NIET: ‘Mi smo še iz časov, ko smo si posojali inštrumente’

Niet - TrainStation SubArt 25.9.2021 (Foto: Neža Dolmovič)

Nieti so tisto, kar potrebujemo v teh težkih časih.

Bend z velikimi jajci, ki se skozi leta ni prodal. Niti predal. Ravno, ko so bili sredi povratka, so lansko leto doživeli nov udarec. Tudi letošnjega septembra jim je odpadlo kar nekaj koncertov, ampak dogodek v Kranju se je na srečo zagrete publike zgodil. Prizorišče je bilo polno, ljudje pa so rajali pozno v noč.

Člani zasedbe prisegajo na “old school”, kar so potrdili tudi v našem intervjuju pred koncertom. Držijo se enih in istih inštrumentov – nekateri imajo kitare še iz časa, preden sem se  rodil! Inštrumenti pa niso edina stalnica pri Nieti, tukaj je še njihova glasba, ki je mogočno prisotna na slovenski glasbeni sceni že desetletja. Kot pravijo, inštrumenti ne naredijo glasbe, ampak tisti, ki na njih igrajo.

Zasedba:
Igor Dernovšek (kitara)
Janez Brezigar (bas)
Tomaž Bergant (bobni)
Robert Likar (kitara)
Borut Marolt (vokal)


ROCKER.SI: Nazadnje, ko smo se pogovarjali, je bilo decembra 2019, prav tako v Kranju, ampak malo stran od tu v KluBaru. Takrat ste bili ravno sredi ponovne vrnitev, imeli ste nekaj razprodanih koncertov, potem pa je padla bomba. Kaj ste počeli v tem času?

IGOR DERNOVŠEK: Grozno, kar je sledilo. Ravno smo se ponovno zbrali, po treh letih smo imeli kar koncerte, načrte za naslednje dve leti, potem pa je udaril COVID-19 in vsega je bilo konec. Po osmih koncertih v dveh mesecih se je svet ustavil. Niti videli se nismo po tistem.

BORUT MAROLT: Na srečo smo vsi zaposleni. Nekaterim ni ostalo drugega, kot da so se zaprli v studio. Mi smo delali in čakali, da mine.

IGOR DERNOVŠEK: Ko so zaprli občine, se nismo družili. Živimo ravno v tistih krajih, kjer prehod ni bil dovoljen. Najbolj nas je presenetilo, da nismo čutili nobene ustvarjalnosti. Imeli smo čas in lahko bi delali, a je bila situacija pretežka. Razpoloženje ni spodbujalo kreativnosti. To sem opazil tudi pri drugih zasedbah, večina je bila apatična. Vsi smo razočarani čakali, kdaj bo konec tega sranja in ga kar ni bilo.

ROCKER.SI: Imate sporočilo za tiste, ki se ukvarjajo z ukrepi glede koncertnih dogodkov?

(vsi smeh)

BORUT MAROLT: Koncerti naj bodo.

JANEZ BREZIGAR: Predvsem sočustvujemo z drugimi.

IGOR DERNOVŠEK: Vlada je, tako kot pri marsikateri drugi stvari, ravnala narobe. Pozabili so na glasbenike in glasbeno industrijo. Šele kasneje smo bili vključeni v pakete državne pomoči, a v primerjavi z ostalimi poklicnimi skupinami je bila glasba, umetnost na splošno, močno zapostavljena. Lep prikaz, kakšnega ministra za kulturo imamo in kakšno kulturo si ta vlada predstavlja.

BORUT MAROLT: Še najslabše so jo odnesli tisti, ki delajo okoli glasbenikov. Roadiji, tonski tehniki, lučkarji, postavljalci odrov, organizatorji … oni so ostali brez vsega.

ROCKER.SI: Nekateri svetovno znani glasbeniki so se protestno odločili, da ne bodo nastopali, dokler so v veljavi takšni ukrepi. Tudi v Sloveniji smo imeli nekaj primerov. Kaj mislite o tem?

BORUT MAROLT: Če poznaš vsaj nekoga, ki je zbolel ter imel resne težave, potem se brez težav strinjaš z ukrepi. Jaz nimam težav s tem. Da se človek obnaša odgovorno, se mi zdi nekaj povsem normalnega. Če kdo misli, da mora zaradi tega odpovedati koncert, ga lahko. Mi ga ne bomo.

IGOR DERNOVŠEK: Ljudje so si po enem letu in pol totalnega mrtvila, strahu, paranoje, dezinformacij in agresije zaslužili, da se zberejo in poslušajo glasbo. Tudi če na tak način.

Niet_intervju_TrainStation SubArt 25-09-2021 (Foto: Matic Stojkovič)

ROCKER.SI: Med pandemijo si je bobnar, ki ga trenutno ni z nami, kupil nove bobne. Ste tudi sami eni tistih, ki nenehno kupujejo novo glasbeno opremo? Pogosto zahajate v glasbene trgovine?

IGOR DERNOVŠEK: Dvomim, da smo eni izmed tistih z več inštrumenti.

JANEZ BREZIGAR: Mislim, da je (Matej, op.a.) Likar takšen.

BORUT MAROLT: Edino Likar ima mogoče več kitar, drugi pa ne.

ROBERT LIKAR: Glede na to, da na vsake toliko v studiu posnamem tudi kaj drugega, imam več kitar. Še najbolj pri srcu mi je moja Gibson kitara. Dobro je imeti različne ojačevalce za različne zvoke. Teh imam veliko. Pri Nietih je zvok zapečaten, tako da si tukaj ne dovolim pretiranih eksperimentov.

IGOR DERNOVŠEK: Uporabljam eno in isto kitaro že od leta 1988. Tam nekje. In ojačevalec prav tako. Kopijo Gibson kitare – Hondo.

ROCKER.SI: Kaj je tako dobrega na njej?

IGOR DERNOVŠEK: Nič posebnega, v resnici. Človek, od katerega sem jo kupil , že takrat rabljeno, jo je prej malce sfriziral, tako da ima še več distorzije. Takrat mi je bila všeč in še vedno jo imam. Ojačevalec pa je Marshall, prav tako iz 80. let prejšnjega stoletja.

ROBERT LIKAR: Saj je res iz 80-tih, tudi jaz imam ta ojačevalec.

IGOR DERNOVŠEK: Vse je bilo kupljeno rabljeno.

ROCKER.SI: Vaša najljubša glasbena trgovina?

JANEZ BREZIGAR: Music Max in Hartman.

BORUT MAROLT: Stojalo za mikrofon sem kupil prav v Hartmanu. Želel sem si, da je kromiran, klasičnega stojala namreč sploh ne dobiš več. Takšnega na utež.

ROBERT LIKAR: Kar se inštrumentov tiče, ima še največjo izbiro trgovina Music Max.

IGOR DERNOVŠEK: Likar ali Janez gresta ponavadi v trgovino in kupita strune za vse, potem pa vsak navrže deset evrov (smeh).

ROBERT LIKAR: Lahko bi mi dali popust! Tam sem stalna stranka, ravno zdaj sem kupil nove strune.

BORUT MAROLT: Imaš kartico zvestobe?

ROBERT LIKAR: Me že poznajo tam (smeh).

IGOR DERNOVŠEK: Vedno sem zagovarjal, da inštrumenti ne naredijo glasbe. Glasbo naredi vsebina. Tudi če bi igrali na slabe inštrumente, bi se slišalo podobno.

ROCKER.SI: So včasih delali boljše kitare?

IGOR DERNOVŠEK: Kaj pa vem, verjetno so zdaj boljše.

ROBERT LIKAR: Jaz prisegam na old school varianto. Moja dva najboljša ojačevalca sta iz 80. let. Eden je takšen, kot ga ima Igor, letnik 1984, in Fender Bassman, ki ima odličen zvok za ta žanr glasbe.

Niet_intervju_TrainStation SubArt 25-09-2021 (Foto: Matic Stojkovič)

ROCKER.SI: Poleti ste igrali na Castle festivalu. Lahko na kratko spregovorite o tem, kako zelo pomembno je, da takšni festivali preživijo? Vsi vemo, kaj za tak festival pomeni slaba letina ali nesreča z vremenom, kaj šele dodatni ukrepi.

IGOR DERNOVŠEK: Ta je bil tudi edini koncert, žal so vsi ostali, načrtovani za september, odpadli.

BORUT MAROLT: Morali bi igrati vsak vikend v septembru. Absolutno pomembno je, da tak festival preživi, sploh pa letos. Z vidika bendov, predvsem mlajših, ki dobijo priložnost igrati pred velikim občinstvom. In pa z vidika publike. Videlo se je, koliko veselja je v zraku.

IGOR DERNOVŠEK: Ljudje so pogrešali koncerte.

BORUT MAROLT: Igrali smo prvi dan in videl sem, kako so mladi štiri ure čakali na vročini, da so lahko prišli noter. Nobenih problemov ni bilo.

IGOR DERNOVŠEK: No, nekaj težav je bilo. Trajalo je dolgo časa, da so prišli noter. Zaradi pregledovanja PCT ukrepov. Organizatorji so dobili kar nekaj sivih las, pa tudi ljudem verjetno ni bilo všeč.

BORUT MAROLT: Ampak mularija je uživala. Res so bili potrpežljivi.

ROBERT LIKAR: Dogodek se je zgodil in čeprav smo igrali v četrtek, je bil obisk fantastičen.

ROCKER.SI: Nazadnje ste rekli, da nimate namena snemati novega materiala. Se je to spremenilo?

IGOR DERNOVŠEK: Ravno zadnjič smo se pogovarjali, da bi mogoče res posneli kaj novega. Velika možnost je, da bo ponovno vse zaprto. Moramo ostati v formi do pomladi. Morda pa res v naslednjih tednih obiščemo studio in posnamemo nekaj zadev, ki jih že imamo, ampak niso bile nikoli dokončane. Nekaj skladb, ki jih omenjam, bi znalo biti zanimivih, saj smo jih naredili še, ko smo bili mlajši.

ROCKER.SI: So bile že kdaj uradno izdane?

IGOR DERNOVŠEK: Igramo se z idejo, da bi predelali tri skladbe, posnete v angleščini. Prevedli bi jih v slovenski jezik. Konec koncev bi bila to nova glasba, ker ko nekaj spreminjaš, nastane nekaj novega.

ROCKER.SI: Kakšno je vaše mnenje o slovenski glasbeni sceni? So še zasedbe, ki vas pritegnejo?

ROBERT LIKAR: Veliko je dobrih mladih bendov.

JANEZ BREZIGAR: Meni so zelo dobri Alo!stari.

BORUT MAROLT: Več let nazaj smo na kranjskem Bazenu igrali z Lumberjack. Takrat so bili še čisto mladi, zdaj pa jih pogosto slišim na radiu. Rad vidim, da bendu uspe in ne ostane v ozadju. Veliko dobrih zasedb imamo. Predvsem so mi všeč alternativci Sickbreed iz Ljubljane. Super bend.

JANEZ BREZIGAR: Lim Smrad in Žila.

BORUT MAROLT: Nova zasedba, ampak stari rokerji.

ROCKER.SI: Sodelujete z določeno zasedbo, si morda delite prostor za vaje?

BORUT MAROLT: Pri Janezu doma v garaži vadimo.

Niet, TrainStation 25-09-2021 (Foto: Matic Stojkovič)

ROCKER.SI: Pravi garažni bend, torej.

BORUT MAROLT: Čisto (smeh).

ROBERT LIKAR: Dobesedno (smeh).

IGOR DERNOVŠEK: Poleti je tako vroče, da moramo po petnajstih minutah na zrak. Pozimi nevzdržno zebe (smeh).

BORUT MAROLT: Nam pa vsaj ni treba vsakič posebej pripravljati opreme. Včasih smo si delili prostor za vaje in smo izgubili veliko časa s tem, da smo vse pripravili.

JANEZ BREZIGAR: Morali smo najti vso opremo (smeh). Veliko smo si izposojali drug od drugega.

ROCKER.SI: Posodite inštrumente drugemu bendu?

JANEZ BREZIGAR: Ravno pred kratkim me je zasedba, ki je šla v studio, prosila za ojačevalec.

ROBERT LIKAR: Janezu sem za koncert posodil svojo bas kitaro (smeh).

IGOR DERNOVŠEK: Mi smo še iz časov, ko smo si posojali inštrumente.

ROCKER.SI: Pohvalno, da ste ohranili integriteto. Je prišel kdaj trenutek, ko ste bili pred preizkušnjo? Ste dobili morda ponudbe, da bi vašo glasbo uporabili – denimo v reklamah – za namene, ki so skregani z vašo sporočilnostjo?

BORUT MAROLT: Ja, no, veš koliko je bilo tega! Dobili smo celo ponudbo politične stranke. Pet tisoč evrov za tri komade, a smo jih zavrnili.

IGOR DERNOVŠEK: Aja?

BORUT MAROLT: Ja, pa ne vem točno, katera je bila. Mene so dvakrat povabili v šov Znan obraz ima svoj glas. Bilo je kar nekaj takih primerov.

ROBERT LIKAR: Odklonili smo tudi kakšen koncert. Na primer v Anhovem.

BORUT MAROLT: Tisti koncert smo odklonili, ker so zahtevali, da podpišemo izjavo, da na odru ne omenjamo ničesar o azbestozi in zdravstvenih razmerah. Šlo je za vsakoletni koncert Nočna izmena.

ROBERT LIKAR: Od takrat ga ni več (smeh).

BORUT MAROLT: Po tistem, ko smo odklonili, teh koncertov ni več.

JANEZ BREZIGAR: To je bilo še po Tedniku, Igor je takrat govoril pri poročilih.

BORUT MAROLT: To so bili veliki koncerti. Uničili smo festival (smeh).

IGOR DERNOVŠEK: Nikoli nismo imeli političnih ali gospodarskih interesov. Če smo jih začutili, smo koncert odpovedali.

JANEZ BREZIGAR: Rade volje pa smo dovolili uporabo naše glasbe v filmih. Brezplačno in odprtih rok. Film z naslovom Distorzija vsebuje vsaj tri skladbe Nietov.

Niet_intervju_TrainStation SubArt 25-09-2021 (Foto: Matic Stojkovič)

ROCKER.SI: Borut, zakaj pa ne bi nastopil v oddaji Znan obraz ima svoj glas?

(tišina)

ROBERT LIKAR: Ni on pussy (smeh).

BORUT MAROLT: Je to šov, kjer se oblečejo v maškare in pojejo? Ah! (smeh).

(vsi smeh)

BORUT MAROLT: Kaj naj tam delam (smeh)?!

ROBERT LIKAR: Saj so dobri vokalisti in vokalistke, ampak ni iz našega štosa (smeh).

BORUT MAROLT: To ni naš štos (smeh).

ROCKER.SI: Res me veseli, da smo se zbrali tukaj nocoj za koncert Nietov. Slovenska glasbena scena potrebuje zasedbe, kot je vaša. Želim vam vse dobro in upam, da čim prej slišimo tudi nove melodije! Hvala za intervju.

Foto: Aleš Žnidaršič