SERGEJ ŠKOFLJANEC: ‘Preračunljivost je brezvezna!’

FOTO: Nejc Zupančič
FOTO: Nejc Zupančič

Pogovor o preračunljivosti, fovšiji in čarih Balkana.

ROCKER.SI: Pred kratkim si sodeloval s kitaristom Emirjem Hotom, na čigar plošči Beyond Rock (2017) (TUKAJ si lahko preberete naše mnenje o plošči) si prevzel pevske dolžnosti. Za začetek, kako je sploh prišlo do sodelovanja?

SERGEJ: Emirja sem poznal s spleta. Šele pozneje sem se spomnil, da sem leta 1999 ali 2000 obiskal njegov koncert v Orto Baru. Takrat je nastopal z zasedbo Southern Storm. Špilali so kot norci.

Po daljši izmenjavi elektronskih sporočil, mi je rekel, da me želi slišati na novi plošči, in tako se je začelo. Nekaj časa sva si pošiljala delovne posnetke, nato pa sem dobil letalsko karto za Sarajevo, od koder sem odšel v Mostar, kjer smo posneli ploščo. Snemanje je potekalo hitro in brez komplikacij.

ROCKER.SI: Gre pri sodelovanju za enkraten dogodek, ali vas bomo lahko v takšni postavi slišali tudi v živo?
SERGEJ:
Vsekakor se bo zgodil tudi kakšen koncert. Zaenkrat se o tem še nismo pogovarjali. Važno je, da smo posneli ploščo.

Predvsem si želimo nastopov v tujini. S tujino ne mislim preostalih držav nekdanje skupne države, temveč države kot sta Italija ali Velika Britanija. Bomo videli, kaj nam bo prinesla prihodnost.

ROCKER.SI: Lahko bralcem in bralkam razkriješ kakšno prigodo s snemanja?
SERGEJ:
Uh, teh je bilo kar nekaj (smeh). Mogoče bi lahko izpostavil sam način dela v studiu, ki je čisto drugačen od slovenskega. V Bosni se, na primer, v studiu še vedno kadi in da o sami »zajebanciji« sploh ne izgubljam besed. Tam se glasbeniki med snemanji nenehno obiskujejo in zafrkavajo. Diametralno nasprotje razmer v Sloveniji. Nobene zavisti in gledanja pod prste. Glasbeniki so tam med seboj prijatelji, ki drug drugemu privoščijo uspeh.

Ploščo smo posneli v enem vikendu. Snemalo se je od desetih zjutraj do pol polnoči. Ne misli, da smo celi čas le snemali (smeh). In, ja. Kljub vsem prigodam je bilo delo na koncu opravljeno v celoti.

ROCKER.SI: Vaša aktualna plošča je nastala pod producentsko taktirko Toma Newmana, ki je med drugim sodeloval tudi z Mikeom Oldfieldom, zato me zanima sledeče: Si se, glede na to da si producent tudi sam, od Toma naučil kakšen trik, ki ga boš uporabil tudi pri svojem delu?
SERGEJ:
Najbolj sem si zapomnil misel, ki nam jo je Tom povedal pred začetkom snemanja:
‘Kar vidite v studiu so tehnične zadeve, moje delo. Kar se tiče vas, glasbenikov, je važno, da med snemanjem uživate. Ostalo pa prepustite meni.’

ROCKER.SI: Na ploščo ste dodali tudi skladbo ‘Čedna gradska lica’, ki so jo v originalu izvajali Atomsko Sklonište. Kako, da ste se odločili ravno za njo?
SERGEJ:
Emir je rad protisistemski. Ker mu je bila skladba všeč, smo jo pač uporabili.

ROCKER.SI: Dotakniva se še tvojega matičnega benda. Kaj nam pripravljate v bodoče? Se nam obeta še kakšno sodelovanje s Samantho Fox? Kako daleč ste z novo ploščo, ki sta nam jo v lanskem intervjuju (TUKAJ) obljubila z Juretom [Dolesom]?
SERGEJ:
Trenutno ni v načrtu nobenega novega sodelovanja s Samantho Fox. Bomo pa za novo ploščo zagotovo znova posneli tudi kakšno priredbo. Nekaj v slogu ‘Touch Me’.

Kar se tiče izida novega albuma, se mi zdi naslednje leto veliko bolj verjetno. Se bomo morali pa malo bolj potruditi na področju avtorskega materiala, saj z drugo ploščo, kot celoto, nisem zadovoljen. Ti dobro veš, zakaj (smeh).

Z zunanjimi avtorji nameravamo sodelovati tudi v bodoče, vendar ne tako, kot smo to storili nazadnje. Zavedam se, da sam nisem dober pisec besedil, vendar to še ne pomeni, da moramo uporabiti vse, kar dobimo. V bodoče bomo uporabili le skladbe, ki nam bodo odgovarjale.

Bi pa sam veliko raje izdajal single, ki bi jih nato izdali še kot album.

ROCKER.SI: Te lahko kdaj pričakujemo tudi v dvojni vlogi, da boš v enem večeru nastopil kot pevec obeh bendov?
SERGEJ:
Ne, saj bi vse skupaj izpadlo, kot da sem mahnjen na denar (smeh).

ROCKER.SI: Morda še kakšna zaključna misel?
SERGEJ:
Ostanite zvesti sami sebi, saj boste le tako srečni. Preračunljivost je brezvezna!