Thrashevski pohod tevtonskih bogov nasilja

(FOTO: Žan Žak Martinjak)
(FOTO: Žan Žak Martinjak)

Pa smo jo odprli, novo koncertno sezono. Sezono, ki bo, sodeč po do zdaj razkritih imenih in prizoriščih, nedvomno poskrbela zato, da bo tudi Podalpje, kljub trenutnim razmeram na glasbeni sceni, dobilo kvalitetno množico variacij šest strunskega zvarka, podkrepljenega z basom, bobni in, seveda, z glasom. Izbiro jakosti odmerka prepuščam vam.

Junija nas bodo tako (končno) obiskali The Scorpions, julija pa bo v Tolminu potekalo tradicionalno zasedanje ljubiteljev črnine, na katerem bodo med drugim nastopili tudi Judas Priest. Kaj zanimivega bo zagotovo priromalo tudi na festival Pivo in cvetje, a ker organizatorji o nastopajočih za enkrat še molčijo, bomo o njem razpredali kdaj drugič.


FOTO: Žan Žak Martinjak

Kreator za Slovence niso neznanka

(FOTO: Žan Žak Martinjak)
(FOTO: Žan Žak Martinjak)

V četrtek so nas znova obiskali vodilni predstavniki tevtonskega thrasha, Kreator. Ker bend, ki se trenutno mudi na promocijski turneji za lani izdan ‘Gods of Violence’, svojim slovenskim odjemalcem ne predstavlja kakšne hude neznanke, bomo njegovi predstavitvi namenili le nekaj besed.

Na kratko. Kreator so svojo glasbeno pot začeli leta 1982, v nemškem Essnu. Bend je bil do danes deležen številnih kadrovskih sprememb, saj je Miland ‘Mille’ Petrozza njegov edini član, ki je v bendu prisoten od samega začetka. Milandu sledi izvirni bobnar Jürgen ‘Ventor‘ Reil, ki je bend zapustil leta 1994 in se nato vrnil leta 1996. Skupina je do danes izdala štirinajst studijskih albumov, trenutno pa deluje pod okriljem založbe Nuclear Blast.

 

Kot se za Nemce spodobi

Kar se tiče samega nastopa, lahko rečem, da so Kreator upravičili visoka pričakovanja. Vizualno dodelan oder in še boljša izvedba. Kot se za Nemce spodobi.

(FOTO: Žan Žak Martinjak)
(FOTO: Žan Žak Martinjak)

Bend nam je v uri in pol dolgem nastopu predstavil obširen delež svoje nove plošče, dotaknil pa se je tudi svojih preteklih stvaritev. Med zadnjimi je najbolj izstopala izvedba skladbe ‘Flag of Hate’, med katero je bilo Milandovo mahanje z zastavo deležno glasnega odobravanja. Morda je njegovo početje nekoliko spominjalo na Dickinsonovo mahanje pri skladbi ‘The Trooper’, a mahanje je pač mahanje. Če zna kdo drugače, se naj javi.

Kreator so nam v uri in pol dolgem nastopu dokazali, kakšen je thrash zvarjen v Nemčiji, in kar je še pomembnejše, nič ne kaže, da bi slednjega kje načel zob časa. Brezčasna kvaliteta.

Kreator so, resnično, še eno od tistih imen, ki bi jim moralo uspeti, kot je na primer Metallici. Po drugi strani pa, bendu je bil vsaj prihranjen izid zmazka ‘(Re)load’!