TONE KREGAR – TONČ (Mi2): ‘Pesmi me poiščejo same’

Tone Kregar, Mi2 (FOTO: Mateja Gašperin)

Domači rockerji Mi2 so v svet poslali novo skladbo. Pesem ‘Adam in Eva’, ki je prekinila bendov studijski post in ki nadaljuje s stopnjevanjem napetosti pred izidom novega albuma.

V sklopu promocije aktualnega izdelka si je njegov (delni) avtor Tone Kregar – Tonč vzel čas tudi za naš portal in razkril nekaj zanimivosti, povezanih z aktualnim singlom.

ROCKER.SI: Pred nekaj dnevi ste objavili novo skladbo ‘Adam in Eva’, ki je nasledila ‘Proklete vijolice’ in ‘Lanski sneg’, s katerima ste začeli najavljati naslednika albuma Čista jeba (2014). Po nekaj poslušanjih se zdi, da ste skušali ustvariti nekakšno nadaljevanje skladbe ‘Čista jeba’, saj sta si skladbi dokaj podobni; tako po hitoidnosti kot hudomušnem besedilu. Je podobnost namenska, ste tudi z njo skušali ustvariti nekakšno himno?

TONE KREGAR – TONČ:  Zanimivo opažanje, saj sam nisem razmišljal o vzporednicah s ‘Čisto jebo’. ‘Adam in Eva’ sta le bolj spodobna, čeprav se res da najti kakšno stičišče, tudi v poanti.  Seveda bomo veseli, če bo pesem dosegla podobno popularnost in, kdo ve, morda res postane neke vrste himna zakoncev. Konec koncev je njen zaključek vendarle bolj prijazen in optimističen kot pri ‘Čisti jebi’.

ROCKER.SI: Je bila izbira tematike namenska?

TONE KREGAR – TONČ: Ko se človek bliža abrahamu, na svet okoli sebe gleda z drugačnimi očmi, kot je to počel pri dvajsetih ali tridesetih. In zato tudi odnos med moškim in žensko vidi v malce bolj stvarni luči. Je pa pesem še vedno ljubezenska, morda celo bolj od romantične patetike, s katero se avtorji praviloma lotevajo te tematike. Prepričan sem, da se bo marsikdo, vsaj v določeni meri, našel ali prepoznal v njej.

ROCKER.SI: Ali je besedilo (ali vsaj del njega) avtobiografsko?

TONE KREGAR – TONČ: Večina naših besedil vsaj deloma izhaja iz lastnih izkušenj ali občutkov in tudi ta pesem pri tem ni izjema. Seveda pa ne gre za klasični avtobiografski tekst, saj je v njem veliko umetniške svobode.

ROCKER.SI: Kako daleč ste z novimi albumom? Kdaj ga lahko pričakujemo?

TONE KREGAR – TONČ: Nastajanje plošče je zaradi obilice nastopov sicer malce upočasnjeno, a vendarle smo skoraj prepričani, da bo naslednje leto, ko praznujemo četrt stoletja obstoja skupine, zagledala luč sveta.

ROCKER.SI: Ali je skladba v celoti nova ali gre za idejo iz kakšnih starejših časov?

TONE KREGAR – TONČ: Skladba je sicer čisto nova, je pa zato razmislek, kako ubesediti zgoraj omenjeno tematiko, trajal že dlje časa.

ROCKER.SI: Glede na to da si eden glavnih piscev besedil v bendu, se zdi naslednje vprašanje primerno: Kako se lotiš dela? Imaš kakšen poseben ritual?

TONE KREGAR – TONČ: Morda zveni klišejsko, pa vendarle, pesmi me poiščejo same, spontano in tudi v najbolj nenavadnih okoliščinah. Idejo za nazadnje napisani tekst, za katerega upam, da bo prav tako na plošči, sem denimo dobil med obiskom Ikee in ga skiciral kar tam, na listke, sicer namenjene številkam stolov in omar.

ROCKER.SI: Imaš še kakšno zaključno misel?

TONE KREGAR – TONČ: Seveda upam, da bo skladba čim bolje sprejeta in da se bo tudi predvajala več kot na dveh ali treh radijih. Je pa odziv nanjo dober že na koncertih, saj očitno gre v uho. Me pa veseli, da si več vprašanj namenil tudi besedilu, kar pomeni, da se še najde kdo, ki mu ni vseeno o čem pesem govori. In tem je tudi namenjena.