Za poslušanje – 10 glasbenih albumov po izboru: Rok Avbar

Rok Avbar - Kino Šiška (Foto: Almedina Meštrovac)

Rok Avbar je vodja za stike z javnostjo v Centru urbane kulture Kino Šiška.

V intervjuju za Radio Prvi (poslušaj TUKAJ) je spregovoril o tem, kako je že kot srednješolec rad in uspešno debatiral v debatnem klubu gimnazije Novo mesto. Najbrž je tudi to vplivalo na dejstvo, da še danes rad komunicira. Domače mu je polje kulture, rad ima gledališče in glasbo. Do delovanja na teh področjih sta ga pripeljala ljubezen do umetnosti in malo tudi splet naključij.

Po izobrazbi je diplomirani sociolog in zgodovinar.  Skupaj z ekipo v javnem zavodu Kino Šiška se pri svojem delu srečuje s številnimi omejitvami in izzivi, ki jih prinaša negotova sedanjost. Človek, ki veliko ve o tem, kaj in kako sporočati drugim.

V Kinu Šiška redno nastopajo svetovno znani izvajalci indie rocka, hip hopa, metala, elektronske glasbe, sodobnega jazza in drugih urbanih glasbenih zvrsti. Kot eno najboljših in najsodobneje opremljenih koncertnih in odrskih prizorišč v mestu Kino Šiška gosti priznane festivale, kakršen je denimo Druga godba, pa tudi predstave sodobnih uprizoritvenih umetnosti. Vsak dan obratuje dnevno nočna kavarna. Občasno so v avli na sporedu glasbeni in klubski večeri z DJ-ji.

Zavod se definira kot središče sodobne in urbane ustvarjalnosti v Ljubljani ter v širšem slovenskem prostoru. Je prvi in edini projekt svoje vrste v regiji, namenjen koncertnim, gledališkim, plesnim in eksperimentalnim dogodkom, skrbel pa bo tudi za produkcijske pogoje. S svojim programom Kino Šiška predstavlja in združuje urbanost, multikulturnost, politično neobremenjenost, tehnološko naprednost in vzpodbuja inovativnost, kreativnost ter mednarodna povezovanja.

10 GLASBENIH ALBUMOV ZA POSLUŠANJE

Nirvana – Bleach (1989)
Fugees – The Score (1996)
Anouk – Together Alone (1997)
Lauryn Hill – The Miseducation of Lauryn Hill (1998)
Različni izvajalci – Antologija novomeškega rocka in popa 1977-1997 (2000)
Arctic Monkeys – Favourite Worst Nightmare (2007)
N’toko – Parada ljubezni (2010)
Foals – Total Life Forever (2010)
Bon Iver – 22, A Million (2016)
Taylor Swift – Folklore & Evermore (2020)