Za poslušanje – 10 glasbenih albumov po izboru: Igor Dernovšek

Niet 25-09-2021 TrainStation SubArt (Foto Matic Kutin)

Igor Dernovšek je priznani kitarist in avtor glasbe pri od decembra 2019 ponovno aktivni kultni zasedbi Niet. Obenem pa je tudi dolgoletni novinar in leta 2020 imenovani predsednik Sindikata novinarjev Slovenije (februarja letos je s položaja predčasno odstopil).

Z Nieti so trenutno na vrhuncu svojih moči in nadaljuje koncertno turnejo tam, kjer so končali lansko leto, preden je v veljavo stopila karantena (januarja 2020 so razprodali kranjski KluBar)

Skupino Niet so konec leta 1983 ustanovili tedaj 17-letna Igor Dernovšek na kitari in Aleš Češnovar na basu ter 16-letni pevec Primož Habič. Nieti so se hitro uveljavili kot ena najboljših zasedb takrat zelo močne ljubljanske hard-core punk scene in aprila 1984 posneli svoj prvi večji hit ‘Depresijo’, že z naslednjimi vse bolj melodičnimi skladbami (Ritem človeštva, Perspektive…) pa najavili drugačno pot od ostalih hard core bendov. Po zmagovitem nastopu na največjem slovenskem rock festivalu mladih skupin Novi Rock, so septembra 1984 v zgolj 200 izvodih izdali svojo zdaj legendarno kaseto Srečna mladina. Konec tega leta so posneli skladbo ‘Lep dan za smrt’, njihovo največjo uspešnico in eno najbolj prepoznavnih skladb slovenskega rocka v zgodovini. Naslednje leto so se Nieti kot ena izmed petih najboljših novih skupin v Jugoslaviji uvrstili v finale takratnega največjega tovrstnega festivala – Yurm v Zagrebu, koncertirali po celotni nekdanji skupni domovini, imeli krajšo francosko turnejo, dvakrat nastopili v Parizu, posneli še nekaj uspešnic, med drugim Vijolice in Februar, potem pa v marcu 1986 prisilno prenehali z delovanjem.

Sledile so mnoge obuditve benda (delovali so še 1993-1994 in 2008-2017) ter tudi mnoge žalostne zgodbe, ki so jih morali pretrpeti, a so vedno prišli na drugi strani ven še močnejši. V obdobju 2008-2017 se je bend zbral v stari postavi – Igor Dernovšek (kitara), Aleš Češnovar (bas), Tomaž Bergant (bobni) in Robert Likar (druga kitara). Namesto legendarnega Primoža Habiča so za mikrofon postavili Boruta Marolta, nekdanjega pevca benda Prisluhnimo tišini. Leta 2019, ko so najavili povratek na odre, je na bas kitari v bend prišel Janez Brezigar. Več podrobnosti o delovanju zasedbe najdete TUKAJ.

Za nedavni intervju, opravljen pred Niet koncertom v Kranju (TrainStation Subart), kliknite TUKAJ. Čez slab mesec dni, 19. novembra, bodo nastopili v Ljubljani (Orto Bar). Dogodek najdete TUKAJ.

10 GLASBENIH ALBUMOV ZA POSLUŠANJE