zaključno misel?

ŽANIL TATAJ – ŽAK: I don’t know. Glede na čase, v katerih živimo, ko situacija ni niti črna niti bela, težko rečem kaj konkretnega. Bomo videli, katera barva bo prevladala, če sem lahko malo metaforičen. “Stara” resničnost se ne bo nikoli več vrnila.

Imejmo se radi, pazimo drug na drugega in ostanimo normalni. Ostanimo zdrave pameti, kar je glavni recept za sedanjost in prihodnost.